Firmanızı biraz tanıyabilir miyiz? Firmamız 1993 yılında kurulmuş ve bugüne kadar, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Beyaz Rusya, Baltık Cumhuriyetleri, Polonya, Almanya, İtalya, Yunanistan, Macaristan, Danimarka, Hollanda, İspanya, Letonya, Romanya, Tunus, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Kenya, Gana, Sudan, Suriye, Nijerya, Venezüella, Kanada, Güney Afrika, Singapur, Hong Kong, Kazakistan, Tataristan ve Katar’da olmak üzere, 40’ı aşkın ülkede, 4 kıtaya yayılmış geniş bir yelpazede sektörel ve genel ticaret fuarları gerçekleştirmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı (www.ekonomi.gov.tr) tarafından “A sınıfı” yetki belgeli Türkel Fuarcılık A.Ş.’nin tüm yurtdışı fuarları yine T.C. Ekonomi Bakanlığı izni ve desteği kapsamında olup, firmamızca yılda en az 25 fuar düzenlenmektedir. 1993 yılından beri dünyanın birçok ülkesinde fuar organizasyonlarına imza atan Türkel Fuarcılık, 2003 yılı itibariyle, İngiliz menşeli GLOBAL Certification Ltd. şirketi tarafından onaylanmış UKAS QUALITY MANAGEMENT ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Belgesi’ne sahip bir firmadır.
Türkel Fuarcılık, 2005 yılında Uluslararası Fuarlar Birliği ( UFİ ) üyeliğine kabul edilmiştir. Fuarcılık sektöründe öncü şirket olan Türkel Fuarcılık, deri ve kürk, hazır giyim, jean ve spor giyim, ev tekstili/mobilya ve bunun yanında inşaat, elektrik, aydınlatma, endüstriyel ürünler, makine ve otomotiv sektörlerine yönelik ihtisas fuarları organize etmektedir. Fuarcılık alanında yılların tecrübe ve birikimine sahip kuruluş, İstanbul Merkez, Moskova ve Alma Ata ofisleri olmak üzere, aktif gelişmelere ve yeniliklere açık, kaliteli hizmet sunan 85 kişilik profesyonel kadrosuyla faaliyet göstermektedir.
Türkel Fuarcılık’ın yan kuruluşu olan T-Tur Fuar Turizm Şirketi, fuarlar bünyesinde ve ayrıca münferit turizm hizmetleri vermektedir. Türkel Fuarcılık, 2012 yılından itibaren Türkel Events adı altında yeni bir yapılanmaya da giderek, Kongre, Konferans, Seminer, Sempozyum ve Workshoplar düzenlemek üzere çalışmalarına başlamıştır.
Türkel Fuarcılık’ın, makine sektöründeki yeri nerededir?Türkel Fuarcılığın, makine sektörüyle buluşması 2000’li yılların başına dayanmaktadır. O yıllardan bugünlere uzanan süreçte birçok Türk Makina ve Uluslararası Makine Fuarına ev sahipliği yaptık. Makina sektöründe faaliyet gösteren firmaları dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenen fuarlara taşıdık.
Bu çalışmalarımız halen artarak devam etmektedir. Genelde Türk Makina üreticisini gelişmekte olan pazarlar, büyümeye ve yatırıma yönelik ülkelere götürmek üzere büyük bir titizlikle çalışmalarımız sürdürmekteyiz. Bunun yanı sıra sektörde çeşitli zaman aralıkların da yaptığımız anket ve bire bir görüşmelerimizde sektörün istediği pazarları da göz önünde bulundurarak buna yönelik fuarlar araştırmakta, olmayan yerlerde ise; sektörel Türk Makina fuarları organize etmekteyiz.
Türk Makina sektörünün son yıllarda hem teknoloji, hem kalite ve fiyat avantajları, birçok ülkede makinalarımızı aranır hale getirmiş, hatta uluslararası fuarlarda Türkiye, Makine sektöründe en saygın yerini almış, fuarı yapan uluslararası organizatörlerin olmazsa olmaz aktörlerinden biri haline gelmiştir.
Sektörün dinamizmi istihdamı artırmış, istihdam ve üretimin artmasıyla, sektörde faaliyet gösteren firmalar, tanıtıma ayırdıkları bütçelerle, daha çok fuarlara katılım sağlayarak, pasta paylarını büyütmeye yönelik çalışmalarını hızlandırmışlardır. Buna paralel olarak zamanında doğru pazarlara ulaşmak için Türkel Fuarcılık’ta bilinçli ve profesyonel çalışmalarıyla sektöre katkı sağlamış ve sağlamaya devam etmektedir.
Fuarlarda ya da gittiğiniz ülkelerde karşı karşıya kaldığınız zorluk ya da problemler oluyor mu? Bunları aşmaya yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?Fuarlarda karşılaştığımız en büyük sıkıntı genelde fuar alanının alt yapısında ki eksikliklerden kaynaklı oluyor. Bunlar gelişmiş ülkelerde değil ama az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki çok eski fuar alanlarında su, kompresör, hava ve trifaze elektrik bağlanması konusundaki eksikliklerden daha çok meydana gelebiliyor. Fuara giden firmaların büyük bir çoğunluğu fuar süresince makinalarını çalıştırarak tanıtmak istiyorlar. Bu durumda da bazı yerlerde sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu sıkıntıların aşılmasına yönelik çoğu zaman hava bağlantıları için ekipmanları buradan götürdüğümüz oluyor.
