Toplam Alanı
575 hektar
Toplam Sanayi Tesis Sayısı
268 adet
Toplam Çalışan Sayısı 25.000 kişi
Toplam İhracat Miktarı
1 Milyar Dolar
Çağdaş sanayileşmenin en doğru örneklerinden biri olan Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi (ASO 1.OSB), ülke ekonomisine ciddi bir katkı sunmanın yanı sıra ulaşım, altyapı, haberleşme, enerji dağıtım ve bakım hizmeti gibi alanlarda sanayicilere sağladığı kolaylıklar ile ülkemizin en önemli ve çağdaş organize sanayi bölgelerinden biridir.
4562 sayılı yasaya göre organize sanayi bölgesi tanımı: Sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, kentleşmeyi yönlendirmek, çevre sorunlarını önlemek, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, imalat sanayi türlerinin belirli bir plan dahilinde yerleştirmeleri ve geliştirmeleri amacıyla sınırları tasdikli arazi parçalarının gerekli altyapı hizmetleriyle ve ihtiyaca göre tayin edilecek sosyal tesisler ve teknoparklar ile donatılıp planlı bir şekilde ve belirli sistemler dahilinde sanayi için tahsis edilmesiyle oluşturulan bu kanun hükümlerine göre işletilen mal ve hizmet üretim bölgeleridir.
Bu tanımlamaya uygun olarak Ankara Sanayi Odası tarafından 1978 yılında Ankara'da çağdaş bir OSB'nin kurulmasına yönelik ilk çalışmalar başlatılmıştır.Yürütülen çalışmalar sonunda Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi ( ASO1.OSB )1990 yılında ülke ekonomisine katkı sunmaya başlamıştır.
575 hektar üzerinde kurulu bölgemizde 268 sanayi tesis bulunmaktadır.
Bölgemiz ilk aşamada 400 hektar arazi üzerinde 197 sanayi tesisi ve yaklaşık 20.000 çalışanı ile faaliyetini sürdürmekte iken yeni yatırım talepleri üzerine, 175 hektar büyüklüğündeki gelişme alanımızın, altyapı çalışmalarına 2005 yılında başlanmış ve bir yıl gibi kısa bir sürede 2006 yılında da tamamlanmıştır.
Bölgemiz gelişme alanındaki sanayi tesisi inşaatlarına altyapı inşaatına paralel olarak peyder pey başlanmış olup bugün itibariyle 33 sanayi tesisimiz hizmete açılmıştır. 17 firmamızın da inşaatı tamamlanmak üzeredir.
Bölgemiz 4. Kısım (gelişme alanı) ile birlikte 575 hektar büyüklüğe ulaşmıştır.
Ancak sanayimizin yeni yatırım taleplerinin karşılanması amacıyla yeni tevsi alanları oluşturulmuş ve Bölgemizin 130 hektar daha büyütülmesi hedeflenmektedir.
Bölgemiz, organize sanayi bölgeleri içerisinde 1999 yılında ISO Kalite Yönetim Sistemi Belgesi, 2005 yılında da OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesi alan ilk bölge özelliğini taşımaktadır.
Ankara yoluna çift şeritli gidiş-geliş olarak 5 km'lik bir yol bağlantısı bulunan bölgemiz, Esenboğa Havaalanı'na 25 km'lik çevre yolu ve 25 km'lik hava limanı yolu ile bağlanarak şehir trafiğine girmeyen bu yollar ile ulaşım alternatifleri sunmaktadır. İçerisinde demiryolu mevcut olup, Ankara-İstanbul demiryoluna 5 km'lik bir tali yol ile ulaşılabilen Bölgemiz de ayrıca heliprot bulunmaktadır.
Bölgemizde faaliyet gösteren üyelerin her türlü ihtiyaçlarına cevap verilebilmesi amacıyla; altyapı tesisleri, elektrik şebekesi, su şebekesi, pis su şebekesi, yağmur suyu şebekesi, doğalgaz şebekesi ve tesislerin ortak istifadesine sunulan bankalar, 60 tonluk tam elektronik kantar, kafetarya, dispanser, posta hizmetleri, eğitim merkezleri, konferans salonu, çevre laboratuvarı gibi birimler de yer almaktadır.
