Türkiye'den temin ettiği endüstriyel mutfak ürünlerini dünya pazarlarına sunan GGMGASTRO'nun CEO'su Manuel Elma, son dönemde endüstriyel mutfak ürünlerinde yaşanan maliyet artışları nedeniyle sektörün ihracat pazarlarında rekabet edebilme şansının azaldığını belirtti. GGMGASTRO olarak Türkiye'den 60 firmadan ürün tedarik ettiklerini ve bu ürünleri ihracat pazarlarına uygun hale getirdiklerini ifade eden Manuel Elma, "Ancak son zamanlarda Türkiye'de endüstriyel mutfak ürünlerinde fiyatlar ciddi şekilde artıyor. Bunun birçok nedeni var. En önemlilerinden biri, endüstriyel mutfağın ana ham maddelerinden paslanmaz çelikte yaşanan gelişmeler. Yılın başında paslanmaz çelikte vergiler yükseldi. Şimdi bir de Posco Assan'ın talebiyle başlatılan anti-damping soruşturması var. Bu soruşturma hiç başlamamalıydı. Türkiye'den yılda ortalama 100 milyon dolarlık alım yapıyoruz. Şirket olarak ek vergiler ve anti-damping soruşturmasıyla artan maliyetler nedeniyle alımlarımızı azalttık. Bu azalma nedeniyle üretici de üretimi düşürdü. Bu sorun acilen çözülmeli. Eğer anti-damping uygulanırsa, Türkiye operasyonumuzu kapatmak zorunda kalacağız." dedi.
10 farklı ülkeden aldığı endüstriyel mutfak ürünlerini 128 ülkeye ihraç eden GGMGASTRO'nun CEO’su Manuel Elma, Türkiye’de son dönemde artan maliyetlerden dolayı endüstriyel mutfak sektörünün ihracatta rekabet gücünün azaldığını vurguladı. Türkiye’den temin ettikleri ürünleri dünyanın birçok farklı ülkesine pazarladıklarını belirten Elma, Türkiye’den yılda ortalama 100 milyon dolarlık ürün aldıklarını ve Türkiye’de ortalama 60 firma ile çalıştıklarını ifade etti. Manuel Elma, “Endüstriyel mutfak alanında Türkiye’nin en büyük firmalarıyla iş birliği yapıyoruz. Aldığımız ürünlerin geliştirilmesi ve kullanılan teknolojinin artırılması için çalışıyoruz. Türkiye’nin endüstriyel mutfak sektörü dünya sıralamasında ilk 10, Avrupa’da ise ilk 5 arasında yer alıyor. Türkiye’de bu sektörün gelişimi çok olumlu bir şekilde ilerliyor. Ancak, Türkiye’de endüstriyel mutfak ürünlerinin fiyatları yükseldiği için ihracatımız ciddi bir tehlike ile karşı karşıya. Mevcut durumu önceki yıllarla karşılaştırdığımızda bu artışı daha net görebiliyoruz. Fiyat artışının farklı sebepleri var. Ancak, son dönemde endüstriyel mutfak üretiminin en önemli ham maddelerinden biri olan paslanmaz çeliğe getirilen ek vergiler, fiyat artışında önemli bir rol oynuyor.” şeklinde konuştu.
ANTİ-DAMPİNG UYGULANIRSA TÜRKİYE OPERASYONUNU SONLANDIRACAĞIZ
Paslanmaz çelikte Posco Assan’ın talebi ile başlatılan anti-damping soruşturmasının bir an önce sonlandırılması gerektiğini vurgulayan Manuel Elma, sözlerine şöyle devam etti: “Bu soruşturma hiç başlatılmamalıydı. Endüstriyel mutfak üreticileri zaten çok düşük kar marjları ile çalışıyor. Yaşanan bu gelişmeler durumu daha da kötüleştiriyor. Devletin ve ihracatçıların birlikte çalışmasında büyük fayda var. Üreticinin büyümesi gerekiyor ki, ihracat da büyüyebilsin. Eğer bu durum böyle devam ederse, bizim bu ürünleri ihraç etme şansımız neredeyse sıfıra düşecek. Türkiye’den 100 milyon dolarlık alım yapıyorduk ve bu rakamı 300 milyon dolar seviyelerine çıkarmayı planlıyorduk. Ancak, sürekli artan fiyatlar nedeniyle alımlarımızı durdurmak zorunda kalıyoruz. Biz alım yapmayınca, üretici de üretimi azaltıyor. Eğer anti-damping uygulanırsa, Türkiye operasyonumuzu sonlandırmak zorunda kalacağız.”
HEDEFİMİZ 4 BİN ÇALIŞANA ULAŞMAK
GGMGASTRO hakkında da bilgiler veren Manuel Elma, “Grup olarak ortalama 1300 kişiye istihdam sağlıyoruz. Gelecek yıl bu sayıyı 1800 kişiye çıkarmayı planlıyoruz. Üretici değiliz ancak, Türkiye’den aldığımız endüstriyel mutfak ürünlerini, Avrupa’da yaşayan 750 milyonluk nüfusa ulaştırıyoruz. Avrupa’nın büyük şehirlerinde bulunan ofislerimiz aracılığıyla satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Şirketimiz şu an sektörde Avrupa’nın en büyük tedarikçisi konumunda. Başta Almanya olmak üzere, GGMGASTRO marka değeri Avrupa’nın en önemli markaları arasına girdi. Endüstriyel mutfak sektörünün lokomotifi olan şirketimiz, gerek dijital ürünlerde gerekse klasik ve robotik ürünlerde sektöre yenilikler sunmaya devam edecek. Yakın gelecekte çalışan sayımızı 4 bin kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye’deki yatırımlarımızı artırmak için de elimizden geleni yapacağız. Bu nedenle, Türkiye’den sektör adına beklentilerimiz var. Türkiye güçlü ve büyük bir potansiyele sahip bir ülke. Özel sektör ve devlet daha fazla iş birliği yapar ve sorunları birlikte çözerlerse, çok hızlı bir ekonomik büyüme gerçekleştirebilirler.” ifadelerini kullandı.