Assan Alüminyum A.Ş.'de yeni bir dönem başlıyor
Türk Alüminyum sektörünün önde gelen kuruluşlarından Assan Alüminyum A.Ş.de Atamer Giyiciden boşalan Genel Müdürlük görevine Remzi Örnek getirildi
Türk Alüminyum sektörünün önde gelen kuruluşlarından Assan Alüminyum A.Ş.de Atamer Giyiciden boşalan Genel Müdürlük görevine Remzi Örnek getirildi
Türk Alüminyum sektörünün önde gelen kuruluşlarından Assan Alüminyum A.Ş.’de Atamer Giyici’den boşalan Genel Müdürlük görevine Remzi Örnek getirildi. Remzi Örnek, bu göreve getirilmeden önce Assan Hanil Otomotiv A.Ş.’de Genel Müdürlük görevini yürütüyordu. Sayın Remzi Örnek’i ofisinde ziyaret ederek, hem yeni görevinde başarılar diledik, hem de merak ettiğimiz konular hakkında bazı sorular yönelttik.
Öncelikle yeni görevinizde başarılar diliyoruz. Sorularımıza geçmeden önce kendinizden, sektörle tanışmanızdan ve Assan Hanil Otomotiv AŞ’de görev yaptığınız dönemden bizlere bahseder misiniz?
Ben de öncelikle başarı dileğinizden dolayı teşekkür ediyorum. 1960 İstanbul doğumluyum. İTÜ Makina Fakültesi’ni 1984 yılında bitirdikten sonra kısa askerlik de dâhil 3 yıl kadar Polikim A.Ş. de çalıştım, sonra 5 yıl kadar Edinburgh da kalarak “CAE – Computer Aided Engineering” konusunda master yaptım. 1991 sonunda yurda dönünce Arçelik A.Ş. Ürün Geliştirme Departmanı’nda çalışmaya başladım. Buradaki görevim gelişimime çok önemli katkıda yaptı. Sonra Plastaş da Beyaz Eşya ve Otomotiv Yan Sanayi sektörü ile tanıştım. Buradan sonra Ürün Geliştirme Yöneticisi olarak 1999 yılında geçtiğim Beyaz Eşya Sektörü Yan Sanayi nin en bilinen firmalarından Galsan’da kısa süre sonra Genel Müdürlük görevine getirildim. Bu firmada görev yaptığım süre içerisinde hem Beyaz Eşyadaki müşterilerimize Vestel de katıldı ve Fiat, Honda, Toyota, Mercedes gibi Otomotiv firmaları ile de çalışılmaya başlandı. Derken 2006 yılında Assan Hanil’in Genel Müdürlüğü görevine getirildim. Kibar Holding’in 1996 yılında Koreli Hanil Ehwa firması ile ortak olarak Hyundai Assan da üretilecek modellerin Koltuk, Tampon, Kapı Paneli ve diğer iç aksamını üretmek üzere kurulmuş bu firma o günlerde hem oldukça büyümüş hem de Ford Transit Connect’in başta koltuk imalatı olmak üzere bazı diğer parçalarının da imalatını üstlenmişti. Benim ana görevim, hızlı büyüyen birçok firmada görülen bazı problemleri yaşayan Assan Hanil’i geçtiğimiz dört yıl içerisinde yeniden organize etmek, hedefleri tutturmak üzerine ve daima müşterinin ne dediğini dinleyerek onun ihtiyaçlarını çözerek başarıyı yakalama kültürüne sahip bir firma oluşturmak oldu. Tabi çok çok kısaca özetlemek gerekirse…
Assan Alüminyum Genel Müdürlüğü görevine kısa bir süre önce başladınız. Bu süreci bizimle paylaşır mısınız? Böylesine önemli bir görevi üstlenmek sizde ne gibi duygular oluşturdu?
Evet, yeni görevime Mart 2010 başında başladım. Assan Alüminyum yıllık gelir açısından Hyundai ortaklığı sayılmazsa en büyük Kibar Holding şirketi dolayısı ile yönetimi oldukça yorucu bir süreç. Sn.Atamer Giyici’nin artık daha az yorulacağı bir görev istediği için ayrılacağını bir süredir biliyordum. Bu durum zaten grupta görev yapan birçok yönetici tarafından da biliniyordu. Ancak konunun benim bu göreve getirilem kısmı oldukça hızlı cereyan etti. Böyle bir göreve seçilmiş olmaktan dolayı hissettiklerimin bence üzerinde durulması gereken kısmı, önceki görevimde yaptıklarımın Yönetim Kurulu tarafından da onaylanması ve takdir edilmesidir. Bu olgu insana doğru yolda olduğu konusunda bir teyid duygusu veriyor. Ancak atama kararım açıklandıktan sonra grup içerisindeki diğer yönetici arkadaşlarımın yüzde yüzlük bir desteği ile karşılaşmak belki de benim için en önemlisi oldu.
