XLVII. Hafta Kuru Yük Piyasa Raporu 22-26 KASIM
BDI biraz arttı ama capesize sektörü güç kaybediyor; Geçen hafta piyasa açısından çok istikrasızdı. BDI haftanın ilk 3 günü az da olsa arttı ama son iki gün gerilemekten kurtulamadı. Haftanın yıldızı panamax sektörüydü, capesize endeksinin 8’in üzerinde değer yitirdiği haftada panamax endeksindeki yükselme…
BDI biraz arttı ama capesize sektörü güç kaybediyor;
Geçen hafta piyasa açısından çok istikrasızdı. BDI haftanın ilk 3 günü az da olsa arttı ama son iki gün gerilemekten kurtulamadı. Haftanın yıldızı panamax sektörüydü, capesize endeksinin 8’in üzerinde değer yitirdiği haftada panamax endeksindeki yükselme 14’ü geçti. Supramax endeksi de oldukça iyi bir performans göstererek 7’lik bir artışı başardı. Supramax ve Panamax piyasalarındaki olumlu hava capesize piyasasındaki olumsuzluğu dengelemiş oldu. Bunun sonucunda da genel endeks yerinde saydı ve sadece 15 puan artabildi.
Capesize piyasasında Atlantik’de ve Pasifik’te yük çok azdı. Önemli demir cevheri üreticileri olan Vale ve BHP hemen hemen hiç bir faaliyet göstermedi.
Geçen 5 hafta Çin çelik stoklarındaki azalma çelik talebinin güçlü göstergesi oldu. Bilindiği gibi Çin’in aylık ham çelik üretimi Eylül ayında 48 milyon tona düştü ama Ekim ayında tekrar 50 milyon tonu aştı. Ancak çelik fabrikalarına uygulanan elektrik kısıtlaması halen yürürlükte ve üretimi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Üretimin düşmesi sonucunda da çelik stokları düşüyor. Bu ise çeliğe olan talebin halen güçlü olduğunun bir göstergesi. Yılın geri kalan döneminde de Çin aylık çelik üretiminin 50 milyon ton civarında seyretmesi ve çelik stoklarının biraz daha erimesi bekleniyor.
Kuru yük piyasasında navlunları etkileyen diğer önemli bir faktör ise, Hindistan’ın kanun dışı madencilik faaliyetleri nedeniyle Karnataka Eyaletine uyguladığı demir cevheri ihracat yasağı. Geçen hafta mahkeme kararıyla Temmuz sonunda yürülüğe konulan bu yasak diğer bir 6 aylık periyot için daha uzatıldı. Yasak nedeniylr Çinli alıcılar Avustralya ve Brezilaya’ya yöneldi. Bu ülkelerden olan cevher taşımaları genel olarak capesize gemilerle yapılıyor, Hindistan cevheri ise panamax ve supramax gemilerle taşınıyor. İç kullanımın haricinde hemen hemen tümü Çin’e ihraç edilen Hindistan demir cevherinin 25’i Karnataka Eyaletinde üretiliyor. Bu nedenle yasağın uygulamaya konulmasından bu yana Hindistan’ın cevher ithalatı önemli oranda azaldı. Hindistan’dan Çin olan demir cevheri ithalatı geçen Eylül ayında 4,75 milyon ton ile Kasım 2008’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Ekim ayında ise Hindistan’dan Çin’e yapılan demir cevheri ihracatı geçen yıl aynı döneme nazaran 2,91 milyon ton, diğer bir ifade ile 44 daha az oldu.