Satış sonrası hizmetlerimizle fark yaratıyoruz
Borusan Makina ve Güç Sistemleri İcra Kurulu Üyesi ve Türkiye İş Makinaları Direktörü Murat Erkmen ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Borusan Makina ve Güç Sistemleri İcra Kurulu Üyesi ve Türkiye İş Makinaları Direktörü Murat Erkmen ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Caterpillar’ın Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Kırgızistan ve Rusya Uzak Doğusundaki tek temsilcisi durumunda olan Borusan Makina ve Güç Sistemleri; iş ortakları ile hedef Pazar payını arttırıyor.
Borusan Makina ve Güç Sistemleri’nin kuruluşu ve bugünlere gelişi hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Borusan Makina ve Güç Sistemleri (BMGS) 1994’te iş makinelerinde dünya devi Caterpillar’in Türkiye temsilcisi olarak faaliyetlerine başladı. Gösterdiği yüksek performans ardından 1997 yılında Caterpillar’ın faaliyetlerini Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Gürcistan, 1999 yılında Kazakistan ve 2003’te de Kırgızistan’da tek temsilcisi olarak üstlendi. BMGS bu yıl da Caterpillar’ın Rusya Uzak Doğusundaki temsilciliğini alarak global iş hacmine güçlü bir büyüme ivmesi kazandırdı.
Borusan Makina ve Güç Sistemleri bünyesinde bulunan distribütörlükler, ürün ve hizmetler hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Borusan Makina ve Güç Sistemleri halen Caterpillar’ın Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Kırgızistan ve Rusya Uzak Doğusundaki tek temsilcisidir. Ayrıca her biri kendi alanlarında dünya çapında önemli markalar olan Metso, Genie, Mantsinen, Mecalac, Trimble SITECH, MaK, Olympian ve EMD’nin distribütörlüğünü yapıyor.
Borusan Makina ve Güç Sistemleri’nin Türkiye genelinde 44 hizmet noktası bulunuyor. Şirketimiz satış ve satış sonrası destek hizmetleri, müşterilere verimli ve tasarruflu kullanım olanağı sağlanması için yeni Cat iş makinası kiralama hizmeti, sertifikalı ikinci el iş makinası konseptiyle Türkiye’de benzeri olmayan garantili ikinci el hizmeti veriyor. Ayrıca, dizel ve gaz motorlu kojenerasyon, mekanik güç uygulamaları ve acil durum jeneratörleri gibi enerji sistemleri, biyogaz ve çöp gazı anahtar teslimi enerji santralleri, deniz sevk ve yardımcı dizel motorları, ikinci el jeneratör ünitesi ve kiralama hizmetleri gibi kendi bünyesinde müşterisine birçok çözüm sunuyoruz.
Müşterilerimiz için önemli ölçüde katma değer yaratan hizmetler sunuyoruz. Bunlardan kiralama hizmetlerini biraz ayrıntılı aktarmak isterim. BMGS 0-2 yaş arası iş makinası ve tamamlayıcı ürünleri kiralama olanaklarını Cat Rental Store aracılığıyla sunuyor. Bu kapsamda Cat İş Makinaları, Metso Mobil Kırma Tesisleri, SITECH Teknolojik Çözümler ve bunlara ek olarak tamamlayıcı ürünlerin de kiralama ve satış opsiyonlu kiralama hizmetleri veriyoruz.
Şirketimizin 550 adede ulaşan ikinci el kiralama filosunu tek merkezden yönetmek üzere Ankara’da İkinci El ve Kiralama Merkezi’ni kurduk. Bu merkez çok önemli fonksiyonları yerine getiriyor. İş makinası ihtiyaç sahiplerine ikinci el ve kiralama ile ilgili tüm alternatif çözümleri sunan merkezimiz ikinci el garantisi, ekspertiz, temizlik ve geniş alanda sergi, açık artırma organizasyonları gibi özellikleriyle de çok daha yüksek operasyonel hizmet kalitesi sağlıyor.
Maden sektörüne yönelik açık işletme madenciliği, yeraltı madenciliği, destek ekipmanları başta olmak üzere sunmuş olduğunuz çözüm ve hizmetlerinizi bizlerle paylaşır mısınız?
