Kanca A.Ş., Türkiyenin Çelik Dövme ve EL Aleti sektöründeki ilk Ar-Ge merkezini kurdu.
1960'lı yılların başlarında İstanbul’da el aletleri imalatçısı olarak iş hayatına başlayan Kanca A.S., o yıllarda üretimine başladığı Keser, Çekiç, balyoz gibi basit el aletleri ile kısa sürede dönemin başarılı imalatçılarından oldu.
1960'lı yılların başlarında İstanbul’da el aletleri imalatçısı olarak iş hayatına başlayan Kanca A.S., o yıllarda üretimine başladığı Keser, Çekiç, balyoz gibi basit el aletleri ile kısa sürede dönemin başarılı imalatçılarından oldu. 1970’li yılların başlarında İstanbul Güneşli’deki tesislerine taşınarak büyüyen Kanca özellikle Dövme mengene ,İşkence, saç ve demir makasları, imalatı ile Avrupa pazarına açıldı.
Kısa süre içinde otomotiv sektörü ile de dövme parçalar üzerinde çalışmaya başlayan Kanca, 90’lı yıllara girerken yaptığı modernizasyon ve yeni yatırımlarla istikrarlı büyüme politikasını koruyarak dövme sektörünün önde gelen firmalarından biri haline geldi.
Şu anda toplam 55,000 m2 alanda ve 530 çalışanı ile faaliyet gösteren Kanca, ISO 9001, ISO/TS 16949 kalite standartlarında, ISO 14001 kapsamında belgelediği çevreci yaklaşımıyla müşterilerinin uzun vadeli partneri olarak çalışmalarına devam ediyor.
Ürünler
Kanca marka el aletleri ürünleri bugün; Edirne'den Van'a kadar tüm nalburlarda, hırdavatçılarda, teknik ve yapı marketlerde olduğu gibi başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünya genelinde binlerce satıcının rafında satışa sunulmaktadır. Özellikle mengene pazarında Kanca bugün Avrupa pazarının en büyük üreticisidir. Avrupada satılan her üç mengeneden birisi Kanca tesislerinde üretilmektedir.
Kanca El Aletleri , 8 değişik markası ile (KANCA , K2, KADETT, KANEX, FORTISSIMO, PRIMO, ANVILLO, DRILLO) Dünya pazarında önemli bir yer edinmiştir.
Ar-Ge Bölümünden Ar-Ge Merkezine
Kurumsal olarak ilk Ar-Ge Bölümünün kuruluşu Kanca A.Ş.de 1995 yılında başlamıştır. O günlerde CAD-CAM ve CAE yatırımları ile kalıp -parça tasarımında ve metal şekillendirme prosesinin FEM simulasyonu alanında önemli bir gelişme kaydetmiştir.
Kanca A.Ş. Ar-Ge bölümü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı”nın uygulamaya geçirdiği 5746 sayılı Ar-Ge Merkezleri kanuna istinaden yeniden yapılanması ile 2010 yılı Ağustos ayında Ar-Ge Merkezi Belgesi almaya hak kazanmıştır. TOSB bünyesindeki üretim tesislerinde 61 çalışanı ile Kanca Ar-Ge Merkezi 660m2 ofis 200 m2 prototip atölyesi ve çeşitli laboratuarlar olmak üzere toplam 860 m2 kapalı alanda faaliyet göstermektedir.
Kanca A.Ş. bünyesinde bulunan otomotiv dövme parça imalatı ve el aletleri imalat gruplarına ortak hizmet veren Ar-Ge Merkezimizde bulunan bölüm ve laboratuarlarımızda boyutsal Ölçüm Laboratuarından Mekanik test laboratuarına kadar bir çok test-deney imkanı vardır
Dokuz istasyonda CAD-CAM uygulamaları ile özellikle el aletlerine yönelik yeni ürün tasarımları, kalıp ve aparat tasarım ve prototip imalatı yapılmaktadır.
Tüm kalıplarını kendi çatısı altında üretebilme kabiliyeti olan Kanca kalıphane bölümü imkanlarından, Ar-Ge bünyesinde geliştirilen prototip ve aparatların üretiminde de sık sık faydalanılmaktadır.
El Aletlerinde her yıl yeni ürünler geliştirmeyi hedefleyen Ar-Ge Merkezimizde özellikle Avrupa pazarına hitap eden çelik dövme mengenelerde sürekli model ve tip değişiklikleri yapılmakta ve bunların TÜV standartlarına uygunluğu test edilmektedir.
Laboratuarlarımızda bulunan test ve ölçüm kabiliyetleri şunlardır
• 21 element çelik analiz spektrometresi
• HB, HRc, HV sertlik ölçüm ve taraması
• Optik mikroskopi
• 25 ton çekme-basma testleri
• 3 boyut tarama ve ölçüm cihazı
• 3 boyut CMM ölçüm cihazı
• Jominy sertleşebilirlik testleri
• Mengene ömür test düzeneği
• Mengene yüklenme test düzeneği
• Kubbulon makas ömür test düzeneği
• İşkence test düzeneği
Geçtiğimiz dönemde bazıları Tübitak TEYDEB kapsamında da desteklenen projelerimizden örnekler şunlardır:
El aletlerine yönelik,
• Döner tablalı matkap mengene tasarımı ve üretimi.
• Dünya'da ilk mengeneli örs tasarımı ve üretimi
• Saç, profil çektirme kurtağzı tasarımı ve üretimi
• Hızlı açılır kapanır tesviyeci mengene tasarımı ve üretimi
• Kubbulon makası kesici ağızlarının 40 HRc sertlikte çubuk kesebilecek şekilde geliştirilmesi.
• Türkiye'de ilk dövme çelik çeneli işkence tasarımı ve üretimi
gibi projeler devam etmektedir"
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.