Çiçeği burnunda bir Genel Müdür olarak 2010 yılında neler yapmayı planlıyorsunuz? Assan Alüminyum un yönetim, üretim ve denetim anlayışında önemli değişikliklere imza atacak mısınız?
Ben bugünlerde bana bu tip sorular geldiğinde bu kadar az süredir tanıdığım bir firmada neler yapacağımı veya bunun önemli değişikliklere yol açıp açmayacağı konusunda yorum yapmak yerine kendi anlayışımdan bahsediyorum. Buraya bakarak herkes bunun herşeyin değişeceği ile hiçbir şeyin değişmeyeceği arasında nereye geleceğini hesaplayabileceğini hesaplayabilir. Ben öncelikle müşteri nin ne dediğine inanan biriyim. Müşteri yönettiğim firmadan bir şeyler istemektedir. Dolayısıyla bütün doğrular bu isteklerden çıkar. İkincisi olsa olsa şöyledir gibi bilgilerle karar almayı sevmem. Bu boyutta firmalar elden gelen en hassas şekliyle derlenmiş dataya ulaşarak çalışmalıdır. Firmamızın son 15 ayda gerçekleştirdiği ve bu aralar yavaş yavaş devreye giren ERA projesi sayesinde bu konuda gereken data hassasiyetine ulaşabileceğiz. Ayrıca hedefler ve bu hedeflere ulaşmada gösterilen performansın izlenmesi ve bu sayede Üst Yönetimin tüm çalışanlara gidilecek yönü göstermesi bir diğer önem verdiğim konudur. Mutlaka başka bahsedilecek diğer konular olsa da burada son olarak bahsetmek istediğim diğer önemli konu görüntüye değil gerçeğe önem vermemdir.
Samimi olmak gerekirse şirketler için mühim olan hangi sistemleri veya modern yöntemleri kullandıkları değil, bunları tabi ki bunları son derece efektif bir şekilde kullanarak kar etmeleri ve hatta karı maksimize etmeleridir. Bu gerçeğin farkında olmak müthiş önemlidir. Tekrar sorunuza dönersek, eğer şu sıralar tanımaya çalıştığım Assan Alüminyum eğer bu konularda bir eksiğe sahip değilse aynı sistem devam edecek demektir. Ancak buna uymayan kısımlar varsa önemli değişiklikler olacak demektir.
2010 yılının ilk çeyreği bitmek üzere ve piyasalarda gözle görülür bir iyileşme yaşanıyor. Sizce iyileşme sürecek mi?
Türkiye ve yakın coğrafyası olarak konuyu ele alırsak; bu bölgede geçen yılın aynı dönemine göre bir iyileşmeyi hem gelen raporlarda hem de müşterilerimizle yaptığımız görüşmelerde müşahade ediyoruz. Ancak unutmamamız gereken çok önemli iki konu var: Bir gelinen nokta, 2007’nin hala çok gerisinde ve aşağı yukarısında 2000 yılı seviyesinde. Yani on senelik gerilemeye dahi sevinmek durumundayız. Bunda bir sakınca yok ancak durumun da farkında olmamız gerekir. Diğer konu ise bazı müşterilerimizin kendi rekabetlerinde avantaj elde edebilmek için aşırı stok eğilimine girmiş olabilecekleri şüphesidir. Bunun arkasından beklenen pazar genişlemesi gelmez ise bazı ödeme sıkıntıları olabilir. Bu konuya da dikkat etmek gerekir. Ancak genel olarak 2010 un 2009 dan 15-25 daha iyi bir yıl olacağını ben de düşünüyorum.
Assan Alüminyum kısa ve uzun vadede neler yapmayı planlıyor? Özellikle 2010 yılı içerisinde yeni bir yatırımınız olacak mı?
Daha önce belirttiğim üzere aslında kendimi konulara cevap verebilecek kadar hazır hissetmiyorum. Ancak herkesçe bilinen konularda sorularınıza cevap verebilirim. Assan Alüminyum bilindiği üzere Dilovası Fabrikası’na önemli miktarda bir yatırım yaptı. Öncelikle bu yatırımın karşılığını alıp gereken büyümeye ulaşmayı planlıyoruz. Eğer şirket içerisinde yapmamız gerekecek bazı değişikllikler de olacaksa bunları hızla gerçekleştirmeye çalışacağız. Uzun vadede yapılacaklar hakkında da henüz pek bir şey söylemek istemiyorum. Son olarak şunları dile getirmek istiyorum: Ben yıllarca otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyette bulunduktan sonra, metal sektörü ile de tanışacağım için hem çok mutluyum, hem de öğreneceğim çok şeyin yanında katacağım da çok şey olabilir diye düşünüyorum. Çeşitli meslek örgütleri ve başka okazyonlar aracılığıyla tanışmaya can attığım diğer organizasyonlardaki meslektaşlarımla çok uyumlu bir çalışma dönemi geçirebilmeyi hayal etmekteyim. Bu sayede hem sektöre hem de ülkeye yararlı olabilmeyi hayal ediyorum.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.