Türkiye çelik üretiminde Almanya'yı geçerek dünyada 7'nci oldu
Türk çelik sektörünün yılın ilk iki ayında yaptığı ihracat 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 15,8 artarak 2 milyar 503 milyon 142 bin dolara yükseldi. Sektörün iki aylık üretimi ise % 34,5 artarak 6,4 milyon ton oldu. Böylece çelik sektörü 2024 yılına umutla başlayarak güçlü büyüme performansını sürdürdü.…
Türk çelik sektörünün yılın ilk iki ayında yaptığı ihracat 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 15,8 artarak 2 milyar 503 milyon 142 bin dolara yükseldi. Sektörün iki aylık üretimi ise % 34,5 artarak 6,4 milyon ton oldu. Böylece çelik sektörü 2024 yılına umutla başlayarak güçlü büyüme performansını sürdürdü. Türk çelik sektörü, dünyanın en büyük 10 ham çelik üreticisi arasında, Almanya’yı geride bırakarak 7. sıraya ve Avrupa’nın en büyük çelik üreticisi konumuna yükseldi.
2022 yılında korumacılık önlemleri ile mücadele ve artan enerji maliyetlerinin baskısına rağmen 21 milyar doları aşan ihracata imza atan sektör, 2023 yılında 14,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Çelik sektöründe kapasite kullanım oranı yüzde 50-55 seviyelerinde seyrediyor. Kapasite kullanım oranlarının düşük olması sektör adına olumlu bir tablo oluşturmuyor. Çelik sektöründe küresel belirsizlik ve enflasyonist ortam sonucu uzun süren talep daralması yaşanıyor. ABD, AB ve Çin ekonomisine yönelik belirsizlikler çelik sektöründe fiyatları baskılarken yılın ikinci yarısından sonra sektörün toparlanması bekleniyor.
Türk çelik sektörü başta yüksek enerji, işçilik ve diğer girdilerin etkisiyle, üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle rekabetçiliğini kaybediyor. Türk çelik sektörünün üretimde 2022 yılı başındaki kapasite kullanımına, ihracatta 2021 yılındaki gücüne kavuşması için rekabetçiliğini önleyen etkenlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. İçerde bu kadar sorun yaşayan ve küresel belirsizliklere rağmen Türkiye’de sektör yeni yıla umutlu başladı. Ülke sanayisinde önemli yere sahip çelik sektöründeki toparlanmanın devamı, ülke ihracatının da artması açısından önemli görülüyor.
Finansman kaynaklarına kolay erişim sağlanmalı
Sektörümüzün geleceği açısından özellikle sektörü yakından ilgilendiren Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması uyum çalışmalarının sağlıklı ilerleyebilmesi için yenilenebilir enerji kaynaklarına daha çok yönelmesi, finansman kaynaklarına kolay erişim ve Avrupa ülkelerinde olduğu gibi sübvanse edilerek desteklenmesi sektörün önemli bir gündem maddesi haline gelmiştir.
Bayramlar, insanların birlik, beraberlik ve dayanışma duygularının, birbirlerine olan sevgi ve saygılarının perçinlendiği günlerdir. Ramazan Bayramının; sağlıklı günlere, barışa ve kardeşliğe vesile olmasını diliyorum.
Sevgiyle kalın….