Ülkelerdeki zorluklara gelince, bu daha çok gümrük formaliteleri yüzünden karşılaştığımız problemlerden oluşuyor. Burada firmalarımız fuar süresince sergiledikleri ürünleri, gittikleri ülkede bırakmak istiyor. Bunda ki asıl amaç hem malın ülkede bulunması ve çalışması hem de ürünün gidilen ülkede ki referans değerine bir katkıda bulunması. Ancak her ülkede farklı uygulamaların olması, bazen malın kalması konusunda zaman alıcı ya da yasaklayıcı prosedürlerle bizi karşı karşıya bırakıyor. Bu bazen uzun zaman kayıplarına yol açıyor, bazen alıcının vergileri ödememesinden dolayı malın tekrar dönmesine kadar birçok sıkıntıyı beraberinde getirebiliyor. Biz bu durumlarla karşı karşıya kalmamak için gidilecek ülkedeki prosedür ya da yasaklamaları daha önceden, gidecek firmalarımız bildirerek ona göre bir yaklaşım içinde olmalarını istiyoruz.
2012 ve 2013 yıllarına yönelik plan ve programlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?2012 yılında planlanmış makina fuarlarımız Suudi Arabistan da Riyad ve Cidde olmak üzere iki, Mısır’da bir ve yılın sonunda Azerbaycan’da bir olmak üzere toplam da dört fuar organize etmiş olacağız. 2013 yılı içinse, süregelen mevcut bu fuarlarımız dışında yeni fuarlarımız programımıza ilave olacaktır. Onların çalışmaları halen devam etmekte olup Ekonomi Bakanlığından izinlerin açıklanması ertesinde sektöre duyurulacaktır.
Yılın sonunda Azerbaycan Fuarı ile 2012’yi kapatacağız dediniz. Azerbaycan’da yapacağınız fuarla ve pazar ile ilgili bizi biraz bilgilendirebilir misiniz?Türkel Fuarcılık olarak 13-16 Aralık 2012 tarihleri arasında Baku Expo Center’da düzenleyeceğimiz “Uluslararası Makine Fuarı” Bakumach, 2000 m²’yi aşan sergi alanında başta Türk üreticiler olmak üzere yerli ve yabancı birçok firmayı bünyesinde barındıracaktır. 2010 yılında faaliyete geçen ve 20.000 m² sergi alanı imkanıyla Azerbaycan’ın en gelişmiş fuar ve sergi merkezi olan Baku Expo Center, havaalanına yakınlığı ve şehir merkezine sadece 20 dakika uzaklıkta olmasıyla da ziyaretçiler için çok uygun bir konumda yer almaktadır.
Dört gün boyunca sürecek Bakumach fuarına, başta Bakü olmak üzere diğer sanayi şehirlerinden ve civar ülkelerden toplam 6000 ziyaretçi beklenmektedir.
Kardeş ülke Azerbaycan da son yıllarda meydana gelen hızlı değişim ve kalkınma stratejileri, bölgede sanayi anlamında yatırıma yönelik çalışmaları hızlandırmıştır.
Azerbaycan 2010 yılında hedef pazarlar arasında en çok yabancı yatırımı çeken 24’ncü ülke konumundadır. Azerbaycan, 2011 yılında 10.340 USD kişi başı Milli gelirle Hedef Pazarlarda tüketim açısından 2’nci grup ülkeler arasında yer almaktadır. Azerbaycan ekonomisinde son yıllarda artan doğrudan yabancı yatırımlar, düşük enflasyon oranları, sıkı mali politikalar ve para politikaları sayesinde yüksek büyüme oranları yakalanmış, dengeli bir bütçe oluşturulmuş ve makroekonomik istikrar büyük ölçüde sağlanmıştır. Azerbaycan şu anda Kafkaslarda ekonomik ve siyasi açıdan en istikrarlı ülke konumundadır ve bu durum, ülkenin yatırım ortamını da olumlu şekilde etkilemekte ve Türk iş çevrelerine önemli imkanlar sunmaktadır.
Azerbaycan’ın Türkiye’den 2010-2011 yıllarında yapmış bulunduğu ithalattaki önemli maddeler içerisinde; makine ve parçaları, kara taşıt araçları ve parçaları, demir çelikten eşya, elektrikli makine ve cihazlar, yer almaktadır.
Türkiye’nin Azerbaycan’a gerçekleştirdiği Makine ihracatı; 2009 yılında 159 milyon 970 bin dolar iken 2010 yılında 193 milyon 222 bin Dolar’a, 2011 yılında ise 254 milyon 751 bin dolara ulaşmıştır.
Makine ihracatında lider ilimiz İstanbul, en fazla Almanya, İran, İngiltere ve Rusya Federasyonu’na ihracat gerçekleştirmektedir. İstanbul’un makine ihracatı gerçekleştirdiği ilk 10 ülke arasında 2010 yılında en fazla Azerbaycan’a yönelik ihracat artışı olmuştur. Ankara’dan 2010 yılında BAE ve Azerbaycan’a yapılan makine ihracatındaki artışta ayrıca dikkat çekmektedir.
Bütün bu olumlu gelişmeler ışığında Türkel fuarcılık, 13-16 Aralık 2012 tarihleri arasında düzenleyeceği Bakumach fuarını, iki ülke arasındaki makine ticaretini arttırabilmek ve Türk Makine üreticileri için uzun yıllar hizmet verecek bir platform haline getirebilmek maksadıyla var gücüyle çalışmalarına devam etmektedir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.