Kuru yük navlunları Avustralyadaki sel nedeniyle iyice düştü
Avustralya’nın Queensland eyaletindeki selin kömür taşımalarını aksatması ve bir çok yeni inşa geminin hizmete girmesi kuru yük gemilerinin navlunlarını iyice düşürdü. 21 gün sürekli düşen BDI bu esnada 34 civarında geriledi. 2008 Ekim’inde yaşanan kriz hariç piyasa en son Kasım 2002’de bu seviyelere…
Avustralya’nın Queensland eyaletindeki selin kömür taşımalarını aksatması ve bir çok yeni inşa geminin hizmete girmesi kuru yük gemilerinin navlunlarını iyice düşürdü. 21 gün sürekli düşen BDI bu esnada 34 civarında geriledi. 2008 Ekim’inde yaşanan kriz hariç piyasa en son Kasım 2002’de bu seviyelere inmişti.
21 seanslık bir düşüşten sonra BDI geçen haftanın son günü 1 puan arttı ve haftayı 1439 puandan kapattı. Genel endeksdeki haftalık kayıp 5’in üzerinde oldu. Capesize endeksi 14,5’luk değer kaybı ile yine haftanın en fazla kaybedeni oldu. Panamax ve handysize endeksleri bulunduğu seviyeyi korurken supramax endeksi 4’e yakın arttı.
Avustralya’nın Queensland limanında 125 gemi selin yol açtığı aksaklıklar nedeniyle beklemeye devam ediyor, bu sayı bir önceki haftaya nazaran biraz daha düşük. Sel nedeniyle devam eden aksama capesize piyasasına özellikle Pasifik bölgesinde büyük negatif etki yapıyor. Avustralya’daki selin olumsuz etkisi devam ederse BDI 1000 puana kadar gerileyebilir. Normalleşme sürecinin Şubat ayına kadar sürmesi bekleniyor. Caspesize günlük ortalama TC kazançları 10 bin doların altına düştü. Çinli çelik üreticilerinin kendi demir cevheri ve kömür stoklarını kullandıkları düşünülüyor.
Dünyanın en büyük kömür ihracatçılarından olan Avustralya, termal kömür ihracatında Endonezya’dan sonra ikinci. Deniz yolu ile yapılan Kok kömürü ihracatının ise 60’ı Avustralya’dan yapılıyor. Termal kömür için şu anda bir sıkıntı yok, alıcılar alternatif kaynaklardan alımlarını yapabiliyor. Ama başka kaynaklardan kok kömürü bulmak zor. Avustralya’dan kok kömür temin edilememesi öncelikle Asya’da bulunanlar olmak üzere dünya çelik üreticilerini üretim kısıntısına zorlayabilir. Bu durumda demir cevheri talebi de düşecektir. Çelik üretiminde ve demir cevheri talebindeki düşüş özellikle büyük gemiler olmak üzere kuru yük piyasasını oldukça hırpalar.
Diğer yandan bir çok yeni geminin ticarete girmesi de piyasayı uzun süredir tehdit ediyor. Yunanistan’da bulunan gemi broker şirketi Cotzias’ın raporuna göre, 250 milyon dwt kapasitesinde 3.500’ün üzerindeki kuru yük gemisi siparişi 2014’e kadar teslim edilmek üzere tersanelere sipariş edilmiş durumda. Bunlardan toplamda 128 milyon dwt kapasitesindeki 1,854’ü 2011 yılında, 87 milyon dwt kapasitesindeki 1,106 gemi 2012 yılında, 30 milyon dwt kapasitesindeki 360 gemi ise 2013 ve 2014 yılında teslim edilecek. 2011 yılında siparişlerin 53’ü teslim edilecek ve buna ilaveten 4 milyon dwt kapasitesinde 114 geminin teslimi 2010 yılından bu yıla sarkmış durumda.
Clarkson firmasının bu yıl için kuru yük piyasası hakkında beklentilerine göre demir cevheri taşımalarının 7,5 artarak 1,04 milyar tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Kömür taşımaları ise 6,7 artarak 978 milyon tona ulaşacak.
Diğer yandan BİMCO kuru yük filosunun bu yıl 14 büyümesini bekliyor. Buna karşılık kuru yük talebi 7 artacak. Talepteki artış geçen yıl için 9 olarak tahmin edilmişdi.