Mühendislikte 4.Boyut: 4B Mühendislik
4B Mühendislik, henüz yeni kurulmuş genç bir firma olmasına rağmen başarılı işlere imza atıyor. 2013 yılında kurulan 4B Mühendislik müşteri, çalışan ve tedarikçi memnuniyetini en üst düzeyde tutarak ürün ve hizmetleri müşterilerine sunuyor. Bu doğrultuda müşterileri, çalışanları, tedarikçileri için sürekliliği, güvenirliliği terciha eden, topluma ve çevreye duyarlı, faydalı bir kurum olma hedefi ile çalışmalarına devam ediyor.
PowerMill, ArtCAM, AutoCad, SolidCAM” programlarının yetkili satış bayiliklerini yapan 4B Mühendislik; 3 Boyutlu Yazıcı ve Prototip Hizmetleri, Optik Tarama ve Tersine Mühendislik, CAD/CAM Yazılım programları hizmetlerini müşterilerine başarılı bir şekilde sunarak faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor.
3D Tarama
Cad datası olmayan parçaların tersine mühendislik yöntemi ile(İşin hatlarına bağlı olarak) Sketchler ve eğriler alınarak yüzey ve katı model oluşturulmasının ilk aşamasıdır. Aynı zamanda Cad datasında istenilen değişikliklerin yansıtılmasında da büyük kolaylık sağlar. İşin 3 boyutlu kalite kontrol raporunun hazırlanmasında kullanılır. Cad datası olan işin üretildikten sonra taranarak tarama datasıyla Cad datasının birbirleri üzerine oturtularak 3 boyutlu kalite kontrol raporu hazırlanmasını sağlar. Bir diğer işlevinden biri de renkli çekim yapabilen optik tarama sistemiyle tarihi eserin renkli 3D tarama datalarının müzelerde bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak tüm detaylarının sergilenmesi, böylece eserin korunmasını ve onarılmasını sağlamak için 3 boyutlu data oluşturulması geçmiş dönemdeki eserler içinde büyük önem taşır. Tarama sistemleri lazer ve optik olarak 2 gruba ayrılır. Ancak her iki sistemde de nokta bulutundan oluşan üçgensel yapı olarak tabir ettiğimiz STL formatında data alınmaktadır.
3D Prototip
3D prototip, bilgisayarda hazırlanan üç boyutlu CAD çizimlerinden direk olarak elle tutulur fiziksel modeller elde etmemizi sağlayan imalat teknolojisidir. Hızlı prototipleme cihazları vasıtasıyla bilgisayarda çizimi yapılmış her türlü ürünün birebir modelini saatler içerisinde elde etme imkânı doğmuştur. Hızlı prototipleme cihazları kendi içerisinde farklılıklar göstermekle beraber prensipleri aynıdır. Bu yöntemde fiziksel modeller tabandan başlayarak katman katman yüzeylerin üst üste eklenmesiyle oluşturulur..
Amacı:
3D prototip teknolojileri ürün geliştirme süreçlerinde yaşanan problemlere çözümler getirmektedir. Bilgisayarda çizilen tasarımların seri üretime geçmeden önce prototiplerinin hazırlanması ve bu prototiplerin çeşitli testlerden geçmesi gerekmektedir. Bu süreç geleneksel yöntemlerle yapıldığında günler hatta haftalarca sürebilir. 3D prototip ile bu süreç saatler içerisinde gerçekleştirilir ve elde edilen prototip hem görsel hem de fonksiyonel açıdan test edilebilirler. Olası tasarım değişikliklerine bu prototip üzerinden karar verilerek gerekli değişiklikler süratle uygulanır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.