5. Türk Çelik Piyasası Konferansı ERDEMİRin sponsorluğunda başarıyla gerçekleştirildi
2006 yılından beri Steel Orbis tarafından her yıl düzenlenen Türk Çelik Piyasası Konferansı demir çelik sektörünün önemli aktörlerini bir araya getirdi
2006 yılından beri Steel Orbis tarafından her yıl düzenlenen Türk Çelik Piyasası Konferansı demir çelik sektörünün önemli aktörlerini bir araya getirdi
2006 yılından beri Steel Orbis tarafından her yıl düzenlenen Türk Çelik Piyasası Konferansı demir çelik sektörünün önemli aktörlerini bir araya getirdi. Konferans sponsorluğunu ERDEMİR’in üstlendiği organizasyonda yerli ve yabancı birçok demir çelik üreticisi yer aldı.
İstanbul Marriott Otel'de gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını SteelOrbis CEO'su Murat Eryılmaz yaptı. Eryılmaz, katılımcı sayısı ve sektörün konferansa olan yaklaşımı hakkında bilgi verdikten sonra ilk sunumu yapmak üzere DÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan söz aldı. Yayan sunumunda; global çapta çelik üretim trendlerini, Türk çelik üreticilerinin son durumunu ve sektörle ilgili beklentilerini dinleyicilerle paylaştı. Ülkemizin 2010 yılında dünya ham çelik üretimi sıralamasında 9. sıraya yerleştiğine ve önümüzdeki yıllarda bir basamak daha yükselerek 8. sıraya erişebileceğine değinen Yayan, 2015 yılında Türkiye’nin yassı çelik sektöründe kendi ihtiyacını karşılayıp ihracatçı konuma geçeceğini belirtti. “Türkiye ham çelik üretiminin 2010 yılı on ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 12,6 artarak 23 milyon 627 bin ton oldu. Son birkaç aydır ülkemizin aylık üretiminin kriz öncesi dönemdeki en yüksek seviyelerini yakalayarak 2,5 milyon ton civarında gerçekleşti. 2010 yılı sonu itibarıyla toplam ham çelik üretiminin yaklaşık 28,5 milyon ton olacağı öngörülüyor.” diyen Veysel Yayan; uluslararası piyasalarda azalan çelik talebine karşın Türkiye’nin çelik tüketiminin arttığını belirten Yayan, bu durumun sektörün büyümesine önemli bir katkı sağlayacağını söyledi.
Veysel Yayan’dan sonra İstanbul Demir Çelik İhracatçıları Birliği (İDÇİB) Başkanı Namık Ekinci Türkiye'nin çelik ihracat performansını değerlendirerek gelecek için öngörülerde bulundu. Ekinci, Türkiye'nin demir çelik ihracatının, 2008 yılında yaşanan küresel mali krizden beri tonaj açısından düşüş eğiliminde olduğunu, satış gelirinin ise, 2009 yılında yaşanan büyük düşüşün ardından, 2010 yılında hafif bir toparlanma kaydettiğini vurguladı. Ekinci, geleceğe yönelik görüşlerini şöyle sıraladı: "Bu yılın sonunda, Türkiye'nin, ihracat tonajı alanında 2009 yılı rakamlarına ulaşamayacak, fakat ihracat geliri alanında 2009 yılı seviyelerini yüzde 10 civarında aşacak. 2011 yılında küresel ekonomide toparlanma ve tüketimde artış yaşanacağından umutluyuz, özellikle ABD ekonomisinde iyileşme bekliyoruz" dedi. Ekinci, bu beklentileri destekleyen bazı ipuçları olduğunu kaydederken, petrol sektöründeki olumlu gelişimlerin çelik endüstrisini olumlu etkileyeceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.
Konferansta ERDEMİR Grup Pazarlama Direktörlerinden Burak Büyükfırat Yassı Çelik Piyasası ve ERDEMİR konulu bir sunum yaptı. Büyükfırat 2010 yılı sonunda yassı ve uzun çelik tüketiminin 2008 tüketim seviyelerinin yakalanmasının beklendiğini belirtirken, Türkiye’deki yassı çelik üreticilerinin üretim kapasiteleri ile beklenen ithalat miktarları dikkate alındığında, 2011 yılından itibaren yurtiçi talep miktarını aşan arz fazlasına dikkat çekti. Çelik fiyatları üzerinde arz – talep dengesizliği rol oynarken, hammadde fiyatlarının da etkili olduğunu vurgulayan Büyükfırat, son 5 yıl içinde metalürjik kömür ve demir cevherindeki fiyat dalgalanmalarının çelik sektöründe risk yönetiminin önemini artırdığını vurguladı. Büyükfırat, pazarlama ve satış organizasyonu ile ilgili olarak, Erdemir’in müşteri odaklı, esnek, dinamik yaklaşımını, sektör uzmanlaşması ile en iyi hizmeti vermeye odaklı satış kadrosunu ve bakış açılarını tanıttı. Bütün müşterilere, ihtiyaç duydukları ürünleri, doğru kanallarla satarak, bunun için gerekli olan girdilerin temin edildiğini ve yatırımların da yine bu doğrultuda planlandığını belirtti ve satış süreci ile ilgili bilgi verdi.
İSDEMİR Teknik Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Fikret Başbuğ da İSDEMİR’in yatırımlarına ilişkin bilgiler verdi. Tamamlanan projeler hakkında katılımcıları bilgilendiren Başbuğ, İsdemir Limanı kapasitesinin yıllık 12 milyon tondan 20 milyon tona yükseltildiğini, Marmara'da lojistik merkezi çalışmalarının olduğunu, hammadde stokları için kömür ve cevher sahalarını büyüttüklerini ifade etti. Fikret Başbuğ ayrıca sıcak haddehane tesisi hakkında bilgi verdi. Başbuğ son olarak; İsdemir'in yerleşim imkanları, üretimde gerçekleştirdikleri verimlilik artışı çalışmaları ve yenilenen teknolojileriyle yükselttikleri kalite anlayışı ve esnek üretim imkanları olduğunu; böylece müşteri beklentilerini zamanında karşılayan ve pazar odaklı büyük bir entegre tesis olarak çalışmalarını sürdüklerini söyleyerek konuşmasını tamamladı.
Konferansta Tatçelik Genel Müdür Yardımcısı Asuman Gürsoy, Çolakoğlu Metalurji’den Dr. Koray Günay, MMK Atakaş Satış Müdürü Cem Üstün yapmış oldukları yatırımlar hakkında bilgi verdiler.
Konferansın son bölümünde ise "Peki bundan sonra ne olacak?" adlı bir panel gerçekleştirildi. Mesut Özdöl'ün moderatörlüğünü yaptığı panele, Sergen Metal'den Tuncay Sergen, Ege Çelik'ten Mete Bülent Adalı ve Borçelik adına Erkan Kafadar görüşlerini açıkladı.
Konferansın konuk konuşmacısı da akademisyen yazar Prof. Dr. Taner Berksoy, "Seçimlere Doğru Türkiye Ekonomisi" adlı bir konuşma yaptı. Konferans soru cevapların ardından sona erdi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.