Corbus, Kendi Hammaddesini Üretmeye Başlayacak
Corbus, çelikhane yatırımı ile kendi hammaddesini üretmeye başlayacak. Demir-çelik mamullerinden inşaat demiri ve köşebent, kare, lama demir profil grubunu imal eden ve diğer demir çelik ürünlerinin de dış ticaretini gerçekleştiren Corbus, çelikhane yatırımı ile kendi hammaddesini üretmeye başlayacak.
Dünyadaki ekonomik durgunluktan dolayı dondurdukları çelikhane yatırım projesini hayata geçirmek amacıyla Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu almak için başvurduklarını belirten Corbus Metal Satış ve Satın Alma Koordinatörü Metin Gülmez, bu iznin alınmasının akabinde çelikhanenin devreye gireceğini bildirdi. Başta yıllık 300 bin ton kapasiteli olarak tasarlanan çelikhanenin kapasitesinin 350 bin ton olacağının bilgisini veren Gülmez, yatırım maliyetinin 120 milyon doları aşacağını ve 150 kişiye ek istihdam sağlayacağını kaydetti. Tesisin 2014 sonuna doğru faaliyete geçmesinin planlandığını ifade eden Gülmez, “Bu yatırımımızın temel nedeni bünyemizde bulunan tesisimiz için hammadde olarak kullandığımız kütük demirleri kendi ihtiyacımız için üretmek ve kütükte bağımlılığımızı azaltmaktır. Böylece kârlılığımızı artırmayı amaçlıyoruz. Firmamız bu yatırım ile kendi hammadde ve nihai ürün imalatını aynı çatı altında yapacak duruma gelecek” diye konuştu. Çelikhanenin yanı sıra Corbus Çelik tesislerinde yaptıkları yatırımlarla enerji kullanımında yüzde 30’luk bir verim sağladıklarını söyleyen Gülmez, bununla birlikte modernizasyon ve kapasite artırımına yönelik çalışmalara da devam ettiklerini dile getirdi. Corbus’un 2013 yılında geçen yıla göre yüzde 50’nin üstünde büyümesinin öngörüldüğünü aktaran Metin Gülmez, şunları söyledi: “Bu doğrultuda toplam ihracatımızın 75 milyon doları, toplam ciromuzun da 250 milyon TL’yi geçmesi bekleniyor. Yaptığımız pazarlama stratejileri ve modernizasyonlar ile tesisimiz 7/24 çalışır vaziyete gelmiş ve bu doğrultuda ilerleme yoluna girilmiştir. Bu sayede 2014 yılında ise üretimimizi 2013’e göre yüzde 25 civarında artırmayı planlıyoruz. Bu durumda ciromuzun yaklaşık 350 milyon TL olması bekleniyor. 2015’ten sonra ise yapacağımız çelik kütük imalat yatırımımızla ciromuzu 600 milyon TL’nin üzerinde bekliyoruz.” 2012 yılında da satış ve ciro açısından bir önceki yıla göre ortalama yüzde 54 büyüdüklerinden bahseden Gülmez, toplam ihracat rakamlarının 50 milyon doları ve toplam cirolarının 175 milyon TL’yi geçtiğini iletti.
“İhracat oranımızı yüzde 75’e çıkarmayı düşünüyoruz”
Bünyelerindeki Corbus Çelik üretime yönelik faaliyet verirken, Corbus Metal’in firmanın dış ticaretinden sorumlu olduğuna dikkat çeken Metin Gülmez, “İmalatımızın yüzde 60’ını ihraç ediyoruz. İhracat oranımızı yüzde 75 civarına çıkarmayı düşünüyoruz. Kuruluşumuzdan itibaren 60’ın üstünde ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Şu an etkin dış pazarlarımız, dünyadaki ekonomik dalgalanmaya göre Afrika ülkeleri ve Orta Amerika olarak şekillendi” dedi. Demir-çelik sektörünün, son sekiz yıl içinde yüzde 87 oranında büyüme kaydederek, Türkiye’nin Çin’den sonra üretimini en fazla artıran ülke durumuna geldiğine işaret eden Gülmez, 2012 yılında ekonomik krizin büyük oranda aşılmaya başlanmasıyla ülkenin yıllık çelik üretim miktarının 35 milyon tonu aştığını söyledi. Türkiye’de enerji girdi maliyetlerinin rakip ülkelere göre yüksek seviyede olduğunun altını çizen Gülmez, şöyle devam etti: “Yüksek elektrik enerjisi maliyetleri ve maliyetler üzerindeki ilave fon ve kesintiler, Rusya, Ukrayna ve Çin Halk Cumhuriyeti gibi ülkeler başta olmak üzere, ihracatçımızın uluslararası piyasa karşısında rekabet gücünü olumsuz yönde etkiliyor. Sektörden alınan çevre katkı payı ve benzeri düzenlemeler gibi ek vergiler, yine maliyetlere ek yük bindiriyor, bu da sektörün rekabetini zayıflatıyor. Ayrıca kayıt dışılığın yol açtığı haksız rekabet, kayıt altındaki üreticilere zarar veriyor” şeklinde konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.