Sac Tüccarları İçin İlave İş Alanları
Kıymetli okuyucularımız; Geçen ayki yazımızda sac tüccarlarının mutsuzluğundan bahsetmiştik ve gerekçe olarak da birkaç sebep sunmuştuk. Azalan kâr marjları, vadelerin uzaması ve üretici firmaların son kullanıcıya her geçen gün daha da yakınlaşması neticesinde bir kısır döngünün oluşumundan bahsetmiştik.…
Kıymetli okuyucularımız; Geçen ayki yazımızda sac tüccarlarının mutsuzluğundan bahsetmiştik ve gerekçe olarak da birkaç sebep sunmuştuk. Azalan kâr marjları, vadelerin uzaması ve üretici firmaların son kullanıcıya her geçen gün daha da yakınlaşması neticesinde bir kısır döngünün oluşumundan bahsetmiştik. Aslında bahsettiğim sebepler hepinizin malumu… Peki, ne yapılmalı? Bu ayki yazımızda birkaç alternatif mecrayı ele alalım istedim….
Firmalarımızın bir çoğu, neredeyse yüzde 90’ı bu işi gençliğinden, hatta çocukluğundan beri yapıyor. Yıllardır sac ticaretiyle uğraşmışlar. Bu nedenle alternatif iş mecralarımız da sacla içli dışlı olmalı.
Hafif Çelik Yapı Profilleri – Raf – Açık Yapı Profilleri
İlk alternatifimiz hafif çelik yapı profilleri üretimi, raf ve açık yapı profilleri… Hammaddemiz; sıcak sac, soğuk sac, galvanizli sac veya paslanmaz sac… Mevcut tesislerinize rollform hatları ilave ederek; çeşitli boy ve kalınlıklarda çelik raf, çeşitli konstrüksiyon ürünleri ve açık yapı profilleri üretebilirsiniz. En büyük hedef kitleniz çelik yapı sektörü. Hepinizin bildiği gibi çelik yapılar her geçen gün yaygınlaşıyor. Korozyon, yangın ve depreme karşı dayanıklı olması nedeniyle tercih ediliyor. Betonarme yapılara göre ömürleri de daha uzun oluyor. Bu nedenle her geçen büyüyen bir pazarı hedeflemiş oluyorsunuz. Az evvel saydığım ürünleri mevcut tesislerinizde üreterek çelik yapı, prefabrik, PVC kapı ve pencere sistemleri, raf sistemleri, otomotiv, konteyner, inşaat, mobilya ve hatta makina sektörlerine sunabilirsiniz. Çelik sektöründeki kârlarla karşılaştırılmayacak kadar yüksek marjlarla çalışabilirsiniz.
Özel Boru, Profil ve Ek Parçaları
Yine mevcut depo ve tesislerinizde özel boru, profil ve ek parçaların üretimini yapabilirsiniz. Makinalar, ülkemizdeki yerli üreticiler tarafından imal ediliyor ve oldukça cazip fiyatlarla sanayicilerin kullanımına sunuluyor. Ağırlıklı olarak boyuna dikişli kaynak yöntemiyle üreteceğiniz ürünlerin kullanım alanları o kadar yaygın ki… Otomotiv, İnşaat, Makine, Açıkhava Reklam Sanayi, Mobilya sektörleri ilk akla gelenler… Pazar problemi diye bir şey yok. Ayrıca pazarda çok fazla oyuncu da yok. Güçlü bir işletme sermayesiyle, profesyonel bir anlayışla pazara girdiğinizde pastadan yeteri kadar pay alabilirsiniz.
