MMK Atakaş’ta son durum…
Mustafa ASLAN Yazıyor Geçtiğimiz günlerde (9 – 10 Mayıs 2011) MMK Atakaş’ın davetlisi olarak Hatay’a gittik. Uluslararası ajansların yanı sıra ülkemizin önde gelen basın yayın organlarının temsilcilerinin de yer aldığı bir tesis gezisi düzenleyen MMK Atakaş yetkilileri, yassı çelik üretim tesisi ve…
Mustafa ASLAN Yazıyor
Geçtiğimiz günlerde (9 – 10 Mayıs 2011) MMK Atakaş’ın davetlisi olarak Hatay’a gittik. Uluslararası ajansların yanı sıra ülkemizin önde gelen basın yayın organlarının temsilcilerinin de yer aldığı bir tesis gezisi düzenleyen MMK Atakaş yetkilileri, yassı çelik üretim tesisi ve liman hakkında bizleri bilgilendirdi.
MMK Atakaş Limanı
Öncelikle limandan bahsetmek istiyorum: Bölgenin en uzun limanı olan MMK Atakaş Limanı 1800 metre uzunluğunda gemi yanaştırma alanına sahip… Yıllık 10 milyon tonun üzerinde elleçleme kapasitesine sahip olan limana 100.000 DWT’a kadar olan her türlü dökme yük, genel kargo, hurda, konteyner gemileri ve Ro-Ro gemileri yanaşabiliyor. Su derinliğinin 15 metreye kadar ulaşması nedeniyle 12 gemi aynı anda limana yanaşabiliyor. Hem MMK Atakaş hem de bölge sanayicileri için büyük önem arz eden bu liman, özellikle demir çelik sektörüne önemli katkılar sağlıyor.
MMK Atakaş Yassı Çelik Üretim Tesisi
Limanı inceledikten sonra yassı çelik üretim tesisine geçtiğimizde, son teknolojiye uygun olarak donatılmış, yeni nesil bir fabrikayla karşılaştık. Yıllık 2,5 milyon ton sıcak sac üretim kapasitesi olan tesiste İtalyan Danieli ürünleri tercih edilmiş. Türkiye’de sadece MMK Atakaş’ın sahip olduğu “Thin Slab” adı verilen ince slab üretim sistemi, firmayı ayrıcalıklı kılan özelliklerin başında geliyor. Klasik slablara nazaran daha ince olan Thin slab’ın üretimi yapılıyor ve stoklama olmadan, doğrudan haddelemeye giriyor ve sıcak rulo sac elde ediliyor. Gerek slab stoklamasının yapılmayışı, gerekse de bildiğimiz slablara nazaran daha ince slab üretilmesi MMK Atakaş’a hem zaman hem de enerji tasarrufu sağlıyor. Bununla birlikte MMK Atakaş 1,2 milyon ton/yıl asitleme hattını, 900 bin ton galvanizleme hattını, 400 bin ton/yıl boyama hattını ve 600 bin ton/yıl kapasiteli çelik servis merkezini bünyesinde bulunduruyor.
Atakaş hisseleri MMK’ya devredilecek mi?
Görünen o ki ön anlaşma sağlanmış ve hisse devri konusunda bir problem kalmamış. Sadece resmi kurumlardan gelecek onay bekleniyor. Yılın son çeyreğinde (Kasım 2011) devir işlemlerinin tamamlanacağını düşünüyorum. Konuyla ilgili olarak MMK Atakaş Satış ve Pazarlama Müdürü Cem Üstün de benzer şeyler söyledi diyebilirim. Bununla birlikte Cem Üstün ile yapmış olduğumuz sohbette; hisse devrinin gerçekleşmesi durumunda Atakaş’ın yeni yatırımlar yapabileceğinin sinyallerini aldım. Ne olursa olsun; hem böyle bir tesisi hem de Rusya’nın önde gelen çelik devi MMK’yı Türkiye’ye kazandıran Sayın Recep Atakaş’ı tebrik ediyorum.
Son olarak program süresince bizlere eşlik eden MMK Atakaş Satış ve Pazarlama Müdürü Cem Üstün ile MMK Atakaş Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Çetin Mutluay’a ve bizleri Payas Kalesi’nde ağırlayan Payas Belediye Başkanı Sayın Bekir Altan’a bir kez daha teşekkür ediyorum. Sevgiyle kalın…
Mustafa ASLAN