Türkiye'de çözümlenmesi gereken en önemli problem hammadde üretimidir
Ak Alimünyum A.Ş Genel Müdürü Muharrem Palaz, bizlere firmasını tanıtırken sektöre yönelik birtakım değerlendirmelerde bulundu. Röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Sürekli müşteri memnuniyetini sağlıyoruzFirmamız 1992 yılında, 100.000 m2 açık, 10.000 m2 kapalı alanda kurulan Ak Alüminyum A.Ş. yıllık 25.000 ton dökme rulo ve 25.000 ton soğuk haddelenmiş nihai ürün kapasitesine sahiptir. Ak Alüminyum, kuruluşundan bu yana önemli yatırımlar gerçekleştirmiş, üretim miktarını ve ürün kalitesini yüksek bir seviyeye getirerek sürekli müşteri memnuniyeti sağlamıştır.
Ak Alüminyum’un iki döküm hattında, yüksek kaliteli ingot ve külçe halindeki hammadde, 16 ve 25 tonluk ergitme fırınlarında ergitilir. Sıvı alüminyum, ergitme ve tutma fırınlarında rafinasyon ve alaşımlandırma işlemlerinden geçer ve “sürekli ikiz merdaneli döküm” yöntemi ile dökme rulo üretilir.
Soğuk Hadde hatlarında 0,20-3,00 mm arası kalınlık ve 900-1250 mm arası genişliklerde soğuk haddelenmiş rulo üretimi yapılmaktadır. Kullanım alanına uygun mekanik özelliklerin sağlanması için soğuk haddeleme ve tavlama prosesleri birlikte düzenlenmektedir. Tavlama prosesi, biri 50 ton, diğeri 10 ton kapasiteli fırınlarda gerçekleştirilir. Yıkama–Gerdirme–Gofrajlama hattında, yıkama ve durulama tanklarında temizlenen rulolar, polimer gergi merdanelerinden geçerek ideal profil özelliklerine sahip olur. Görsel kullanım alanlarına yönelik olarak, müşteri isteğine göre, 0,20-1,00 mm arası kalınlıklardaki rulolara, klasik gofraj veya baklava desenleri uygulanabilir. Boy kesme ve dilme hatlarında istenen ölçülerde levha, rulo ve şerit üretimi yapılmaktadır.
“Kaliteyi önemsiyoruz”Kalitenin sürekli iyileştirilmesi için çalışan Ak Alüminyum, farklı kullanım alanları için en uygun özellikleri sağlamaktadır. Bunun için yapılan Ar-Ge çalışmaları, tüm personelin katılımı ve laboratuar imkanlarıyla desteklenmektedir. Ak Alüminyum’da, ürün performansına etki eden tüm mekanik, kimyasal ve metalografik testler ve araştırmalar yapılabilmektedir.
Geçtiğimiz on yılda, ülkemiz alüminyum sektörü, tesis sayısı, ürün çeşitliliği ve üretim kapasitesi açısından hızlı bir gelişme göstermiştir. Alüminyumun tüm ana gruplarında faaliyet gösteren, küçük, orta ve büyük ölçekte toplam 1.500 tesis, yıllık bir milyon ton üretim yapmaktadır. Bunun 400.000 tonluk kısmını yassı mamüller oluşturmakta olup on yıl önceki miktarın yaklaşık 3 katıdır. Bu süreçte, üretim artışının yanında kalite olgusu da ön plana çıkmış, Türkiye tüm dünya pazarlarına yüksek kalitede alüminyum tedarik eder duruma gelmiştir. Türkiye’nin komşu pazarları ve Avrupa genelinde yaşanan ekonomik ve siyasal krizlere rağmen alüminyum sektörü istikrarlı yükselişine devam etmektedir.
“Ülkemiz her yıl 2,5 milyar USD’lık hammadde ithalatı yapmaktadır”Türkiye’de çözümlenmesi gereken en önemli problem hammadde üretimidir. Ülkemiz her yıl 2,5 milyar USD’lık hammadde ithalatı yapmaktadır. Seydişehir Alüminyum Tesisleri ülke ihtiyacının %6’sını karşılayabilmekte ve kapasite artışı mümkün olmamaktadır. Ülke ekonomisi ve alüminyum sektörünün geleceği açısından en önemli adım, entegre alüminyum tesisi için gerekli yatırımların kısa zamanda planlanması ve gerçekleştirilmesidir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.