Seyyar Kompresörlerde Sarmak ve CompAirin 16 yıllık güçlü işbirliği
1975 yılında kurulan olan Sarmak, 1985 yılından itibaren Mannesmann Demag ile çalışmaya başladı.
1975 yılında kurulan olan Sarmak, 1985 yılından itibaren Mannesmann Demag ile çalışmaya başladı.
1996 yılından beri Demag’ı satın alan CompAir ile işbirliğine devam ediyor. Önde gelen global kompresör üreticilerden biri olan CompAir, geniş uygulama yelpazesi için yüksek performanslı ve düşük kullanım maliyetli kompresörler üretmekte. CompAir’in gücü ve mirası pazardaki 200 yıllık tecrübesine dayanıyor. Comp- Air’in yenilikçi marka kimliği; Holman, Demag ve Le- Roi gibi endüstrinin güvendiği standartlara sahip olan bir çok önde gelen global markaların mirası üzerine kurulmuş. CompAir aynı zamanda basınçlı hava sistemleri inovasyonlarıyla sürekli ön planda yer alıyor. Bu çalışmalar pazardaki en yüksek enerji verimliliğine sahip kompresörlerle sonuçlanmış.
CompAir seyyar kompresörlerde üst modellerde kullandığı ve 30’a varan yakıt tasarrufu sağlayan TurboScrew teknolojisiyle ön plana çıkıyor. Bu modeller ayrıca muadillerinden 3 tona kadar daha hafif bir ağırlığa sahip. Tüm seyyar modelleri ise bakımları kolaylaştıran pratik bir tasarıma ve motor ömrünü uzatan teknolojiye sahiptir. Sarmak, diğer ürün gruplarının yanı sıra CompAir seyyar kompresörlerinin de distribütörlüğüyle sektörde faaliyetlerine devam etmektedir. CompAir, 2008 yılından bu yana Amerikan Gardner Denver’ın bünyesindedir. Sorularımızı yanıtlayan Sarmak Kompresör Genel Müdür Yardımcısı Murat Saraçoğlu’nun röportajını sizlerle paylaşıyoruz.
Ürünlerinizin servis ağı ve üretim kalitesinden bahseder misiniz?
Ürün ve satış-sonrası hizmetler perspektifinden bakarsak rakiplerimize göre birçok avantajımız bulunmaktadır. Pistonlu Kompresörlerimiz şu anda piyasada bulunan en kaliteli markaların başında gelmektedir. Uzun süreli ve ağır koşullarda çalışmaya müsait olan bu pikdöküm pistonlu kompresörlerin parça işlenmesinden tutun da, boyasına kadar en son teknolojiyle kendi tesislerimizde üretilmektedir. Dışarıya fason olarak minimum iş vermekteyiz, bu aslında bizim kaliteye vermiş olduğumuz önemin en güzel göstergesidir. Pistonlu kompresörlerimizde satış-sonrası servisimiz Türkiye çapındaki yaygın bayilerimiz tarafından gerçekleştiriliyor. Vidalı kompresörlerde Sarmak markası altında CompAir ile olan işbirliğimiz 26 yıldır kesintisiz olarak devam ediyor.
Vidalı kompresörlerimizin satış-sonrası servisi bizzat servis merkezlerimiz tarafından veriliyor. Bu tip kompresörlerin servisinin ve/veya bakımının kendi bünyemizden sağlamamız müşteri memnuniyetinin korunması içindir. Diğer rakiplerimizin servis işini bayilerine ve/veya 3.partilere transfer ettiklerinden dolayı bu açıdan çok önemli bir avantajımız mevcuttur. Ayrıca, müşterilerimizin işletmelerinin kompresör yüzünden durmaması için vida revizyonları sırasında “ücretsiz olarak” servis vidası hizmetini de sağlıyoruz. Ayrıca, servisteki işçilik ücreti saatlik değil günlük bazda hesaplanmaktadır. Öte yandan, basınçlı hava sisteminin diğer önemli elemanlarından olan kurutucularımızı ve filtrelerimizi özel antlaşmalarımız vasıtasıyla 20 seneden bu yana iki ayrı İtalyan firmasından tedarik etmekteyiz.
Turbo, Seyyar ve Yağsız Kompresörleriyse Türkiye temsilcisi olduğumuz SAMSUNG Techwin ve Comp- Air’den komple ithal ediyoruz. Bu kompresörlerin servis ve bakımını da bizzat kendi bünyemizdeki servis ekibimiz yapmaktadır.