Kuruluşumuzdan itibaren 21 yıllık süreçte Caterpillar ürün hattının içerdiği tüm ürün gruplarında ve satış sonrası hizmetlerde fark yaratmayı hedef edinen bir yaklaşımla hizmet vermekteyiz. Temsilcisi olduğumuz Caterpillar firması 2011 yılında madencilik sektörünün önemli oyuncularından biri olan Bucyrus firmasını satın aldı. Böylece 2013 yılı ikinci yarısı itibariyle yer üstünden yeraltına kadar hemen tüm madencilik ürün gruplarında temsilcilik kapsamımızı genişlettik. Halen gerek yerüstü açık ocak işletmeciliği gerekse yeraltı maden işletmelerinde toprak ve cevher hareketleri için hidrolik ekskavatör, elektrikli kablolu ekskavatör, dragline, ağır hizmet maden kamyonu, lastik tekerlekli yükleyici, dozer, greyder ve yeraltında kömür madenciliği için tam mekanize uzun ayak tabir edilen kömür üretim ekipmanları gibi birçok ürünü madencilik sektörüne sunabiliyoruz.
Satış bu hizmetlerin bir bölümü olmakla birlikte asıl hedefimiz sektörde madencilik ve iş makinası ekipmanları konusunda müşterilerimiz nezdinde bir danışman / iş ortağı olarak kabul görmektir. Bu amaçla fark yaratan bazı hizmetlerimizi de sunuyor ve her geçen gün geliştiriyoruz.
Açık ocak işletmeciliğinde “Toplam Ekipman Yönetimi” kapsamında müşterilerimize gerek sahalarından gerekse ofislerindeki masalarından takip edebildikleri uydu takip sistemini sunmaktayız. Bu sistem ile müşterilerimiz makinaların konumları, çalışma saatleri, arıza uyarı ve kodları, yakıt değerleri gibi birçok parametreyi takip edebiliyor ve operasyona zamanında müdahale edebiliyor. Yine Ekipman Yönetimi kapsamında programlı SOS yağ analizlerini biz yapıyor ve raporları, acil durumları müşterimiz ile paylaşıyoruz. . Bu da büyük bir arıza öncesi düşük maliyetlerle duruma müdahale etme şansı veriyor. Bunların yanında Müşteri Destek Anlaşmalarımız ile periyodik bakımlar tarafımızca üstelenilebilmekte ve bakım, arıza açısından müşterimiz yalnızca üretime odaklanabilmektedir. Yani Toplam Ekipman Yönetimi aslında tüm bu konularda geniş menüye sahip bir hizmetimizdir.
Açık ocak işletmelerinde Filo Üretim ve Maliyet (FPC) programımızla yeterli yol ve üretim değerlerini aldığımızda müşterimize uzun dönem optimum makina eşleşmeleri, üretim ve kazı/taşıma maliyetleri açısından simülasyonlar ve çeşitli senaryolar sunabiliyoruz. Özellikle “greenfield” denen ve henüz proje aşamasında olan yatırımlar için bu öngörü müşterimizin ton/m3 başına en az maliyetli senaryoyu seçmesine yardımcı oluyor. Son zamanlardaki kömür kaynaklı termik santral proje ve işletmelerinde elektrik üretim maliyetini önemli ölçüde etkileyen toprak ve cevher hareketleri bu sayede müşterimizin gözünde yıllar öncesinden canlanabiliyor.
Türkiye’de madencilik sektöründe kullanılan mekanizasyon ve teknolojilerin gelişmişliği hakkında neler düşünüyorsunuz? Bu alanda gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek düzeyde miyiz?
Teknoloji ve mekanizasyonu ülkemiz madencilik sektöründe henüz gelişime açık bir alan olarak görmekle beraber bu hizmetleri hali hazırda sunabilmekteyiz. Özellikle ülkemizde halen önemli bir risk taşıyan yeraltı kömür madenciliğinde mekanize uzun ayak ve tahkimat sistemleri (Longwall) üretimi büyük ölçüde arttıran, işletme maliyetlerini düşüren ve en önemlisi yeraltındaki insan gücünü minimize eden sistemlerdir. Yeraltı jeolojik ve tektonik oluşum izin verdiği takdirde bu sistemler söz edilen tüm avantajları sağlayan en güvenli seçimlerdir.
