Durmazlar, 2011de 290 adet yüksek teknolojili makine üretecek
Genel Müdürü Ahmet Civan, makine sektöründe ilk akredite olmuş Ar-Ge merkezine sahip firma olarak, bundan sonraki üretimlerini Ar-Ge üzerine kuracaklarını söyledi
Genel Müdürü Ahmet Civan, makine sektöründe ilk akredite olmuş Ar-Ge merkezine sahip firma olarak, bundan sonraki üretimlerini Ar-Ge üzerine kuracaklarını söyledi
Yıllık 5 bin adet makine üretme kapasitesine sahip olan Durmazlar Makine, katma değerli makine üretiminde de öne çıkıyor. “Durma” markası ile dünya pazarlarında rekabet eden Durmazlar, Türkiye’nin ilk sac işleme makineleri üreticisi sayılıyor.
Metal işleme makinelerinde adet bazında dünyanın en büyüğü olan Durmazlar Makine, 100’e yakın ülkenin binlerce sanayi kuruluşuna, otomotiv, inşaat, tekstil, beyaz eşya ve hava yolu sektörlerine, tersanelere, elektronik sanayisine, savunma ve ısıtma-soğutma sanayisine CNC hidrolik abkant presler, robotize abkantlar, CNC hidrolik makaslar, punch ve lazer makineleri üretiyor. Lazer punch, lazer kesim, 1200 vuruşlu punch gibi yüksek teknolojili makinelerde 500 makine/yıl üretim kapasitesine sahip olan firma, irili ufaklı yıllık 5 bin adet makine üretme kapasitesine sahip. Katma değerli makine üretimiyle de öne çıkan Durmazlar Makine, 2011’de 290 yüksek teknolojili makine üretmeyi hedefliyor. Firma, Bursa’daki dört fabrikada 750 kişiyi istihdam ediyor. 1956 yılında Ali Durmaz tarafından tek bir torna makinesi olan küçük bir atölyede kurulan Durmazlar Makine, aynı zamanda Türkiye’nin ilk sac işleme makineleri üreticisi sayılıyor. Bugün Durmazlar, geniş ürün yelpazesiyle neredeyse tüm sac işleme süreçlerine makine üretiyor.
Dünya devlerine partner firma
Son yıllarda teknolojisi ve katma değeri yüksek makine üretimine yoğunlaştıklarını belirten Durmazlar Makine Genel Müdürü Ahmet Civan, makine sektöründe ilk akredite olmuş Ar-Ge merkezine sahip firma olarak, bundan sonraki üretimlerini Ar-Ge üzerine kuracaklarını söyledi. Normalden yüzde 40 daha az enerji sarf edecek, yüzde 60 daha az mineral yağ kullanacak bir hibrit abkant üzerinde çalıştıkları bilgisini veren Civan, “Bu projeyi uluslararası bir şirketle geliştirdik ve bizi ‘Ar-Ge yapılabilir firma’ statüsüne aldılar. Bugün iki dünya devi firmayla Ar-Ge alanında çalışabilir şirket statüsündeyiz. Biri Bosch Rexroth, diğeri ise Siemens. Her iki firmanın da uluslararası Ar-Ge’sinde partner firmayız. Ar-Ge gücümüz sayesinde 2009’u daha az ciro düşüklüğüyle geçirdik. Tübitak ile sürekli farklı projelerde çalışıyoruz. Fiber lazer rezenatörünü direk üretmek istiyoruz. Bununla ilgili Ar-Ge faaliyetlerimiz var” dedi. Civan, ihracat pazarları ve ciro hedefleriyle olarak ise, şunları söyledi: “Kuzey Afrika ülkelerinde hareketlilik başladı. Son olarak Sudan ve Umman’a makine yolladık. Toplam üretim içindeki ihracat oranımız yüzde 75. Yüzde 25 oranında da iç piyasaya makine veriyoruz. 2009’da 60 milyon Euro ciro yapılmıştı. 2010 yılını 85 milyon Euro ciro ile kapatmayı planlıyoruz. Bunun 55 milyon Euro’su ihracat olacak.”
Hafif raylı sistem araçları da üretecek
Bursa Büyükşehir Belediyesi önderliğinde projelendirilen ve Durmazlar Makine’nin üretim ayağını üslendiği tramvay üretimi ile ilgili de bilgi veren Genel Müdür Ahmet Civan, tramvay üretiminin yanı sıra light railway technology (LRT) denilen araçların Bursa’da üretilmesiyle ilgili çalışmalara başladıklarını söyledi. Civan; “Bizim raylı sistem üretimimizde tramvay ve hafif metro araçları olacak. Bununla ilgili de Başköy’deki fabrikamızı kullanacağız. Orası 20 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 60 bin metrekarelik bir arsa. Hedefimiz önce tramvay ardından hafif raylı sistem araçları üretmek. Tramvaylar 2011 yılı Şubat ve Mart ayında yazılımlar hariç teslim edilecek. Tramvayın kendi iç yazılımı, haberleşmesi, dış sistemdeki sinyalizasyon haberleşmesi gibi tüm yazılımları bize ait. Hiçbir yerden teknik destek almıyoruz. Belediyeye söz verdiğimiz gibi tüm projeyi ve üretimini hiçbir bedel almadan yapıyoruz. Bu Türkiye’nin projesi” ifadesini kullandı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.