XLV. Hafta Kuru Yük Piyasa Raporu 8-12 KASIM
Kuru yük piyasasında düşüş devam etti; Düşüşün devam ettiği bir hafta daha yaşandı, genel endeksdeki sürekli düşüş 12. seansını tamamladı. Piyasada maalesef hiç bir canlılık belirtisi yok. Özellikle capesize kazançlarındaki önemli kayıplar BDI’yı 2300’e yaklaştırdı. Capesize endeksi yaklaşık 10 değer…
Kuru yük piyasasında düşüş devam etti;
Düşüşün devam ettiği bir hafta daha yaşandı, genel endeksdeki sürekli düşüş 12. seansını tamamladı. Piyasada maalesef hiç bir canlılık belirtisi yok. Özellikle capesize kazançlarındaki önemli kayıplar BDI’yı 2300’e yaklaştırdı. Capesize endeksi yaklaşık 10 değer yitirirken, BDI 7 civarında düştü. Kömür ticaretinin desteklediği panamax sektörü haftayı kazançla kapatan tek tonaj grubu oldu ve bu grubun endeksi 2,5 civarında arttı. Ancak bu sektörde haftanın ilk üç günü başarılan çıkış trendi haftanın son iki günü tersine döndü.
Dünya demir cevheri ticaretinde son gelişmeler;
Dünyanın en önemli gemi brokerlarından Braemar Shipping’e göre bu yıl Çin’in demir cevheri ithalatının 600 milyon tonun biraz üzerinde olması beklenirken, gelecek yıl 700 milyon ton civarında olacağı tahmin ediliyor. Bu miktarın 2015 yılına kadar ise 1 milyar ton civarına ulaşacağı öngörülüyor.
İç talepteki artış nedeniyle Hindistan demir cevheri ihracatının bu yıl 32’ye kadar düşebileceği belirtiliyor. Buna göre Mart ayında sona erecek 2010/11 mali yılında Hindistan demir cevheri ihracatı 80 milyon ton seviyesinde kalabilir. Gelecekte ihracatın sınırlanabilmesi için vergilerin artırılması gibi tedbirler alınabileceği söyleniyor. Şüphesiz bu gelişmenin en kötü etkisi Hindistan demir cevherinin en büyük alıcısı olan komşu Çin’e olacak. Çin bu yılın ilk dokuz ayında yaptığı 457,6 milyon dolarlık demir cevheri ihracatının 81,2 milyon tonunu Hindistan’dan aldı.
Zayıflayan talep nedeniyle son dönemde Avustralya’dan Çin’e olan demir cevheri satışlarının düştüğü buna karşılık ise Japonya’ya yapılan satışların arttığı gözlemleniyor. 10 yıldır ilk defa bu yıl Ekim ayında Japonya’ya yapılan aylık demir cevheri satışı Çin’e yapılan satışı geçti.
Brezilya’nın bu yıl rekor miktarda demir cevheri iharcatı gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu yıl Ekim ayında 30,8 milyon tonluk aylık ihracat rakamının yakalanmasıyla 2008 yılında 281,6 milyon ton ile yakalanan yıllık cevher satışı rekorunun aşılabileceği tahmin ediliyor. Güçlü ihracat pozisyonun önümüzdeki bir kaç yıl için de devam etmesi kuvvetle muhtemel.