Bölgemizin mevcut altyapısı son teknolojiler ve en modern malzemeler kullanılarak revize edilmiştir. Her sanayi parseline doğalgaz ulaştırılmış olup, enerji hatlarının tamamı yer altından geçmektedir. Fiber optik kablolarla fabrikalar ile SCADA Merkezi bağlantısı yapılmış, uzaktan ölçümleme sistemi yapabilme imkanı yaratılmıştır. Yine bu fiber optik hatlarından metroenternet ağı da tesis edilmiştir. Altyapı için toplam 32 Milyon € harcanmıştır.
Bölgemiz karma bir organize sanayi bölgesidir. Bölgemizde Mobilya, döküm, gıda , elektrik, elektronik, makine üretimi, alüminyum, tekstil, zirai aletler, savunma sanayi, kimya , metal işleri, madeni eşya vb. alanlarda üretim yapılmaktadır.
Bölgemizde 20 bin çalışan ile 1 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirilmektedir.
Üretirken çevresine de önem vermekte olan bölgemizde 30 bin adet toplam ağaç sayısı ile 40 bin metrekare çim alanı bulunmaktadır.
Çevre
Çevre bilincine ilk sıralarda yer veren Bölgemiz de sanayi üretiminin çevre ile etkileşiminin kontrol altına alınmasını sağlanmak amacıyla 1999 yılında ASO- KOSGEB Çevre Laboratuvarı kurulmuştur.
TÜRKAK tarafından akredite edilen Laboratuvarımızda atık su, içme suyu, baca gazı, hava kalitesi, gürültü vb. parametrelerin ölçümleri, sektör ve araştırma analizleri, soğutucu gazların toplanması geri dönüşüm ve iyileştirme merkezinin oluşturulması ve işletilmesi gibi işlemler yapılmaktadır. Yıllık yaklaşık 10 bin parametre ölçüm yapılmakta olan laboratuvar kapsamında Türkiye Halon Bankası (TÜHAB)kurulmuştur.
Türkiye Halon Bankası
Sermayesi 1.5 milyon dolar olan ve Dünya Bankası'ndan kaynak alınarak kurulan Halon Bankası ile Türkiye'nin en çevreci organize sanayi bölgesi oluşturulmuştur. Ozon tabakasına zarar verdiği için tüm dünyada 2005 yılında üretimi durdurulan ve kullanımı izinlerle sınırlandırılmış olan halon gazlarının Türkiye'deki üretim ve tüketimi Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından kontrol altına alınarak belli bir takvim çerçevesinde aşamalı olarak sonlandırılacaktır. ASO tarafından kurulan Halon Bankası, Türkiye çapında mevcut halon gazlarının kayıt altına alınması, halon alternatiflerine ait eğitimlerin verilmesi, halon gazlarının toplanması, depolanması, işlenmesi, testlerinin yapılması ve ihtiyaç sahibi kurum ve kuruluşlara satılmasını sağlayacak bir sistem sunmaktadır. Ocak 2007 tarihinde fiilen faaliyete başlayan Türkiye Halon Bankası, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından bu konuda Türkiye'de tek kuruluş olarak yetkilendirilmiş bulunmaktadır.
Atık Su Şebekesi
Bölgede faaliyet gösteren üyelerin, endüstriyel atık su kapsamında ön arıtma yapmaları sağlanarak, ASKİ atık su deşarj standartlarına uygun olarak atık suları ASKİ kollektörüne gönderilmektedir. Arıtma tesisi kollektörü akar kotu altında kalan pis su şebeke hatları 10 metre derinliğinde 6 metre çapında betonarme keson kuyuda biriktirilerek belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra dalgıç tip pompalar ile terfi ettirilerek ASKİ Pis Su Deşarj Yönetmeliği'nde belirtilen minumum değerlere uygun olarak Ankara Arıtma Tesisleri'ne ait kollektöre deşarj edilmektedir. Bölge içerisinde faaliyet gösterip atıkları yönetmeliklerle tespit edilen kriterleri aşan firmalar ise ön arıtma kurarak atıklarını istenilen seviyeye getirme mecburiyeti ile yükümlüdür.