Bu sistemler minimum insan gücü ile çalışabildiği gibi hem galeri içinden hem de yerüstünden takip edilebilen tam otomasyon çalışma sistemlerini de içerebiliyor. Yüksek kalorili kömür Demir Çelik sektörünün de yüksek fırınlardaki en önemli girdisidir. Bunun yanında yerüstü açık ocak işletmeciliğinde gerek GPS, gerekse lazer yönlendirmeleri ile tespit edilen ve yüklenen topografyaya göre hasas kazı ve sergi imkânı sağlayan çözümlerimiz de bulunuyor. Büyük madencilik makinaları için de söz edilen tüm çözümleri içerdiği gibi toplam operasyonel yönetim imkanı da sağlayan “Mine Star” programı bir başka teknolojik çözümümüzdür. Ayrıca sunduğumuz ürünlerin kendi yapılarında da yüksek teknoloji mevcuttur. Örneğin ağır hizmet maden kamyonlarımızda VIMS olarak isimlendirilen ve tabiri caizse her komponentin birbiri ile konuştuğu bilgi ve yönetim sistemleri var. Yine bu sistemde teknisyenlerimiz Electronic Technician (ET) yazılımı ile kamyonun veri deposuna girerek tüm geçmişini raporlayabiliyor. Yine maden kamyonlarımızda opsiyonel olarak sunduğumuz Yol Analiz Sistemi (RAC), kamyon süspansiyon sistemlerinden aldığı sinyaller ve taşıdığı yük ile orantısal karşılaştırmalarla taşıma yolunda bakım ve düzenleme gerektiren segmentleri de kolaylıkla gösteriyor ve raporluyor. Özetle şunu söyleyebiliriz: Hem yerüstü hem de yeraltı madenciliğinde ülkemizde teknolojiye erişim açısından bir sorun olmamakla beraber, bu avantajları ve güvenliği sunan teknolojileri ve çözümleri seçmek yalnızca bir karar ve inanç olgusudur.
Maden sektörü doğru teknoloji ve ekipman tercihi konusunda yeterince bilinçli mi? Ürün ve hizmet alımında öncelikli kriterleri neler?
Teknolojiyi ve doğru ekipmanı seçmek yalnızca bir karar ve inanç olgusudur. Bu olguyu besleyen en önemli faktör ise bu çözüm ve doğru ekipmanın proje ömrü süresince toplam operasyonel maliyete etkisini somut olarak görmektir. Sunduğumuz hizmetlerimizle bu etkiyi müşterilerimizle somut olarak paylaşabiliyoruz. Bir makinanın üretime etkisi ve toplam proje ömründe operasyonel maliyetlere etkisi her zaman ilk satın alma maliyetinden çok daha yüksektir. Bu etki 7/24 çalışma prensibi ile çalışan ve en ufak bir aksamanın yüklü gelir kayıplarına yol açtığı madencilik sektöründe çok daha fazla hissedilmektedir. Bununla birlikte, sektörün bu konuda her geçen gün daha fazla bilinçlendiğini de söylemek gerekiyor.
Firmanızı piyasadaki rekabet ortamında hangi seviyede konumlandırıyorsunuz? Sektördeki rekabet ortamı hakkında neler düşünüyorsunuz?
Temsil ettiğimiz ürünler ve Borusan olarak sunduğumuz çok çeşitli çözüm hizmetleri yukarıda bahsedilen toplam operasyonel maliyet ve özellikle ton/ m3 başına maliyet açısından birçok avantajı bünyesinde barındırıyor. Dolayısıyla rekabet gücü veya avantajını aslında bu yönden ele almak daha doğru olacaktır. Bunun yanında madencilik sektörüne hitap eden en geniş ürün ve hizmet hattına sahip olmak firmamızı farklılaştıran bir özelliktir.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?
Kısa vadede yukarıdaki avantajları eksiksiz ve etkin olarak sunarak müşterilerimiz için bir danışman/iş ortağı olmak ve müşterilerimizin kazandığı her kuruşta rol sahibi olmanın gururunu taşımak en önemli hedefimizi oluşturuyor. Uzun vadede ise tüm madencilik sektörü için kritik öneme sahip diğer yeni ürün ve hizmetlerle genişleyerek müşterilerimiz için Toplam Çözüm Merkezi olmak vizyonuna sahibiz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.