XLIX. Hafta Kuru Yük Piyasa Raporu
Capaesize piyasasında düşüş devam etti; Capesize piyasasındaki iniş geçen hafta da devam etti. Çin’in demir cevheri alımlarındaki düşüş capesize endeksinin 10 civarında değer yitirmesine neden oldu, buna bağlı olarak BDI da 3’ün üzerinde gerileyerek 2000 seviyesine yaklaştı. Piyasanın lokomotifi olan…
Capaesize piyasasında düşüş devam etti;
Capesize piyasasındaki iniş geçen hafta da devam etti. Çin’in demir cevheri alımlarındaki düşüş capesize endeksinin 10 civarında değer yitirmesine neden oldu, buna bağlı olarak BDI da 3’ün üzerinde gerileyerek 2000 seviyesine yaklaştı.
Piyasanın lokomotifi olan capesize piyasası için kısa vadede beklentiler karamsar. Kış döneminde inşaat faaliyetlerinin yavaşlaması nedeniyle çelik tüketimi açısından düşük sezon olması ve bunun sonucunda çelik üreticileri demir cevheri alımlarını azaltması özellikle capesize navlunlarının düşmesine neden oluyor. Termal kömür açısından ise durum tam tersine, kış sezonunda termal kömür ticareti en üst düzeyde gerçekleşiyor ama kömür çoğunlukla daha ufak tonajlı gemiler ile taşınıyor. Ancak bu durum piyasayı dengelemeye yeterli olmuyor.
Diğer yandan yeni inşa gemilerin ticarete başlaması ise başka bir baskı faktörü oluşturuyor. BIMCO’nun raporuna göre bu yıl bugüne kadar aktif kuru yük filosu 14,2 büyüdü. Dönem içerisinde 67 milyon dwt kapasitesinde 818 yeni inşa gemi teslim edilmiş buna karşılık 5 milyon dwt kapasitesinde gemi hizmet dışına çıkarılmış. 2010 yılı capesize teslimleri ise 30 milyon dwt kapasitesindeki 170 gemi civarında. Bu demek oluyorki capesize filosu bu yıl neredeyse 20 genişlemiş.
Panamax piyasasında ise Atlantik’te biraz harektlilik görülürken Pasifikte kazançlar daha zayıf kaldı. Şimdi bütün gözler handy, handymax ve supramax piyasasında. Bu segmentte gidişat şimdilik iyi. Geçen hafta bu gemilere ait endeksler yükseldi. Özellikle supramax endeksi neredeyse 5 arttı. Aslında bu segmentlerde de aşırı tonaj arzı baskısı mevcut fakat piyasa yeni inşaları absorbe etmede daha başarılı. Yine de bu segmentler için kazançların armatörlerin beklediği seviyelerde olduğu söylenemez.
Geçen yıla göre bu yıl Çin çelik ihracatı iki kat arttı;
Bu yıl Ocak – Ekim döneminde Çin çelik ihracatı geçen yıla göre 99,8 artarak 36,8 milyon tona ulaştı. İhracatın büyük çoğunluğu Hindistan ve Vietnam’a yapılmış. Çelik ihracatındaki artış üretimden çok daha fazla oldu. Ham çelik üretimi yıllık bazda 3,8 azaldı.
Çelik ithalatı ise aynı dönemde 13,63 milyon ton oldu. Ülkede iç çelik talebinin gelecek yıl 10-12 arasında artması beklenirken üretimin 10 artması bekleniyor.
Ukrayna Mart ayı sonuna kadar 4 milyon ton hububat ihraç edebilir;
Hükümet ihracata kota uygulamasını uzatsa bile Ukrayna’nın gelecek Mart ayının sonuna kadar, ortalama her ay 1 milyon ton olmak üzere toplam 4 milyon ton hububat ihraç edebileceği belirtiliyor. Ukrayna Ekonomi Bakanı 31 Aralık’ta sona erecek ihracata kota uygulanmasının 2011 yılının ilk çeyreğini kapsayacak şekilde uzatılmasını önerdi. Ayrıca 2,7 milyon ton olan mevcut kotaya ekstra 1 milyon ton mısır ve 500 bin ton buğday eklenmesi de önerildi. Bilindiği gibi kuraklık nedeniyle Ekim ayında uygulama konulan mevcut kotaya göre 2 milyon ton mısır, 500 bin ton buğday ve 200 bin ton arpa ihraç edilebilmektedir.
Ukrayna 1 Temmuz’da başlayan içinde bulunduğumuz ürün yılında şimdiye kadar 5,3 ton hububat ihracatı gerçekleştirmiş bulunmakta. Bu miktarın 250-300 bin tonu kota kapsamında sayıldığından 2,4 milyon ton daha hububat kota kasamında ihraç edilebilir durumdadır. Bu ürün sezonunda Ukrayna hububat ihracat potansiyelinin 14-15 milyon ton olduğu belirtiliyor.
Hindistan demir cevheri ihracatı son beş yılın en düşük seviyesinde;
İhraç edilecek yeterli demir cevhri bulunamamasından dolayı içinde bulunulan mali yılda Hindistan demir cevheri ihracatının son beş yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Ülkenin demir cevheri ihracatı son bir kaç ay içerisinde Karnataka limanına uygulanan ihracat yasağı ve muson döneminin uzması gibi nedenlerle yavaşladı. Bu mali yılda demir cevheri ihracatının toplam 90 milyon olması bekleniyor. Geçen mali yılda ise 117 milyon ton ihracat ile rekor kırılmıştı. 2004 – 05 mali yılında ise ihracat 78 milyon ton olarak gerçekleşmişti.
İçinde bulunulan mali yılda Nisan – Ekim dönemi ihracatı geçen yıl aynı periyoda göre neredeyse 13 azalarak 46,4 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Sadece Ekim ayı rakamlarına bakılacak olursa 6,4 milyon ton ile aylık ihracatın geçen yıla göre 30 daha az olduğunu görüyoruz.