2020 ve sonrası için dijital dünyaya bakış!
New York / Amerika Birleşik Devletleri merkezli global bir ajans ile Britanya Kolumbiyası/ Kanada merkezli varlık ve sosyal medya yönetimi yürüten bir kuruluşun ortak payda ile Ocak 2021 de düzenledikleri rapor uyarınca; Meksika dan, Rusya ya; Norveçten, Güney
TEKNİK MAKALE
YAZAN:HAKAN TANIŞ [TÜRKİYE ÜLKE MÜDÜRÜ – PAN CHEMICALS S.p.A. ITALIA]
2020 ve sonrası için dijital dünyaya bakış!
New York / Amerika Birleşik Devletleri merkezli global bir ajans ile Britanya Kolumbiyası/ Kanada merkezli varlık ve sosyal medya yönetimi yürüten bir kuruluşun ortak payda ile Ocak 2021’ de düzenledikleri rapor uyarınca; Meksika’ dan, Rusya’ ya; Norveç’ten, Güney Afrika’ ya; Avustralya’ dan Amerika Birleşik Devletleri’ ne kadar dünyanın bütün ülkelerinde gerçekleşen dijital dönüşümler belli başlıklar dahilinde değerlendirilmiş ve sonucunda İngilizce bir rapor ortaya çıkmıştır. Aktüel olarak günümüzü değerlendirmemiz ve en azından kısa - orta vadede önümüzü dijital olarak görebilmemiz adına raporda yer alan belli başlı önemli bilgileri;tercüme ederek ve kendi yorumlarım ile harmanlayarak sizlerle paylaşmak isterim.
Dünya nüfusunun günümüzde (2021 – Şubat itibariyle) nerede ise 7,9 milyara dayandığı, bu nüfusun yaklaşık %60’ ının (yaklaşık 4,7 milyar) kentlerde yaşadığı, 5,2 milyar insanın mobil telefon kullandığı, bu sayının da dünya nüfusunun yaklaşık %67’ sine denk geldiği, global medyan yaşın 31 olduğu (Türkiye 31,7 medyan yaş ile Avrupa’ nın bu bağlamda en genç ülkesidir; Japonya ise 48 medyan yaş ile dünyanın medyan yaş dikkate alındığında en yaşlı ülkesi konumundadır), dünya nüfusun nerede ise %87’ sinin 15 yaşından büyük olduğu, 25 yaş – 70 yaş (ortalama çalışma yaşı nüfus aralığı) global popülasyonunun; yaklaşık 4,2 milyar insana denk geldiği belirlenmiştir.Bu bilgilere ek olarak, yaklaşık 4,7 milyar insanın internet kullanıcısı olduğu (dünya nüfusunun %60’ ı) ve ‘rapordaki en önemli nokta olarak’ 4,2 milyar insanın sosyal medya kullanıcısı olduğu, bu rakamın son 5 yılda, yıldan yıla ortalama olarak %12 olarak arttığı belirlenmiştir. Elbette bu 4,2 milyar sayısı bütün sosyal medya platformları üye sayısının toplamıdır. Bu sayının yaklaşık 1 milyarı dünya popülasyonu tarafından kullanılan sadece tek bir sosyal medya platformuna aittir ve dünyaca ünlü Portekiz’ lifutbolcu Cristiano Ronaldo’ nunbu platformdaki takipçi sayısı 250 milyondan fazladır. İlk 20 listesinde sadece 3 adet kurumsal marka (Birleşik Devletler menşeili) bulunmakta iken, geriye kalan 17 hesabı kişisel hesaplar oluşturmaktadır ve bu hesapların sadece 3 adedi Amerikalı olmayan kişilere ait hesaplardır. Sadece takipçi penceresinden bakılsa dahi henüz en çok takipçiye sahip olan hesabın dahi; sahip olabilceği %300 gibi bir büyüme potansiyeli olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.Dolayısıyla, özellikle markalar ve ürünler bazında potansiyeller 2021 yılında (istisnalar hariç, genel olarak) henüz en üst noktaya ulaşmaya dahi yaklaşmadığı gibi, nerede ise toplam potansiyellerinin yaklaşık%10 civarlarında seyretmektedirler.
Bir de duruma yıllık dünya nüfus artışı penceresinden bakacak olur isek; Ocak 2020’ den, Ocak 2021’ e kadar dünya nüfusu yaklaşık 80 milyonluk artış ile %1 seviyesinde artarken, mobil telefon kullanıcı sayısı son bir yılda %1,8 civarında artarak 93 milyonluk bir seviyeye ulaşmıştır. Bu verileri 316 milyonluk artış (%7,3’ lük artış) ile internet kullanıcıları sayısı ve 490 milyonluk artış (yaklaşık %13’ lük artış) ile aktif sosyal medya kullanıcıları takip etmektedir.
Netice itibariyle; geleceğin dünyasının; dijitalin dünyası olacağı artık herkes tarafından daha kabul edilebilir bir gerçek olarak görülebildiği için; kurumların, sadece sosyal medya olmasa dahi,global bağlamda dijital dönüşüme yatırım yapmaları ve dijital olarak kendilerini nasıl daha fazla öne çıkartabileceklerini stratejik olarak planlayıp, projelendirip; bu çalışmalarıbir an öncerealize etmeleri kaçınılmaz görünmektedir.
