400 milyon dolarlık Hyundai yatırımında düğüm çözülüyor
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, beraberindeki heyetle birlikte bugün ve yarın iki grup halinde Güney Kore'ye gidecek. Koreli şirket üst yöneticileri ile görüşmeler yapacak olan Türk heyetinin ana gündem maddesi 'serbest ticaret anlaşması' olacak.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, beraberindeki heyetle birlikte bugün ve yarın iki grup halinde Güney Kore'ye gidecek. Koreli şirket üst yöneticileri ile görüşmeler yapacak olan Türk heyetinin ana gündem maddesi 'serbest ticaret anlaşması' olacak. Hyundai'nin 400 milyon doları geçmesi beklenen yatırımında düğümün bu görüşmelerle çözülmesi bekleniyor.Otomotivde yeni yatırımları Türkiye'ye çekmeye çalışan hükümet, mevcut fabrikaları büyütmek için kolları sıvadı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Güney Koreli şirketlerin bir süredir öne sürdüğü ve kademeli olarak yüzde 10 vergi muafiyeti öngören serbest ticaret anlaşması (STA) görüşmeleri için başkent Seul'e gidiyor. Beraberindeki ihracatçı heyetiyle birlikte bugün ve yarın iki grup halinde Güney Kore'ye gidecek olan Bakan Çağlayan'ın ilk adreslerinden biri Hyundai olacak. İzmit'teki fabrikanın kapasitesini ikiye katlayarak 400 milyon doları aşması beklenen Hyundai yatırımı için Hyundai Motors başkan ve CEO'su Steve S.Yang'la bir araya gelecek. Daha önce "Güney Koreli bakanla baş başa oturup STA'yı yılbaşına kadar tamamlayacağız." diyen Çağlayan'ın bu hafta STA konusunu diğer yatırımcıların üst düzey yönetimleriyle de görüşmesi bekleniyor.
Bakan Çağlayan'la birlikte Kore'ye gidecek olan Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Hyundai'nin yeni yatırımı konusunda STA'nın önemli bir basamak olduğunu söyledi. Türkiye'den gidecek olan heyetin birçok şirketin üst düzey yönetimiyle randevu aldığını ve Hyundai CEO'suyla da bu kapsamda görüşme yapılacağını belirten Kibar, "Tabii ki yatırımlara bir toplantıyla karar verilmiyor. Ama bu önemli bir aşama olacak. Ortaklarımızın Güney Kore'de sendikalarla olan görüşmeleri de devam ediyor. Çünkü nihayetinde ülke dışında bir yatırım yapılıyor. O görüşmelerin de neticelenmesiyle birlikte yatırım için karar açıklanacak." dedi.
Geçtiğimiz nisan ayında Güney Kore'de görüştüğümüz dünyanın 5'inci büyük otomotiv üreticisi Hyundai'nin Başkanı Steve S. Yang, STA konusunu öne sürmüştü. İzmit Alikahya'daki fabrikanın yıllık üretim kapasitesini yeni modelle 200 bin adede çıkarmayı planlayan Yang, Kore ile Türkiye arasındaki ticarette uygulanan yüzde 10 oranındaki gümrük vergisinin kaldırılmasını talep etmişti. Bu gelişmelerin gazetelere yansımasından sonra açıklama yapan Bakan Zafer Çağlayan "Koreliler manipülasyon yapıyor. Kimse kendini bizden akıllı sanmasın." demişti.
Mayıs ayı sonunda ise Hyundai Assan Başkanı ve CEO'su Won-Shin Chang, İstanbul'da "Bakan Bey'in serbest ticaret anlaşması sorununun 2-3 ay içinde çözüleceğini açıklaması bizi motive etti, heyecanlandırdı. Hyundai olarak yeni yatırım için düğmeye bastık." demişti.
YATIRIM 2 BİN yeni İSTİHDAM sağlayacak
Yeni yatırımın onaylanmasıyla birlikte İzmit fabrikasının üretim kapasitesi ikiye katlanacak. Dev yatırımın minimum 2 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Koreli üretici, yeni yatırıma 2013'te start verip 2015'te kapasiteyi 200 bin adede tamamlayacak. İzmit'te B ya da C sınıfı sedan bir otomobilin üretilmesi öngörülüyor. 1997'de üretime başlayan Hyundai'nin Avrupa'daki ilk fabrikasında bugüne kadar yaklaşık 600 bin araç üretildi. Şirket, bugüne kadar fabrikaya yaklaşık 400 milyon dolar yatırım yaptı. Hyundai'nin yeni yatırımının hem model hem de kapasite artışını kapsadığı için 400 ile 500 milyon dolar arasında olması bekleniyor.
Kur avantajı, ihracat hedefini 20 milyar dolara taşıdı
Otomotiv sektörü temmuz ayında bir önceki döneme göre yüzde 38 artış ve 1,91 milyar dolarlık ihracata imza attı. Euro/dolar kurundaki değişimin de etkisiyle son 16 ayın ihracat rekorunu kıran otomotiv endüstrisi aynı zamanda sektörler arasındaki liderliğini korudu. 7 aylık dönemde 12,2 milyar doların üzerinde ihracata imza atan otomotivde 18 milyar dolar olan yıl sonu hedefleri de 20 milyar dolara çıkarıldı. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre 7 aylık dönemde ihracat artışında Rusya, Almanya ve İngiltere başı çekerken krizdeki Portekiz, Yunanistan, İspanya, İtalya ve Fransa ile Suriye, Libya, Mısır, Yemen gibi siyasi çalkantılı Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatta da düşüşler yaşanıyor.
Ürün gruplarına göre yapılan değerlendirmede otomotiv yan sanayii temmuz ayında ihracatta yüzde 26 artış sağlayarak 678 milyon dolar dış satışa ulaştı. Yılın ilk 7 aylık döneminde ise aynı ürün grubu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artarak 4 milyar 866 milyon doları yakaladı. Binek otomobiller temmuz ayında önceki döneme göre yüzde 25 artarak 663 milyon doları bulurken, 7 aylık süreçte de yüzde 4 artış ve 4 milyar 35 milyon dolar oldu. Eşya taşımaya yönelik motorlu taşıtlarda temmuz ayında bir önceki döneme göre yüzde 96 artışla 442 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu ürün grubu da yılın ilk 7 ayında bir önceki döneme göre yüzde 34 artarak 2 milyar 587 milyon dolara ulaştı. Otobüs, minibüs, midibüs grubu ise temmuz ayında yüzde 49 artış ve 103 milyon dolar oldu. Bu grup da yılın ilk 7 ayında yüzde 25 artış ve 607 milyon dolarlık ihracatı yakaladı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.