Egeli İhracatçılar, Organik Sektöründe Türkiye ve Avrupa'daki İyi Örnekleri Buluşturdu
Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye ve Avrupa’da organik sektöründeki iyi uygulama örneklerinin paylaşılması ve sektörün gelişmesine yönelik olarak işbirliği fırsatlarının değerlendirilmesi amacıyla sektör paydaşlarını 18 Ekim 2012 tarihinde gerçekleştirilen “Avrupa Organik Kümeleri” konferansında bir araya getirdi.
Ege İhracatçı Birlikleri koordinatörlüğünde, Almanya, Fransa ve Yunanistan’daki proje ortaklarının katkıları ile Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyalogu-II Programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Avrupa Organik Kümeleri” projesi faaliyetleri tamamlanarak kamuoyu ile paylaşıldı.
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper,Ege İhracatçı Birlikleri olarak Avrupa Organik Kümeleri Projesi kapsamında, organik ürün pazarını büyütmek, ihracatı artırmak ve sektördeki işbirliklerini hem ulusal hem de uluslararası alanda geliştirmek için birçok girişimde bulunulduğunu belirtti. Avrupa Organik Kümeleri Projesi Kapanış Toplantısı’nda konuşan Sezmen Alper, “Ege İhracatçı Birlikleri, organik gıda sektörü için Türkiye’deki koordinatör ihracatçı birliği olarak görev yapmakta olup, bunun yanı sıra, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Organik Tarım Yönlendirme Komitesi’nde ve Dünya Organik Tarım Hareketleri Federasyonu bünyesinde ihracatçı firmalarımızı temsil etmektedir. Dolayısıyla, organik ürün sektörünün ihracat artışının desteklenmesi yönünde aktif bir şekilde çalışmaktayız.
Bu kapsamda, 18 aylık süre ile desteklenen ve başarıyla tamamlanan Avrupa Organik Kümeleri Projesi ile Türkiye ve dünyada organik sektöründeki anahtar oyuncuları bir işbirliği platformu altında bir araya getirmeye gayret ettik, birbirleriyle iletişim kurmalarını sağladık. Proje kapsamında öncelikle organik sektörü için ülkeler ve bölgeler arasındaki paydaşların güçlü ve zayıf yanlarını tespit ettik, bilgi ve deneyim akışının nasıl kurgulanması gerektiğini saptadık ve ülkemizde organik ürünlerin nihai tüketiciye ulaşması sorunun çözümüne yönelik olarak bir altyapı geliştirmeye çalıştık. ‘İşbirliği Platformu’ ile 20 ülkeden organik sektöründeki anahtar oyuncuları bir araya getirdik. İyi uygulamalar veri tabanı sayesinde, Avrupa’dan 23 iyi uygulama tespit ettik ve bunları tüm organik sektörü ile paylaştık, bu sayede bilgi ve deneyim transferi sağladık. Ayrıca, ‘Organik Ürün Fiyat Karşılaştırma Sistemi’ ile üç ilde (İzmir, İstanbul ve Ankara), farklı dağıtım noktalarından toplanan veri ile fiyat farklarını ortaya koyduk” diyerek konu ile ilgili değerlendirmeler yaptı.
Alper, bunun yanı sıra organik sektörüne yönelik Birlik olarak gerçekleştirdikleri bir diğer proje olan “Organik Ürünler İçin Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi Projesi” hakkında da açıklamalarda bulundu. “Ekonomi Bakanlığı URGE tebliği kapsamında yüzde 75 desteklenen ve 1,7 milyon dolar bütçeli Organik Ürünler İçin Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi Projesi’nde şu anda 10 ihracatçı firmamızın kurumsal kapasitelerinin artırılarak uluslararası alanda daha rekabetçi bir düzeye ulaşmalarını hedeflemekte ve bu kapsamda faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Katılımcı firmalarımıza kurumsallaşma ve reorganizasyon, maliyet analizi, tedarik zinciri ve pazarlama satış dağıtım kanalları konularında birebir teknik destek almasını sağlıyor, aynı zamanda aynı zamanda hedef pazar olarak belirlenen 5 ülkeden ilki olan Amerika pazarının saha analiz çalışması da tamamlanmak üzere. Bir sonraki adımda, firmalarımızın Amerika pazarına girişi için ön bilgilendirme yapacak, Amerika organik pazarındaki kilit aktörlerle ikili görüşme organizasyonu düzenleyeceğiz” şeklinde konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.