Çelik ihracatında kayıp yüzde 50'ye ulaştı
Türkiye çelik sektörü zor dönemlerden geçiyor. Ocak-Eylül dönemi itibariyle sektör üretim ve ihracatta kan kaybediyor. 2023 yılı hem globalde yaşanan durgunluk hem de Çin ve Hindistan’ın çelik ihracatını artırması sektörün rekabet edebilirliğini olumsuz etkiledi. Enerji maliyetlerinin artması ve en…
Türkiye çelik sektörü zor dönemlerden geçiyor. Ocak-Eylül dönemi itibariyle sektör üretim ve ihracatta kan kaybediyor. 2023 yılı hem globalde yaşanan durgunluk hem de Çin ve Hindistan’ın çelik ihracatını artırması sektörün rekabet edebilirliğini olumsuz etkiledi. Enerji maliyetlerinin artması ve en büyük ihracat pazarımız olan AB’de seyreden düşük talepte ihracatın düşmesine yol açtı. Küresel talepte düşüş ve Uzak Doğulu rakiplerin haksız rekabeti Türk çelik sektöründe yüzde 50’yi aşan daralmayı beraberinde getirdi. 2023 yılında üretim ve ihracatta sektör diğer yıllara göre büyük düşüşler yaşarken ithalatta ise artış söz konusu.
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) eylül ayı verilerine göre sektör Eylül ayında, yurt içi çelik talebinde, ağırlıklı olarak deprem bölgesi inşaat faaliyetlerindeki yoğunluktan kaynaklanan %30 oranındaki artış kaydetti. Buna rağmen, Türkiye’nin ham çelik üretimindeki artış %8,4 ile 2,9 milyon ton seviyesinde kaldı. Yılın üçüncü çeyreğinde üretim rakamlarında gözlenen kısmi toparlanmaya rağmen, yılın ilk 9 ayında üretim yüzde 10 azalışla 24,5 milyon ton olarak gerçekleşti. Üretim önceki yıllarda 40 milyon ton iken bu yıl ise 25- 30 milyon ton bandında seyrediyor.
Sektör uzun yıllar sonra en büyük ihracat daralmasını yaşıyor
Enerji fiyatlarının artması da büyük rol oynadı. Geçen yıl enerji fiyatlarındaki aşırı yükselme rekabette dengeleri değiştirirken rekabet ettiğimiz ülkelerde ise enerji fiyatları stabil kaldı. Sektörde enerji kaynaklı maliyetler artarken Avrupa’da eş zamanlı düşen talep sektörü darboğaza sürükledi. Ayrıca Çin, Hindistan ve Japonya kendi pazarlarındaki daralma nedeniyle çeliği tamamen savunmasız olan Türkiye pazarına hızla sokmaya başladı. Bu da sektörün iç pazarda da olumsuz etkilenmesine yol açtı.
Eylül ayında çelik ürünleri ihracatı, 2022 yılının aynı ayına göre, miktar yönünden %23,3 oranında azalışla 1,1 milyon ton, değer yönünden ise %31,1 azalışla 780,1 milyon dolar oldu. Ocak-Eylül döneminde, 2022 yılının aynı dönemine kıyasla ihracat, miktar itibariyle %39,7 azalışla 7,5 milyon ton, değer itibariyle ise %47,4 azalışla 6,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Sevgiyle kalın.