15. Yapısal Çelik Günü Düzenlendi
Yapısal çelik sektörünün tüm paydaşları bu yıl 15incisi yapılan Yapısal Çelik Gününde bir araya geldi. 600e yakın katılımcıyı buluşturan bu özel gün ECCS Başkanı ve TUCSA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcının konuşmasıyla başladı. Yapısal çelik sektöründeki gelişmelerin paylaşıldığı bu özel günde sorunlar ve çözüm önerileri de tartışıldı.
Yapısal çelik sektörü 15. Yapısal Çelik Günü’nde buluştu. Sektörün tüm oyuncularını bir araya getiren büyük buluşmaya 600’e yakın kişi katıldı. 15. Yapısal Çelik Günü’nün açılış konuşmasını Türk Yapısal Çelik Derneği’nin (TUCSA) yanı sıra Avrupa Yapısal Çelik Birliği’nin (European Convention for Constructional Steelwork- ECCS) de Başkanı olan Prof. Dr. Nesrin Yardımcı yaptı. Konuşmasında Türkiye’de sayıları hızla artan ve büyük bir gelişme gösteren çelik yapılardan örnekler veren Prof. Dr. Yardımcı, bu gelişmede TUCSA’nın yaptığı büyük katkıyı da anlattı.
Açılış konuşmasında TUCSA’nın faaliyetlerine de değinen Prof. Dr. Nesrin Yardımcı, düzenledikleri kurslar, yayınlar, kamu-özel sektör iiskileri ve ECCS’de oynadıkları aktif rol hakkında da bilgi verdi. TUCSA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yener Gür’eş de 15. Yapısal Çelik Günü’nde yaptığı konuşmada ECCS’in kuruluş gerekçelerinden başlayıp nasıl ilerlediğini, TUCSA’nın ECCS’e nasıl üye olduğunu ve bugünlere kadar ki ilişkisini anlattı.
Çelik yapılarda kalite
15. Yapısal Çelik Günü’nde bir de panel düzenlendi. Panelde sektörde çok konuşulan kalite konusu masaya yatırılırken, “Çelik Yapılarda Kalite Ama Nasıl? sorusuna cevap arandı. Moderatörlüğünü Uygunluk Değerlendirme Derneği’nden Ayfer Adıgüzel’in yaptığı panelde Sabri Paşayiğit Tasarım Ofisi’nden Sabri Paşayiğit, Teknik Proje’den Ahmet Topbaş, Atak Mühendislik’ten Halit Levent Akbaş ve Szutest’ten Mehmet Işıklar görüşlerini açıkladı.
Başarılı çelik yapılar anlatıldı
15. Yapısal Çelik Günü’nde büyük beğeni toplayan çelik yapılardan da örnekler verildi. Futbol topu şeklinde tasarlanan ve yerden ısıtmalı olarak inşa edilen Konya Stanyumu, Cihangir’de çok dar bir alanda çelik strüktürle inşa edilen ve büyük ilgi gören Noxx Apartmanı mimarları tarafından anlatıldı. Yapısal çelik sektörünün tüm oyuncularını buluşturan bu özel günde 2014 Sektör Ödülleri’de törenle sahiplerini buldu. Bu arada 15. Yapısal Çelik Günü kapsamında 25’e yakın sektör kuruluşu salon fuayesinde katılımcılarla bir araya gelerek deneyimlerini paylaştı.
Ulusal Çelik Yapı Tasarım Ödülleri sahibini buldu
Türk Yapısal Çelik Derneği tarafından düzenlenen 15. Yapısal Çelik Günü’nde Ulusal Çelik Yapı Tasarım Ödülleri de verildi. Bu yıl ödülü almak için 11 proje yarıştı. Büyük ödül İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali, Kayalar Kimya Yönetim ve Ar-Ge Merkezi Binası ile Priştina Uluslararası Havalimanı Yeni Yolcu Terminali’ne verildi. Yapısal çelik sektörünün tüm oyuncularını bir araya getiren ve Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) tarafından düzenlenen 15. Yapısal Çelik Günü’nde Ulusal Çelik Yapı Tasarım Ödülleri de verildi. Ödülü almak için bu yıl 11 proje başvuruda bulunurken, tamamının şartnamede belirtilen katılım koşullarına uygun olduğu tespit edildi. Şartnamede belirtilen “projede aranan niteliklere” uygunluk düzeyi açısından yapılan değerlendirmede, Ulusal Çelik Yapı Tasarım Ödülü üç projeye birden verildi. Jüri tarafından İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali, Kayalar Kimya Yönetim ve Ar-Ge Merkezi Binası ile Priştina Uluslararası Havalimanı Yeni Yolcu Terminali birinciliğe layık görüldü.
Bir çok kriter arandı
Prof. Dr. Hasan Şener’in başkanlığını yaptığı jüri de Prof. Dr. Nesrin Yardımcı, Prof. Dr. Ayhan Usta, Yrd. Doç. Dr. Selim Velioğlu ve Cem Sorguç yer aldı. Jüri değerlendirmesinde çelik malzemenin ve teknolojisinin özellikleri ile mimari tasarımın genel amaçları açısından uyumluluğu, özgünlük düzeyi, mimari çözümlerin gerek taşıyıcı sistemin, gerekse diğer alt sistemleri ile uyumluluğu ve onları geliştirici niteliğini dikkate aldı.
Jüri ayrıca yapının algılanmasında çelik konstrüksiyon özelliklerinin abartısız okunabilirliğinin sağlanması ve simgesellik, çeliğin avantajını ortaya çıkarması, taşıyıcı sistem tasarımında rasyonelliği sağlayıcı çözümler ile diğer alt sistemlerin taşıyıcı sistem ile entegrasyonundaki gelişmişlik düzeyi, yapının bulunduğu çevre ile uyumluluğu, fonksiyonellik düzeyi ve fleksibilite özelliği, çelik malzemenin özellikleri ile geçerli ulusal-uluslararası yasa-yönetmelik- standartların uyum düzeyi, ülkemizdeki çelik teknolojisinin yapılarda kullanımının teşvik edilmesine katkısı gibi kriterleri inceledi.
Genç tasarımcılar ödüllendirildi
Bu arada ödül töreninde gençler de unutulmadı. Jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda bu yıl ki Genç Çelik Yapı Tasarımcıları Ödülleri Yıldız Üniversitesi’nden Oğuzhan Aydın, Sinan Tuncer, Burçak Sönmez, Yücel Demir ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Şenol Keskin’in oldu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.