Doğalgaz Şebekesi
Bölgemizde doğalgaz 1997 yılında kullanılmaya başlanmış olup, tüketilen miktar 25 milyon sm3/h olarak belirlenmiştir. Bölge içi dağıtımı şebekesinin işletme ve bakımını kendi personeli olan mühendis ve teknisyenler ile sağlamaktadır.
Elektrik Şebekesi
Enerji Yönetim Merkezi kapsamında , Modern ekipmanlarla donatılmış ve tüm kablo ağı yer altına alınmış olan elektrik şebekemiz de bilgisayar tabanlı kumanda ve izleme sitemi kullanılmakta ve üyelerin çektikleri enerji izlenebilmektedir. Ayrıca Scada ve sayaç okuma sistemi ile hizmet verilmekte olup, enerji doğalgaz çevrim santralinden temin edilmektedir. Kurulu gücü 160 MVA olup, çekilen güç ise 40 MVA'dır. Yıllık tüketim miktarı ise 240 milyon kwh'dır.
Haberleşme
Bölgemiz üyelerinin daha kaliteli haberleşmenin daha ucuza temin edilebileceği özel haberleşme platformu tesis edilmiştir.
Söz konusu alt yapıda fiber optik kablolar kullanılarak Bölgemiz üyelerinin çok yüksek hızlarda dış dünyaya internet üzerinden ulaşması sağlanmıştır. Ayrıca bu alt yapı ile internet erişiminin yanı sıra; telefon haberleşmesi ile ses ve data haberleşmesi, eğitim programları gibi birçok hizmetler verilmeye başlanmıştır.
Söz konusu altyapı 525.000 euro bedel ile kurulmuştur.
Çevre Düzenlemeleri - Park ve Bahçeler
Bölgemizin imar planı çalışmaları sırasında, çağımızın en önemli ihtiyaçlarından birisi olan yeşil alan unutulmamış aksine özel bir önem verilmiştir. Bu amaçla sınai tesis parsellerindeki yeşil kuşaklar hariç, bölge genelinde 1 milyon 25 bin metrekarelik alan yeşil saha olarak ayrılmıştır. Bu sahaların tamamında ağaçlandırma çalışmaları ve sosyal tesisler çevresinde çim sahaların yapımı tamamlanmış olup, Bölgemizde yeşil alan oluşturma ve düzenleme çalışmalarına aralıksız devam edilmektedir.
Çevre Temizliği - Otopark
Bölgenin çöpleri otomatik makinayla toplanmakta, cadde ve sokakları da yine otomatik makinelerle süpürülmektedir. Ayrıca kağıt, plastik gibi geri kazanılabilir atıklar kaynağında ayrılarak değerlendirilmektedir. Bölgenin güvenliği için de alanın dört bir yanı tel örgülerle çevrilmiş olup, sürekli güvenlikten sorumlu personel aracılığıyla korunmaktadır. Yoğun olan araç trafiğinin genel trafik düzenini olumsuz yönde etkilememesi ve trafik emniyeti açısından bölgenin kenarında 8 bin metrekarelik bir alan tır-kamyon otoparkı olarak düzenlenmiş olup,sürücülerin her türlü ihtiyaçlarını karşılayacakları tesisler kurulmuştur.
Sosyal Tesis Binası ve Kafeterya
Toplam kullanım alanı 2 bin 29 metrekare olarak, bodrum-zemin kat olmak üzere iki kattan oluşan ve modern mimari yapıya sahip olan binada 2 adet 26 metrekarelik, 2 adet 154 metrekarelik olmak üzere toplam 254 metrekarelik lokal, 360 metrekarelik restoran ve mutfağı ile 565 metrekarelik hazır yemek fabrikası ve self servis olarak hizmet veren işçi yemekhanesi bulunmaktadır. Ayrıca bölge de 8 banka faaliyet göstermektedir.
