Mib, Türk Makina Sanayiini Tanıtan İki Ayrı I Sunum Yaptı
TÜSİAD tarafından 24-29 Ekim 2010 tarihlerinde Çin’e düzenlenen iş gezisine MİB adına Koordinatör Arslan SANIR katılmıştır. Seyahatin hedefi, Türk ekonomisi hakkında bilgi sunmak ve bu kapsamda Türk-Çin iş ve ticari ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlamak, bu arada her iki ülkede karşılıklı yatırımların…
TÜSİAD tarafından 24-29 Ekim 2010 tarihlerinde Çin’e düzenlenen iş gezisine MİB adına Koordinatör Arslan SANIR katılmıştır. Seyahatin hedefi, Türk ekonomisi hakkında bilgi sunmak ve bu kapsamda Türk-Çin iş ve ticari ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlamak, bu arada her iki ülkede karşılıklı yatırımların artırılması için bilgilendirmek olarak özetlenebilir. Gezi programında ülkemiz otomotiv sanayii ve makina sanayiinin tanıtılmasına öncelik verilmiştir.
İlk gün Pekin’de yapılan bazı ziyaretlerden sonra ikinci gün Chongqing kentine, üçüncü gün de Şanghay’a geçilmiştir. Her iki şehirde düzenlenen toplantılarda Arslan Sanır yaptığı sunumlarda Makina İmalatçıları Birliğini tanıtmış ve makina imalat sanayimizin son dönemde gerçekleştirdiği hızlı büyüme ve artan ihracatını rakamlarla açıklamıştır.
Özetle; Türkiye’nin Avrupa’da en çok makina imalatı yapan 6. ülke konumunda bulunduğu, 2001-2008 yılları arasında makina imalatının iki kat artırmasına karşın ihracatının 6 kat arttığı, makina ihracatımızın 60’ının Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, Rusya gibi rekabetin yoğun olduğu ülkelere yönelik olduğu belirtilmiştir. Bu durumun, Türk makina imalatçılarının ucuz makinadan çok gelişmiş teknolojili, kaliteli ve güvenilir makina imal ve ihraç ettiğini gösterdiği vurgulanmıştır.
Chongqing’de makina sektörü sunumu
Makina sanayimizin dünyanın gelişmiş ülkelerine rahatlıkla ihracat yaptığı, ihracatını hızla artırdığı, buna karşın Çin pazarında olması gereken konumun gerisinde kaldığı, 2009 yılında Çin’den 1,86 milyar dolarlık makina ithalatı yapmasına karşın 62,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirebildiğine dikkat çekilmiştir. Bu farkın, Türk makina sanayinin Çin’de yeteri kadar tanınmamasından kaynaklandığı, bu konuda ülkemizdeki firmaların bu pazarı çok iyi tanımamaları yanında kendilerini tanıtma konusunda yeteri çabayı göstermemelerinin de etkili olduğu, Birliğimizin bu eksikliği gidermek için bu programa katıldığı, ayrıca Çin’de düzenlenen fuarlara katılmaya da önem verdiği belirtilmiştir.
Türk Makina sanayii ile ilgili ilk sunuşun yapıldığı Chongqing, sanayi yatırımlarının geliştiği en önemli sanayi merkezlerinden birisi olup, ayrıca bu bölgedeki bölgesel yönetimin yeni yatırımlara destek verdiği bir merkezdir. Otomotiv, motosiklet ve bu sektör için parça imalatı yapan firmalar faaliyet göstermektedir. Bu bölgede 4 tezgah imalatçısı firma da bulunmaktadır. Ayrıca alt yapı yatırımları için de önemli kaynak ayrılmaktadır. Bu nedenle inşaat makinası talebi de yüksek düzeydedir.
Şanghay’da makina sektörü sunumu
İkinci sunuş yapılan Şanghay’da otomotiv sanayii yanında ağır sanayi tesisleri ile çelik imal eden kuruluşlar yer almaktadır. Burada düzenlenen toplantıya 135 Çin firmasının temsilcileri katılmıştır.
IFC, kredi vermek ve/veya belirli oranda ortak olarak Çin’de yapılacak özel sektör yatırımlarına destek olmaktadır. Çin, IFC’nin en çok destek verdiği 4. ülke konumundadır, Pekin’de (Beijing) bu maksatla bir ofis açmıştır. İlk proje desteğinin başladığı 1985 yılından 30 Haziran 2010 tarihine kadar 193 projeye destek vermiş ve bu projelere 4,73 milyar dolarlık kaynak sağlamıştır. Çin’in az gelişmiş bölgelerinde yapılacak yatırımlara öncelikle destek vermektedir. IFC, ayrıca Çin’li firmalarla gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilecek ortak yatırımlara da destek sağlamaktadır.
Çin’in 2010 yılı ilk 8 ayında gerçekleştirdiği ihracat 990 milyar dolar olup, bir önceki yıla göre 35,5 artış göstermiştir. Aynı dönemde ithalat ise bir önceki yıla göre 45,8 artarak 885,5 milyar dolar olmuştur. İthalatta makina ve ulaşım araçları 38 ile en yüksek payı almaktadır. 2010 yılı ilk yedi ayında 58,4 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi olmuştur.
DÜNYA ve ÇİN EKONOMİSİNDE GELİŞMELER
IMF’in yaptığı değerlendirmelere göre dünya genelinde 2010 yılında GSYİH’nın 4,8 ve 2011 yılında da 4,2 artması beklenmektedir. Bu yıl gelişmekte olan pazarlarda bu artışın 10 düzeyinde, bu ülkeler dışındaki ortalama büyümenin ise 1,7 olacağı tahmin edilmektedir. EURO bölgesinde bu değerler 2010 için 1,7 ve 2011 için 1,5 olarak gerçekleşeceği ifade edilmektedir. Gelişmiş ülkelerde de imalat sanayinin daha iyi bir noktaya gelmesi, gelişen pazarlarda büyümenin artması ve buna bağlı olarak talebin gelişmesine bağlıdır.
Asya ülkelerinde gerçekleştirilen ucuz imalat diğer dünya ülkelerince uzun yıllardır bilinen bir gerçektir. Ancak Uzak Doğunun bu ucuz malları gelişmiş ülkelerdeki imalatçıların pazarı terk etmelerine de neden olmamıştır. Bir çok Avrupa firması yenilikçiliğe önem vererek rekabet güçlerini koruyabilmişler, bu ülkelerin pazarlarında da makinalarını satmak imkanı bulmuşlardır.
Ancak bu arada Çin’in 10 yıl önceki Çin olmadığına dikkat etmek gerekmektedir. Son yıllarda hızla büyüyerek, dünyanın ikinci büyük ekonomisi konumuna gelmiştir. Bu arada yüksek katma değerli ve gelişmiş teknolojili makina imalatında da büyük adımlar atmıştır.
ABD, Yuan’ın değerinin düşük tutulması sonucu kendi sanayinin zarar görmemesi için bu ülkeden yapılan ithalata ek vergiler uygulamak dahil bir kısım ek önlemler almayı planlamaktadır.