Ukrayna - Rusya Savaşı ve Türk Çelik Sektörüne Olası Etkileri
Dünya; 1945’ten sonra hiç olmadığı kadar ısındı diyebiliriz. Amerika ve İngiltere’nin NATO gücünü her geçen gün doğuya doğru ilerletme çabası Rusya’yı uzun zamandır rahatsız ediyordu. Geçmişte Gürcistan’da benzer şeyler denenmişti, Rusya yine birkaç gün içerisinde Gürcistan’ı darmadağın edip tavrını…
Dünya; 1945’ten sonra hiç olmadığı kadar ısındı diyebiliriz. Amerika ve İngiltere’nin NATO gücünü her geçen gün doğuya doğru ilerletme çabası Rusya’yı uzun zamandır rahatsız ediyordu. Geçmişte Gürcistan’da benzer şeyler denenmişti, Rusya yine birkaç gün içerisinde Gürcistan’ı darmadağın edip tavrını ortaya koymuştu. Belarus’ta bazı şeyler denendi fakat Rusya’nın ağırlığı baskın geldi. Son olarak Ukrayna tarafında açık bir cephe savaşı başladı. Aslına bakarsanız savaş Ukrayna - Rusya arasında gibi gözükse de; bu savaşın gerçek tarafları ABD / İngiltere ve Rusya / Çin’dir. Her zamanki gibi filler tepişiyor, karıncalar eziliyor.
Gelelim savaşın Türkiye ekonomisi ve Türk Çelik sektörüne olası etkilerine… Hem batının en doğusuyuz, hem de doğunun en batısı… Dolayısıyla ne olursa olsun ilk biz etkileniyoruz. Bu sancılı süreçte en çok değer kaybeden para birimi TL oldu. Dolar ve Euro karşısında erimeye devam ediyoruz. Altın ve gümüş savaş dönemlerinde sabun köpüğü gibi yükselir lakin sular durulunca çabuk erir. Bunların yanı sıra buğday ve petrol fiyatları artmaya devam edecektir. Başta dövizdeki yükseliş, Rusya ve Ukrayna’dan Çelik ürünleri, hammadde ve yarı mamul çıkışının duracak olması gibi sebepler çelik fiyatlarının artmasına yol açacaktır. Minimum yüzde 15 civarında artış ilk hareket olarak bekleniyor. Sonrası ise savaşın ne kadar süreceği ve ambargoların çeşitliliği ile alakalı…
Ambargolara gelince; henüz finansal ambargoların dışında ne tür uygulamaların yapılacağı bilinmiyor. Enerji konusunda çok bir şey yapılabilir mi, belirsiz… Çünkü AB %54 oranında Rusya’ya bağımlı hale gelmiş durumda… Medvedev’in AB ile ilgili doğalgaz fiyatları hakkında attığı alaycı twitini de akıllara getirecek olursak, değneğin iki ucu da AB için pis görünüyor. Bekleyip göreceğiz…