Konferans Salonları
Bölge Müdürlüğü binası bünyesinde birisi 50 diğeri 200 kişilik olmak üzere iki adet toplantı ve konferans salonu mevcuttur. Bu salonlar genel amaçlı toplantılarda kullanıldığı gibi, bölge üyelerine hizmet sunan kuruluşlara veya ürünlerini tanıtmak isteyen üyelere tahsis edilmektedir.
Eğitim
Üyelerimin her kademedeki çalışanlarına, her türlü mesleki eğitim ihtiyacının karşılanması amacıyla bölge içerisinde yer alan mesleki eğitim merkezleri faaliyetlerini sürdürmektedir. Yine sanayicimzin ihtiyacı olan kalifiye elemanların yetiştirilmesi amacıyla Okul-Sanayi Eğitim Programları (OSEP) projesi 2006 yılında başlatılmıştır. OSEP eğitim modeliyle sanayicilerin ihtiyaçlarına paralel olarak eğitim müfredatlarının sektör tarafından belirlendiği, sanayi ile okulun entegre olduğu bir sistem içerisinde mesleki eğitimde gerekli bilgilerin etkin bir metot ile verildiği yeni bir oluşum amaçlanmıştır.
OSEP'de uzun vadeli ve kısa vadeli mesleki eğitim modeli öngörülmektedir. Kısa vadeli eğitim modelinde; sanayimizin ihtiyacı olan alanlarda, belirlenecek sürelerde meslek lisesi, lise, meslek yüksek okulu, üniversite mezunu kimselere meslek edindirme, meslek değiştirme, meslek geliştirme eğitimleri verilmektedir. Uzun süreli eğitlerimiz de ise ilköğretimi yeni bitirmiş gençler beceri testlerine tabi tutularak 3 yıl süresince, mesleki eğitime tabi tutulmaktadır.
OSEP de okullarda teorik eğitim, işletmelerde işbaşı eğitimi, eğitim atölyelerinde uygulamalı olarak mesleğin işlem basamaklarının öğretilmesi sağlanabilmektedir.
Sağlık ve Spor
Bölgede yer alan sanayicilerin sağlık hizmetlerinin karşılanabilmesi amacıyla Dr. Nafiz Körez Sincan Devlet Hastanesi'ne bağlı Sincan Organize Semt Polikliniği hizmet vermektedir. Ayrıca bölgede ihtiyaç halinde faydalanmak amacıyla tüm gün hizmet veren bir de ambulans bulunmaktadır.
Bölgemizde çalışanların iş saatleri dışındaki zamanlarını veya hafta sonu tatillerini sportif faaliyetlerle değerlendirebilmelerine imkan tanınması amacıyla bölgeye 7 bin metrekarelik büyük bir spor kompleksi kurulması da planlanmaktadır.
Lojistik Köy
Bölgemiz sınırları içinde ve dışında Ankara’nın çeşitli yerlerinde üretim yapan sanayicilerin hammadde ve mamul taşımacılığının demiryolu ile yapılabilmesi için Bölgemiz içerisindeki sanayi Tren İstasyonunun genişletilerek her türlü taşımacılığın Demiryolu ile yapılması veya limanlara ulaşılabilmesi için TCDD Genel Müdürlüğü ile 01.10.2007 tarihinde protokol imzalanmıştır.Bu kapsamda 450.000 m2’lik alanda lojistik köy kurulması için çalışmalar başlatılmıştır.
Ticaret Merkezi
Bölge üyelerimizin ihtiyacı olan ve çeşitli ticari birimlerin ( bankalar, noter, kırtasiye, eczane, avukat, teknik market, mali müşavir, misafirhane, toplantı salonları , kargo firmaları vb) bulunacağı, üyelerimizin kendi aralarındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve yerli - yabancı konukların ağırlanacağı, sosyal alanların oluşturulması amacıyla 43.000 m2’lik büyüklüğe sahip ticaret merkezin yapılması çalışmaları son aşamaya gelmiştir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.