Paslanmaz çelikte yaşanan tartışmalar ve çelik piyasasında devam eden Çin baskısı
Paslanmaz çelik ürünlerinde gümrük vergisi oranı 31 Aralık 2023 tarihinde % 4’lük bir artış ile gümrük vergisi % 8’den % 12’ye çıktı. Yılbaşından bu yana uygulanan yüzde 12’lik gümrük vergisi beyaz eşyadan otomotive, mutfak eşyalarından medikale kadar birçok sektörde maliyet artışı yarattığı için tepkiyle…
Paslanmaz çelik ürünlerinde gümrük vergisi oranı 31 Aralık 2023 tarihinde % 4’lük bir artış ile gümrük vergisi % 8’den % 12’ye çıktı. Yılbaşından bu yana uygulanan yüzde 12’lik gümrük vergisi beyaz eşyadan otomotive, mutfak eşyalarından medikale kadar birçok sektörde maliyet artışı yarattığı için tepkiyle karşılanmıştı. Yeni gümrük vergisi tartışmaları devam ederken, şimdi ise Posco Assan’ın Ticaret Bakanlığı’na yaptığı anti-damping başvurusu tartışmaların ateşini körükledi.
Belirsizlikler sektöre zarar veriyor
Posco Assan TST’nin yerli üretimi koruma iddiaları ile ithalatçılar arasında yaşanan gerginlik, paslanmaz çelik sektöründe büyük yankı uyandırıyor. Yüzde 12’lik gümrük vergisinin sektörü zor durumda bıraktığını belirten üreticiler, acil çözüm bekliyor. İhracat kayıpları ve damping soruşturmaları arasında kalan sektör, geleceğini tartışıyor. Bir firmanın mutluluğu mu, yoksa bir sektörün çöküşü mü? Karar sizin...
Anti-damping henüz hayata geçmedi, taraflar görüşlerini güçlü bir şekilde kamuoyu ile paylaştı ve paylaşmaya devam ediyor. Yetkililer gerekli değerlendirmeleri yapıyordur ve kararlarını umarım yakında kamuoyu ile paylaşırlar. Asıl husus ise belirsizliklerin sektöre verdiği zarar. Sektördeki teslim sürelerini göz önünde bulunduracak olursak, üretici hammaddesini ne kadarlık bir maliyet ile tedarik edeceğini bilmiyor, sağlıklı bir planlama yapamıyor, piyasanın hali hazırdaki mevcut risklerinin üzerine artı bir risk daha yüklenmek durumunda kalıyor.
Çin baskısı devam ediyor
Öte yandan Türk çelik sektörü 2022 yılında korumacılık önlemleri ile mücadele ve artan enerji maliyetlerinin baskısına rağmen 21 milyar doları aşan ihracata imza atmıştı, 2023 yılında 14,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Çelik sektöründe kapasite kullanım oranı yüzde 50-55 seviyelerinde seyrediyor. Kapasite kullanım oranlarının düşük olması sektör adına olumlu bir tablo oluşturmuyor. Çelik sektöründe küresel belirsizlik ve enflasyonist ortam sonucu uzun süren talep daralması yaşanıyor. ABD, AB ve Çin ekonomisine yönelik belirsizlikler çelik sektöründe fiyatları baskılarken yılın ikinci yarısında da Çin baskısı devam edecek gibi görünüyor. 2023 yılından sonra 2024 yılı da çelik sektörü için kayıp bir yol olacak.
Sevgiyle kalın….