Müşterilerimizin enerji tasarrufu sağlamaları amacıyla frekans kontrollü modüller (duvar tipi ve kompresörlere entegre edilebilinen) ve çoklu kompresör dairelerine makinalar arasındaki koordinasyonu sağlayabilen özel otomasyon sistemleri de hizmetlerimiz arasında bulunmaktadır. Bu özel sistemlerin oluşturulmasında öncelikli olarak basınçlı hava sarfiyatları elektronik data-logger cihazlarıyla belirlenip, daha sonra müşterilerimize ihtiyaçlarına göre spesifik olarak çözüm önerileri sunmaktayız. Ayrıca enerji tasarrufu için önemli bir özellik olan vidalı kompresörlere entegre ettiğimiz ısı geri kazanım modülleriyle de ısı enerjisinin israf edilmeyip tesislerdeki sıcak su ve ortam ısıtma sistemlerinde kullanılması sağlanılmaktadır.
Ürün çeşitleriniz arasında neler var?
Bünyemizde bulunan ürün çeşitlerimiz; Sabit Vidalı Hava Kompresörleri, ‘Devir Ayarlı’ Sabit, Vidalı Hava Kompresörleri, ‘Su-Püskürtmeli’ 100 Yağsız Vidalı Hava Kompresörleri, Seyyar Vidalı Hava Kompresörler, Turbo Hava Kompresörleri, Pistonlu Hava Kompresörleri, Soğutma Gazlı Basınçlı Hava Kurutucuları, Kimyasal Basınçlı Hava Kurutucuları, Basınçlı Hava Filtreleri, Basınçlı Hava Tankları, Data-logger, Otomasyon sistemleri, Isı geri kazanım modülleri, Duvar tipi inverter modülleri, Elektronik Seviye-ayarlı Kondens Tahliyeler, Yağ/Su Ayırıcılar’dır.
İnventörlü kompresör hakkında bilgi verebilir misiniz?
İnvertör (frekans konvertörü) basit anlamda vidalı kompresörde kullanılan elektrik motorunun frekansını dolayısıyla hızına müdahale ederek basınçlı hava talebine uyum sağlanmasını sağlayan modüldür. Kompresörün ani dur/kalk (yükte/boşta) yapıp boşa enerji harcaması yerine sabit bir basınç değeri sağlayarak elektrik enerjisi tasarrufu sağlanıyor. Diğer taraftan motorun ilk çalıştırılmasındaki akım da daha düşük seviyelerde oluyor. Ek olarak kompresörün daha düzenli çalışmasından dolayı ünite içerisindeki parçalar da daha az yıpranıyor.
İnvertörlerin kompresör sistemlerinde doğru kullanma yerlerinin tespiti çok önemlidir. Eğer kompresör 70’in üzerinde bir yükte çalışacaksa; bu basınçlı hava rejimi invertör modülü kullanımı ve ilk yatırım maliyeti açısından uygun değildir. Çünkü invertör modülleri kompresörün tam kapasitesinin yaklaşık 30’una kadar inebiliyor. Dolayısıyla basınçlı hava rejiminin çok değişken olması fizibilite açısından aranılan bir husustur. İnvertörlü kompresörlerde elde edilecek enerji tasarrufunun amorti süresi 0,5-2 yıl arasındadır. Fakat çalışma saatleri, enerji maliyetleri ve bakım maliyetleri faktörleri bu süreyi etkiliyor.
Sarmak olarak yağ püskürtmeli vidalı hava kompresörlerinde invertör vasıtası ile enerji tasarrufu sağlayan yelpazemiz motor gücü bazında 11 kW ile 250 kW arasını kapsamaktadır. İnvertör modülleri ya üretim aşamasında ünitelerimize entegre edilmekte ya da bir takım teknik modifikasyonlar yapılarak eski model kompresörlerimize harici olarak kullanılmaktadır. Piyasada kullanılan diğer invertör çeşitlerinden farklı olarak firmamızın kullandığı direkt tork kontrolü tip invertörler vidalı hava kompresörlerine en uygun modüldür. Bu modülün diğer çeşitlerden farkı elektrik motoru ile vida bloğunun arasındaki uyumun yüksek seviyede olması ve elektrik motorunun değişen basınçlı hava talebine yüksek hızda tepki verip kendini adapte edebilme yeteneğidir.
