Uğur Çalışkan: ‘’Türkiye’nin 1 numaralı gaz kontrol vana ve aksesuarları üreticisi olmayı hedefliyoruz’’
1988 yılından bu yana endüstriyel kontrol vanaları ve donanımlarının, imalatı ve satışı konusunda hizmet vermekte olan ESKA VALVE firması Fabrika Müdürü Uğur Çalışkan sektöre ilişkin sorularımızı yanıtladı.
1988 yılından bu yana endüstriyel kontrol vanaları ve donanımlarının, imalatı ve satışı konusunda hizmet vermekte olan ESKA VALVE firması Fabrika Müdürü Uğur Çalışkan sektöre ilişkin sorularımızı yanıtladı.
Eska Valve bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
ESKA VALVE olarak 1988 yılından itibaren endüstriyel kontrol vanaları ve donanımlarının, imalatı ve satışı konusunda hizmet vermekteyiz. Üretimini ve satışını yaptığımız ürünler solenoid valf bobinleri, mekanik gaz kesme vanaları, gaz kontrol valfleri, gaz alarm cihazları ve gaz regülâtörleridir.
ESKA VALVE marka ürünlerimizde TSE, TSEK, TSE-HYB, CE, SSYHB ve garanti belgeleri ile kaliteli ürün ve hizmet sunmaktayız.
Sektörünüzün içinde bulunduğu genel durum ve pazarın geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?
Sektör ve pazarın önümüzdeki dönemde büyüme eğiliminde olacağını düşünüyorum, üründeki kalitenin birçok durumda vade ve fiyatın önüne geçeceğini, marka yaratan ve müşteri memnuniyetini üst seviyede tutan firmaların sektör ve pazarın en önemli oyuncuları olacağını düşünüyorum. İlerleyen dönemde özellikle ESKA VALVE olarak, sektör ve pazarda yaptığımız birçok analizler, kaliteli ürün, yüksek müşteri memnuniyeti bilincimizle ülkemize bu sektörde ithal ürün girişlerinin ciddi oranda önüne geçeceğimizi, Türkiye’deki rakip firmaların izlediği, yaptığı yenilikler ile başka üreticilere fikirler veren bir yapı kuracağımızı düşünüyoruz. Bizi bu fikirde olmaya iten sebep çok çalışmamız, planlı büyümemiz ve tecrübemizdir.
Piyasalardaki rekabet ortamı hakkında neler düşünüyorsunuz?
Piyasadaki rekabet ortamı çok yoğun… Piyasada hem Türk hem yabancı üreticiler-satıcılar var. Türk üreticilerinin pazara yakın olması, müşteri geri beslemesi ve temrin süresindeki avantajları, kalite ve güven konusunda da dezavantajları bulunmakta. Özellikle yabancı üreticilerin fiyat ve vade sorunları var, kaliteleri değişen durumlarda üst seviyeler çıkabiliyor. Özellikle Çin menşeli ürünler ile rekabet etmek yerli üreticileri zorlamakta, bu konuda devlet politikası devreye girip vergi düzenlemeleri ve kalite belge şartları ile bu rekabeti rahatlatması gerektiğine inanıyorum.
2011 yılını geride bıraktık. Bu sene firmanız açısından nasıl geçti, 2012 yılından neler bekliyorsunuz?
2011 yılı firmamız açısından oldukça başarılı geçti, 2011 de hedeflediğimiz tüm kalite, yeni ürün ve süreç hedeflerimize ulaştık. Ön gördüğümüz tüm yenilik ve gelişmeleri sağladık. Kurumsallaşma çalışmalarında hedef çizelgemiz doğrultusunda 2011 yılı 3.çeyreğinden sonra yeni oluşumlar, yeni çalışma arkadaşları, yeni çalışma-üretim alanı, süreç iyileştirmeleri ve satış-pazarlama-dağıtım faaliyetlerinde birçok gelişme sağladık. Yurt dışında ve içinde birçok yeni müşteri bağlantıları, fuar ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirdik. 2012 yılında yurt içi ve dışında ESKAVALVE markasının marka değerini arttıracak ve kalıcı bırakacak tüm faaliyetleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz. 2012 yılında ESKAVALVE olarak konusunda lider, yaptığı ürün ve verdiği hizmetlerle takip edilen Türkiye’nin 1 numaralı gaz kontrol vana ve aksesuarları üreticisi olmayı hedefliyoruz.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız?