Artı olarak belirtmek gerekirse; iş dünyası olarak en dikkat çeken ve en takip edilen sosyal medya uygulamasının ise dünya genelinde 2021 Ocak ayı itibari ile 660 milyon bireysel kullanıcı hesabı, 30 milyondan fazla ise tüzel kullanıcı hesabı bulunmaktadır. Sadece bu istatistiki verilerle dahi bu platformun ‘B2B Market’ (business-to-business) (Türkçe’ ye ‘işletmeden işletmeye pazarlama’ olarak çevrilebilir) (bir diğer deyiş ile; üreticinin de tüketinin de bir kurum (işletme) olarak dikkate alındığı pazar) pazarlama anlayışı konusunda dünyanın en popüler pazar paylarından birine sahip olduğu anlaşılmaktadır. [İlave bilgi: Fortune 500 şirketlerinin yaklaşık %60’ ı ve kobilerin büyük bir kısmı B2B pazarlama faaliyetleri yürütmektedirler]
Konuya genel internet kullanımı olarak bakacak olur isek de; dünya genç-orta yaş nüfusu gününün nerede ise 7 saatini internet başında harcadığı belirlenmiştir. (gerek iş için, gerek kişisel gereksinimler için) Türkiye’ de bu saat dilimi günlük 8 saate çıkmaktadır. Sadece bu bilgi ile dahi Türkiye’ de orta yaşın günün 3’ te 1’ ini internette harcadığı kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Bu konuda ise 2021 itibariyle 109 milyonluk nufusa sahip Filipinler, 11 saat ile rekoru elinde tutmaktadır. İnternet hızı konusunda ise dünya ortalaması 42,70 MBPS (saniyedeki megabit aktarımı sayısı) iken, bu rakam Türkiye’ de ortalama 34,8 MBPS seviyelerindedir. Dünyanın en hızlı interneti ise Birleşik Arap Emirlik’ lerinde 117,52 MBPS ile bulunmaktadır. Emirlikleri sırasıyla; Güney Kore, Çin ve Avustralya; 169,155 ve 122 MBPS değerleri ile izlemektedir.
Global olarak bütün web sitelerinin dillerini incelediğimizde ise; sitelerin açık ara farkla %60’ ınınglobal dil olan İngilizce ile yayın yaptığını, %8,5’ inin Rusça içerikleri barındırdığını, %4’ ünün İspanyolca, %3,7’ sinin ise Türkçe içeriklere sahip olduğunu anlamaktayız. Çıkarım olarak Türkçe’ yi geleceğin global dijital / internet dillerinden biri olarak kabul eder isek, sanıyorum çok da fazla hata yapmış olmayız. Sujeyi, dijital satış alanı olarak değerlendirecek olur isek; geçtiğimiz 2020 yılında internet alış-verişine harcanan paranın %24 oranında arttığı; her bir internet kullanıcısının, 2020 itibariyle internet alış-verişi ile ortalama olarak 1,5 USD harcadığı belirlenmiştir. Global olarak bu tutarı değerlendirdiğimizde ciddi manada inanılmaz bir ticari akışın internet üzerinden gerçekleştirildiği ortaya çıkmaktadır. 2020 yılı itibariyle; 2019 yılına göre %41’ lik büyüme ile gıda sektörü başı çekmekte iken, %27 artış ile moda sektörü ikinci sırada yer almakta ve %26’ lik artış ile dijital medya ve %25’ lik artış ile oyuncak&hobi dünyası insanlara etki etmektedir. Bu sektörlerin yanısıra; %23’ lük artış ile dijital oyun dünyası ürünleri insanlığı etkisi altına almış iken, %20’ lik artış ile mobilya sektörü ve %18’ lik artış ile elektronik ürün satışalarıetkilerini göstermektedirler. Buradaki en dikkat çekici istatistik ise; %51’ lik düşüş oranı ile; uçak bileti, araç kiralama, otel ve gezi satış kanallarıdır.Hepimizin bildiği gibi yukarı artış gösteren hemen hemen bütün ürünler pandemi öncesi mağazalardan fiziksel olarak da satın alınmakta iken, kısaca konaklama (accommodation) olarak belirtiğimiz alış-veriş parçaları genellikle halihazırda internet üzerinden satın alınmakta idi.Bu yüzden, 2020 yılındasert bir global dijital dönüşüm yaşanmış iken, söz konusu sektörlerinin toplu olarak nerede ise yarı yarıya ciro kaybı yaşamasının 2020 zor koşullarının bir handikabı sonucu olduğu anlaşılmaktadır. Temennim, iş yaşantımızın önemli kısmını oluşturan bu sektörlerin kısa süre içerisinde en azından mikro düzeyde gelişim ve yükseliş trendi içerisine girmesidir.
Konuyu toparlayacak olur isek; dünyanın gelecekte daha çok dijitale yöneleceği, firmaların dijital departmanlarına daha çok önem vereceği, dijital ticaretin gelişmekte olan dünya düzeni için kaçınılmaz son olduğu iyiye belli olmuştur. Dolayısıyla dijital dünya trenini kaçırmadan, trene doğru bir strateji ile binebilmeyi başarabilmemiz hem bireysel olarak bizlerin, hem de çalıştığımız/sahip olduğumuz kurum olarakşirketlerimizin, toplum olarak ülkemizin ve global olarak insanlığın faydasına olacağı fazlasıyla aşikardır. Elbette bu fayda sonucunda bireysel olarak, firma (kurum) olarak, ülke ve global olarak çeşitli deneyimler ve kazanımlar/kazançlar elde edeceğimizin bilincinde olmamız ve aksiyonlarımızı doğru hamlelerimizle gerçekleştirmemiz en doğrusu olacaktır.
Saygılarımla,
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.