Pano – Yangın Dolapları – PVC Destek Sacı – Trapez ve Dere Üretimi
Pano – Yangın Dolapları – PVC Destek Sacı – Trapez ve Dere Üretimi de revaçta olan imalat alanları… Bazılarının ihraç pazarları da oldukça güçlü. Sadece Pano ve Yangın Dolabı üretimi için küçük veya orta ölçekli bir boyahane kurmanız gerekebilir fakat bu yatırım için çok büyük meblağlara gerek yok. Bünyenize katacağınız CNC Lazer, Abkant ve Punch Presler yeterli olacaktır. PVC destek sacı, trapez ve dere üretimi için yine mevcut tesislerinizi olduğu gibi kullanabilirsiniz. Bu mamullerin üretiminde kullanacağınız makina ve hatlar da yine ülkemizde yüksek kalitede üretilmektedir. Bu alanları çelik sektöründeki yoğunlukla karşılaştırdığımızda pazarda boşluk olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Endüstriyel Hava Kanalları - Havalandırma Sistemleri - Kelepçe Üretimi
Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan ülkemizde yatırımlar yılın her ayında aktif durumda. Özellikle sanayi tesislerinde Endüstriyel Hava Kanalları ve Havalandırma Sistemleri bu yatırımların olmazsa olmazları. Bu işleri taahhütleriyle birlikte yapmanızı tavsiye ederim fakat çok iddialı proje ekibi kurmanız gerekecektir. Bu yatırımı göze almak istemeyenler sadece üretimle yetinebilirler. Yine mevcut kapalı alanlarınız bu üretimler için yeterli olacaktır. Kelepçe üretimine gelince; bugün kelepçede de çok önemli bir ihraç pazarından rahatlıkla söz edebiliriz. Yurt içinin yanı sıra komşu ülkelere ve Avrupa ülkelerine önemli ihracatlar yapabilirsiniz. Sadece kelepçe de değil; yassı mamulden üretilebilen tüm bağlantı elemanlarını da ürün gamınıza ekleyebilirsiniz.
Açıkçası yapılabilecek o kadar çok iş var ki… Ben sadece aklıma gelen birkaç tanesinden bahsettim. Ama şunu da belirtmeden geçmeyeceğim: Bu işler sizin ilave işiniz olmalı. Çıraklığını yaptığınız işin patronluğunu sürdürmeye devam edin. Yani çelik ticaretinden geri kalmayın ama kazanmadığınız zamanlarda şartları da zorlamayın.
İlave İş Alanları İçin Yapmanız Gereken Değişiklikler
Yukarıda bahsettiğim ilave iş alanlarının tamamı rantabl ve yüksek mühendislik bilgisi gerektirmeyen işler. Fakat her şeye rağmen alışık olmadığınız birçok şeyle karşılaşacağınızı da bilmeniz gerekir. Nedir bunlar? Öncelikle müşteri sayınız artacaktır. Artan cari sayısı, ilave iş yükü demektir. Bu nedenle kadronuzu ona göre planlamalısınız. Muhasebeden pazarlamaya, satıştan finansa tüm departmanları iyi yönetmelisiniz. Her şeyden önce telefonlara bakıp, asistanlığınızı üstlenen, doktor randevularınızı ayarlayan, tüm bunları yaparken muhasebeyi ve finansı yürüten joker eleman anlayışından vazgeçmelisiniz. Her işi ehline teslim etmelisiniz. Bir icra kurulu oluşturmalısınız. (Bu konuyu ilerleyen sayılarımızda ‘Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma’ başlığı altında ele alacağız) Departmanları belirleyip görev dağılımı yapmalısınız. Birçoğunuzun yabancı olduğu CRM, ERP gibi yazılımlar kullanarak işlerinizi yönetmeye başlamalısınız. Tüccarlıktan sanayiciliğe geçtiğinizin farkında olmalı ve bunun tüm gereklerini yerine getirmelisiniz. Bu işlerden birini tercih edip dediklerimi uyguladığınızda pişman olmayacağınıza emin olabilirsiniz. Emin olun, çelik sektörünün 90’lı yıllarındaki kârlılığıyla yeniden tanışacaksınız.
2014’ün Ardından…
2014 yılının son sayısını hazırladık sizlere… Keyifli röportajlar ve haberlerle dolu bir sayı olduğunu söyleyebilirim. Erdemir Grubu’nun, MMK Metalurji’nin, Tezcan Galvaniz’in ve POSCO TNPC’nin üst düzey yetkilileriyle gerçekleştirdiğimiz söyleşilerle birlikte Endüstriyel Boyalar hakkında ülkemizin önde gelen boya üreticileriyle (DYO, Akzo Nobel, Jotun , Aydın Boya vs.) yaptığımız röportajlara da göz atmayı unutmayın. 2015 yılı beklentilerimi Ocak sayımızda sizlerle paylaşacağım.
Hepinize yeni yılda sağlık, mutluluk ve bol kazançlar diliyorum. Mutlu yıllar…
Murat KÖSE
Sorumlu Müdür
[email protected]