2012 de yurt içinde ve yurt dışında bir çok sektörel fuarlara katılımcı ve ziyaretçi kimliğimizle katılacağız, ürün gamımızı yeni bir çok ürünümüzle zenginleştireceğiz , kurumsal yapı çalışmalarımıza hız vereceğiz , bir çok ulusal ve uluslar arası kalite-hizmet-ürün belgeleri alarak kalitemizi tescil ettirmeye devam edeceğiz, bir çok yeni istihdam sağlayarak ülke gelişimine katkıda bulunacağız. Önümüzdeki süreçte ürettiğimiz ürünlere ESKAVALVE değerini katarak ürünlerimizi sektörde aranan, öncelikli tercih edilen, güvenilir ürünler olarak üretimine ve satışına devam edeceğiz. Firmamızın önündeki 5 sene içerisindeki öncelikli görevi; akış kontrol vanaları ve aksesuarları konusunda, kalitesi, teknik hizmeti ve müşteri odaklı alt yapısıyla fark ve algı yaratarak dünyada bu konuda hizmet veren ve satış rakamları açısından çok iyi yere gelmiş olan ilk 3 firmadan biri olmaktır. Bu hedefe ulaşabilmek için birçok yeni ürün gelişimi, çalışma ortamı ve alt yapısal anlamda gelişme planları, yetişmiş personel konusunda atılımlar, etkin ve çok genişleyecek satış ve pazarlama planları vb. birçok segmentte farklı planlarımız bulunmakta ve uygulamaları sistemli bir şekilde yapılmaya başlanmaktadır.
Son olarak AB ülkelerindeki ekonomik krizi, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumu ve ülke sanayisinin geleceği hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız?
AB ülkelerindeki kriz dünya çapında olarak ciddi sorunlara neden oldu, kriz ülkelerin kendi sorunları ve problemleri ile birleşince özellikle üretim ve kişi başı kazanç oranı düşük olan ülkelerde ciddi sorunlar yarattı. 2008 yılında gerçekleşen ABD krizi; Ülkemiz bir kalkınma planı doğrultusunda ilerlediği, kriz planları ve önlemleri için birçok çalışma daha önce yapıldığı, üretimde ve kullanımda yerli üretici oranının artması v.b. nedenlere bağlı olarak krizi çok büyük sorunlar yaşamadan minimum zarar ile atlattı. Aynı şekilde şu an AB ülkelerinde oluşan krizi de ülkemiz az zararla krizden çıkacaktır. Türkiye şu anda ekonomik olarak birçok parametrede iyiye gidiş sinyalleri vermekte, artan üretim hızı, düşen ithalat, büyüyen ihracat oranı, düşen işsizlik oranı, kişi başı milli hâsılada ki artış, tefe ve tüfe de hedeflere yaklaşan sonuçlar v.b. iyiye gidiş noktasında sinyaller vermektedir. Ülke sanayimiz geçmiş yıllara oranla kalkınma döneminde, özellikle üretici ve ar-ge ci firmaları destekleyen devlet politikaları ve teşviklerinin olgunlaşması, üretici firmaların ihracat yapmanın önemini idrak etme seviyelerinin artması, kaliteli, özgün, yenilikçi ürün ve hizmet gerçeğinin iyice algılanması, nitelikli insan gücünü öneminin belirginleşip giderilebilmesi konusunda çalışmaların yapılmaya başlanması sanayi konusunda iyiye gidişi göstermektedir.
Bunların dışında sektöre, meslektaşlarınıza iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Mesleki eğitim konusunda Türkiye'de son yıllarda etkin adımlar atılmıştır. Yetişmiş eleman eksikliği endüstriyel sektörünün temel sorunlarından biridir. İşi bilen, kendini yetiştirmiş teknik personel sıkıntısı sektörde bulunmaktadır. Firmanın kalitesi çalışanın kalitesi ve işlerindeki standardizasyon ile doğrudan ilgili olduğu için, bu durum sektöre hizmet eden birçok firmanın daha hızlı büyümesine ve dünyaya açılmasına engel olabilmektedir. Çalışanların kalifiyeli olması iş sağlığı, iş güvenliği, üretimde eşit kalite devamlılığı, yeni ürün üretimi vb… bir çok konuda da firmaları ve üst yönetimlerin işini basitleştirebilmekte, dolayısıyla firmanın kendine olan güveninde artışa ve daha farklı büyüme stratejileri geliştirebilmesine imkân vermektedir. Özellikle kontrol vana ve aksesuarları sektöründeki firmaların ve sektörün büyümesi ancak yetişmiş kadroların oluşmasıyla sağlanabilir. Akışkan kontrol sektöründe teknolojik gelişmeleri yakından izleyebilen kadroların varlığı, sektörün rekabet ortamında çok daha iyi bir noktada konumlanması ve gelişen ihtiyaçlara daha nitelikli çözümler sunulmasında anahtar rol oynayacak. Bu nedenle mesleki eğitim konusunda Türkiye'de son yıllarda atılan etkin adımların, akışkan kontrol sektörü odaklı da ele alınması gereklidir. Sektörel kuruluşların yanı sıra, üniversiteler ve ilgili kamu kurumları, sektörün bu konudaki eksiklerinin giderilmesinde sacayağını oluşturuyorlar. Teknik eğitim konusunda AB projeleri ile oluşturulan geniş iş birlikleri bu alanda gelişimi hızlandıracaktır.
Uğur Çalışkan Kimdir?
1998 yılında mezun olduğum İTÜ den sonra, yaklaşık 15 yıldır otomatik kontrol ve akış sistemleri sektöründe hizmet vermekteyim. Evli ve 2 çocuk babasıyım. ESKA firmasında Fabrika Müdürlüğü görevini yürütmekteyim.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.