Uçar Konveyör, Akıllı Konveyör Üretecek
Yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini belirten Uçar Konveyör İşletme Yöneticisi Ahmet Cengiz Uçar, konveyör rulo ve ekipmanları haricinde bir sonraki aşamada akıllı konveyörler üretimi yapmak istediklerini söyledi.
Uçar Konveyör’ün Uçar Metal bünyesinde 2009’da kurulduğunu ve ağır sanayide kullanılan bant konveyörlerine yönelik üretim yaptığını belirten Uçar Konveyör İşletme Yöneticisi Ahmet Cengiz Uçar, üretimini yaptıkları konveyörler ve ekipmanları ile çimento ve toprak ürün sanayiine, kömür madenlerine, elektrik üretim santrallerine, geri dönüşüm, gübre ve arıtma sistemlerine, demir-çelik sanayi ve taş-kum inşaat sektörüne hizmet verdiklerini söyledi. Başta bant ruloları, milleri ve rulo istasyonları olmak üzere gergi ve tahrik tamburları, mobil konveyörler, bant konveyörler, açılı konveyör sistemleri, avare rulolu ve tahrikli ambalaj konveyörleri ve helezon konveyörlerin tasarım ve üretimini yaptıklarını aktaran Uçar, beyaz eşya için elevatörlü ve döner tablalı üretim hattı konveyörlerinin üretimini de yapabildiklerini söyledi.
Tezgahlarını ve iş akışlarını ISO 9001 kalite sistemine göre düzenlediklerini ve 2011 sonu itibariyle sadece bant konveyör ekipmanları değil, konveyör sistemlerinin tümünü tasarlayacak ve üretecek hale geldiklerini dile getiren Uçar, bu konuda CEMA’nın kabul ettiği tabloları baz aldıklarını ve bir sonraki aşamada akıllı konveyörler için üretim yapmayı düşündüklerini ifade etti. Üretimler için gerekli bütün ekipmanları kendi bünyelerinde üretmek için yatırımlarının hız kesmeden devam ettiğini ve önümüzdeki aylarda tam otomatik montaj makinelerini devreye alacaklarını aktaran Uçar, 360 bin TL yatırımla Türkiye’deki ve dünyadaki çimento, kömür, demir çelik üreticilerine ve termik santrallere baştan sona en üst kalitede hizmet vereceklerini söyledi. Konveyör hattının tasarımından bakımına, elektrik tertibatından açılı konveyörlerin tasarımına, malzeme yığma tepeleri yapan konveyör makineleri (stockpile) için gerekli üretim kapasitesine, istihdama ve know-how’a sahip olacaklarını ifade eden Uçar, “Biz sadece bant rulosu imalatı yapmamaktayız, aynı zamanda her türlü konveyör hizmeti vermeye talip bir firmayız ve öyle olacağız. Laboratuvar çalışmalarımız TSE onayı ile birlikte yakın zamanda devreye girecek. Şimdilik üretimimizden çıkan ruloları ve diğer ekipmanları TSE laboratuvarını kullanarak test ediyoruz. Elektrostatik boya yapacak olan boyahanemizi de bu yıl içinde devreye almayı planladık. Şu an otomotiv sektörü için onaylı tedarikçimizle birlikte rulo ve konveyörlerimizi boyatıyoruz” dedi.
Konveyör ekipmanlarının üretimi, tasarımı ve kurulumu için iki yeni Ar-Ge mühendisiyle ekiplerini zenginleştirdiklerini ve 11 kişilik beyaz yaka ekipleriyle sektöründeki pazar paylarını arttırmak istediklerini dile getiren Uçar, 2012’de yeni CNC tezgahlarıyla hem üretimlerini hızlandırdıklarını hem de üretim maliyetlerini düşürdüklerini ifade etti. Uçar, şöyle devam etti: “Anahtar ağzı işleme aparatımız ile otomatik rulman-boru montaj makinemizle birlikte üretim kapasitemiz günde 300-500 adet ruloya çıktı ve bu sayı artacaktır. 2012 yılında kurulacak olan boyahanemiz ile birlikte tüm konveyör ekipmanlarını kendi firmamızda üretebilir olacağız. Salgı testi başta olmak üzere toz testi ve dayanıklılık testlerini de akredite olmuş laboratuvarımızda yapacak ve bu laboratuvarımızı da piyasaya açarak tüm firmalara hizmet götüreceğiz” şeklinde konuştu.
Seri imalata müsait rulo ve ekipmanları üretiminde piyasadaki firmaların fiyatları çok düşürdüğünden yakınan Uçar, bu firmaların bu işleri alabilmek için müşterinin talep ettiği özelliklerdeki rulo ve ekipmanlarını bazı niteliklerden vazgeçerek verdiklerini düşündüğünü belirtti. Uçar şöyle devam etti: “Halbuki rulo ve ekipmanlarının kaliteleri konveyörün ömrünü uzatacak ve uzun vadede müşterinin karlılığını artıracaktır. Gerek boru malzemesi ve kalınlığından, gerek mil malzemesinden ve rulman kalitesinden firmamız ödün vermiyor”
Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde sadece bant rulo ve istasyonları üreten firmaların farklılaşma üzerine odaklanmadığını ve bu nedenle birbirleriyle rekabet ederken zorlandıklarını aktaran Uçar, şöyle devam etti: “Biz Ege ve Batı Karadeniz Bölgesi’nde bir numara olmak istiyoruz. Türkiye’de butik konveyör üretimi yapan ve yeterli kapasiteye sahip çok fazla firma bulunmuyor. Maliyet liderliği üzerine kurulmuş bu firmalar şu anda muhtemelen borçla ayakta duruyorlar. Çok eskiden bu işe girmiş olanlar veya merdiven altı çalışan firmalar düşük maliyetlerden dolayı bir süre daha sektörde kalacaklardır ama daha ilerisini iyi görmüyorum. Biz bu kısır döngüye girmeyeceğiz seri imalat yanında farklılaşarak özel konveyör tasarımları da yapabildiğimizden farklılaşmaya başladık”
Farklılaşmak için seri üretim haricinde özel konveyörler ürettiklerini ve bu konveyörlerin bütün ekipmanlarını kendi bünyelerinde yaptıklarını aktaran Uçar; “Malzeme yığma (stockpile) konveyörleri, eğimli açılı konveyörler ve senkronize konveyör sistemleri için baştan sona tasarlamakla, kurmakla ve bakımını yapmakla müşterilerin çözüm ortağı olma yolunda ilerliyoruz. Böylelikle katma değer katacağımız, baştan sona kendimizin tasarlayacağı ve üreteceği konveyör sistemleri ile farklılaşıp hem yurtiçinde hem de yurtdışında aranan bir firma olacağız” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.