Yurt içi ve yurt dışı yapılanmanızı nasıl oluşturdunuz?
Vidalı kompresörler ve sistemleri, pistonlu kompresörlere kıyasla üstün bir teknoloji olduğu için kendi satış ve servis ekibimizle hizmet veriyoruz. Satış öncesi elektronik analiz cihazlarıyla ihtiyaç tespiti yapıyoruz. Çıkan sonuçlar üzerinden optimum çözüm önerimizi sunuyoruz. Bu işi sadece kompresör satışı olarak değil komple bir basınçlı hava sistemi olarak ele alıyoruz. Dolayısıyla, mühendislerimiz kompresör dairesi yerleşim planı projelerinin çizimi ve işletmeye verilecek basınçlı hava kalitesinin en uygun ekipmanlarla sağlanması konularında da profesyonel danışmanlık hizmetini ücretsiz olarak veriyor. Vidalı ve turbo kompresörlerin satış sonrası hizmetleri de firmamız bünyesi içerisindedir. Adana, Kayseri, Ankara, İstanbul, Bursa ve Denizli’de servis merkezlerimiz bulunmaktadır. Pistonlu kompresörlerde Türkiye çapında yüz civarı bayi ile hizmet veriyoruz.
Bugün Türkiye’de sektörümüzde önemli bir ihracat potansiyel ve hevesi mevcuttur. Yurtiçinde ihtiyacın üzerinde bir üretim kapasitesi bulunduğundan, fiyata uygun kalitede ihracat yapılabiliyor. Daha çok batı ülkelerine odaklananlar, kriz döneminde diğer ülkelere yönelmek zorunda kaldılar. İlk ihracatımız 1990 yılında gerçekleşti. İlk yurtdışı açılımını başta Türkmenistan, Özbekistan olmak üzere Türkî Cumhuriyetlerine gerçekleştirdik. Bizim bu alandaki çalışmalarımız Orta Asya, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkan ülkelerine yöneliktir. Satışlarımızdaki ihracat oranımız yüzde 15 civarındadır. Pazar payını sürekli artıran firmamız; bugüne kadar İran, Irak, Suriye, Mısır, Suudi Arabistan, Bulgaristan, Yunanistan, Rusya, Ukrayna, Romanya, Cezayir, Ürdün ve Kazakistan’daki yurtdışı sektörel fuarlarında yerini aldı. Dış ülkelerle ikili ilişkilerini geliştiren ve bu sayede o ülkelerde komple basınçlı hava sistemleri kuran Sarmak, bu ülkelerin çoğunda başarılı partnerler bularak, istikrarlı olarak bayi kanalıyla ihracat imkânı elde ediyor.
Geliştirdiğiniz yeni teknolojik ürünler nelerdir?
Son 2 yıllık süreçte ürün yelpazemizin büyük bir kısmını yeniledik. 25 senedir çalıştığımız ana tedarikçimizin geliştirdiği yüksek performanslı entegre vida blokları ve buna ilave olarak modern elektronik kontrol sistemleri yeniden dizayn edilen ünitelerimizde yer aldı. Firmamız bünyesinde bulunan test merkezlerimizde performans ve verimlilik üzerine yapılan çalışmalarla müşterilerden gelen yorumlar doğrultusunda sürekli bir gelişim içerisindeyiz. Önümüzdeki zamanlarda somutlaşacak TÜBİTAK destekli, AR-GE projelerimizi planlıyoruz. Yerli üretici olarak Türk kompresör sektörüne yön vermiş olan Sarmak bu çalışmalarıyla gelecekte de öncülüğünü devam ettirecektir.
Son olarak okuyuculara vermek istediğiniz mesaj nelerdir?
Kritik bir enerji çeşidi olan basınçlı hava ciddi bir iştir. Bu tip sistemlerin tespiti, analizi, kurulması ve satış sonrası hizmetleri; sadece konusunda uzman ve güvenilir kuruluşlar tarafından yapılmalıdır. Kompresör alınırken en çok yapılan hata sadece ilk yatırım maliyetine odaklanmaktır. Doğru olan ilk yatırım maliyetine, 10 yıllık bir perspektifte enerji sarfiyatı, yedek parça ve bakım masraflarını dahil etmektir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.