Türk çeliğine ABden yeni sınırlamalar geldi.
Son günlerde Türk çelik sektörü yeni bir sorunla daha karşılaştı. Bildiğiniz gibi AB çelik ürünlerinde global kota uygulaması yapıyordu. Bu uygulamayı ülke kotasına döndürmesiyle birlikte Türk çeliğine de birtakım yaptırımlar geldi ve Türk ürünlerine yönelik miktar kısıtlaması arttı. Bu durum çelik…
Son günlerde Türk çelik sektörü yeni bir sorunla daha karşılaştı. Bildiğiniz gibi AB çelik ürünlerinde global kota uygulaması yapıyordu. Bu uygulamayı ülke kotasına döndürmesiyle birlikte Türk çeliğine de birtakım yaptırımlar geldi ve Türk ürünlerine yönelik miktar kısıtlaması arttı. Bu durum çelik ihracatı önünde büyük bir engel teşkil etti. Çelik ihracatında azalmalar oldu. İhracat yüzde 58 azaldı. AB bu uygulamalarıyla doğrudan Türk çelik sektörünü hedef alarak AB çelik ürünlerini korumaya gitti ve Türk çeliğine kota uygulaması getirdi. Bu durum ihracat rakamlarına da yansıdı.Türk çelik sektörü olarak acil karşı tedbir planı hayata geçirmeli ve Türk çelik sektörünün korumaya almalıyız çünkü Türkiye, çelik ihracatının önemli bir miktarını AB’ye yapıyor.Türkiye İhracatçılar Meclisi rakamlarına göre Avrupa Birliği'ne yapılan çelik ihracatı 2019 yılının tamamında 4,7 milyar dolar idi. 2019 yılında Türkiye'nin toplam çelik ihracatı ise 13,9 milyar dolar olarak kaydedildi. Böylelikle AB'ye yapılan çelik ihracatının toplam çelik ihracatı içindeki payı yüzde 34 oldu.
Ham çelik üretimi Eylül’de arttı
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), Eylül ayı ve Ocak-Eylül dönemine ilişkin üretim, tüketim ve dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, ham çelik üretimi Eylül’de 2019'un aynı ayına kıyasla yüzde 18 artışla 3,2 milyon tona, Ocak-Eylül döneminde de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 yükselişle 25,9 milyon tona çıktı. Nihai mamul çelik tüketimi ise Eylül’de yıllık bazda yüzde 27,7 arttı ve 2,8 milyon tona yükseldi. Tüketim, Ocak-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,9 artarak 21,9 milyon ton oldu.
Sevgiyle Kalın…