‘Tıkır Tıkır’ işleyen beyinlere ödül
Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği, makine sektöründe bir ilke imza atarak, Türkiye genelinde geniş kapsamlı bir Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği düzenledi. Etkinlikte değerlendirme kurulu tarafından seçilen Akademisyen, Sanayici ve Girişimci dallarındaki projeler ödüllendirildi.
Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği, makine sektöründe bir ilke imza atarak, Türkiye genelinde geniş kapsamlı bir Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği düzenledi. Etkinlikte değerlendirme kurulu tarafından seçilen Akademisyen, Sanayici ve Girişimci dallarındaki projeler ödüllendirildi.
Toplam 181 proje içinden seçilen ve bağımsız üyelerden oluşan “Ödül Seçici Kurulu” tarafından başarılı bulunan projeler ‘Akademisyen, Sanayici ve Girişimci’ olmak üzere 3 farklı kategoride değerlendirilerek, her kategoride ilk üç Ar-Ge projesi nakden ödüllendirildi.
Etkinlik kapsamında dereceye giren projelerden birinciye 10.000 TL, ikinciye 5.000 TL ve üçüncüye ise 3.000 TL ödül verildi. Değerlendirme kurulu tarafından seçilen projeler etkinlik boyunca fuaye alanında sergilendi.
Proje Pazarı Uluslar arası hale gelecek
Ar-Ge Proje Pazarı Etkinliğinin makine sektöründeki zihniyet değişimi için çok önemli olduğunu belirten Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, "Artık farklılaşmak adına harekete geçmemiz gerekiyor. Bugün bu etkinlikle farklı fikirler farklı projeler üretmek için bir adım attık. Bu tarz etkinliklerle sektörümüzde Ar-Ge’nin önemini vurgulayacağız. Proje Pazarı’nın ikincisini uluslararası hale getirip, Türkiye’deki makinecileri yeni projeler üretmek için yüreklendireceğiz" dedi.
Türkiye’nin, birbirini taklit eden değil, yaratıcı fikirleri olan ve ortaya koyan girişimcilere ihtiyaç duyduğunu ifade eden Dalgakıran, "Bir başkasıyla aynı ürünü üreten makineciler ileride büyük sorunlar yaşayıp iş yerlerini kapatacaklarını bilmeli. Artık yeni fikir ve projeler üretmeliyiz. Katma değerli ürünler üretmeliyiz. Aynı makineyi Avrupa’da en fazla 10 firma üretirken bu sayı bizde 40-50’lere çıkıyor. Bu yapıyı değiştirmemiz lazım. Bugün ilkini düzenlediğimiz ‘Makine ve Aksamları İmalat Teknolojileri Ar-Ge Proje Pazarı’ etkinliğimizle sektörde yeni bir vizyon kazandıracağımızı düşünüyorum" dedi.
Yeni stratejiler geliştirmeliyiz
Makine sektörünün son 10 yılda ortalama yüzde 20 büyüyerek bugün 12 milyar dolarlık ihracat yapar duruma geldiğini ifade eden Adnan Dalgakıran, "Artık makine sektörünün önemi anlaşıldı. Her yıl ortalama yüzde 20 büyüyerek 2023 yılı için hedef koyduğumuz 100 milyar dolarlık makine ihracatı zor değil. Çin’ in 1992 yılında 3.2 milyar dolar olan makine ihracatı 2010 yılında ise 309 milyar dolara çıktı. Bu rakam Türkiye’nin toplam ihracatının iki katından daha fazla. Çin hükümeti rekabette geride kaldığını anladığı zaman stratejisini değiştirdi. Artık bütün Dünya katma değeri düşük ürünleri üretmeyi bırakıyor. Bizim de stratejimiz katma değerli ve teknolojik ürünler üretmek olmalı" diye konuştu.
Ar-Ge Proje Pazarı 2023 hedefi için Türkiye’nin önünü açacak
Rekabet gücümüzü artırmak, ileri teknolojiye sahip olmak ve Türk markası algısını geliştirmek için Ar-Ge proje pazarının çok önemli olduğunu belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise "Ar-Ge proje pazarı Türkiye’nin gelişen ekonomisine, genç ve kalifiyeli nüfusuna girişimci iş dünyasına farklı bir dinamizm katacak" dedi.
Proje pazarının, 2023 hedefi için ihracatçılarımızın önünü açtığını ifade eden Mehmet Büyükekşi, "Makine İhracatçıları Birliği bu girişimi ile 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize bizi bir adım daha yaklaştırıyor. Makine ve Aksamları sektörünün 2023 ihracat hedefi 100 milyar dolar toplam hedefimizin yüzde 20’si oluyor. Bu hedefe ulaşmak için Ar-Ge kapasitesinin artırılmamız gerekiyor. Makine sektöründe yaşanan bu gelişmelerle Türkiye kendi üretim teknolojisine sahip ve trend belirleyen ülke haline gelecek. Ar-Ge Proje Pazarı sayesinde Türkiye’nin yıldızı daha da parlayacak" diye konuştu.
Kazanan Projeler
Akademisyen Kategorisi
1) Proje Sahibi: Yard. Doç. Dr. Gönen Eren, Prof. Dr. Aytül Erçil
Proje::Saydam cisimlerin çevrimiçi üç boyutlu taranması ve kalite kontrölü
2) Proje Sahibi: Doç. Dr. İsmail Lazoğlu
Proje: Türkiye’nin ilk minyatür yapay kalp pompasının geliştirilmesi
3) Proje Sahibi: Prof. Dr. Özcan Özdemir, Prof. Dr. Mehmet Kanık, Dr. Sibel Şardağ, Ahmet Genç
Proje: Sanayi tipi flok iplik makinası
Girişimci Kategorisi
1) Proje Sahibi : Alper Ergen
Projenin Adı: Yarış/Simülasyon Kokpiti
2) Proje Sahibi: Orhan EREN
Proje: Easy-Cut Biopsi İğnesi
3) Proje Sahibi: Recep YILMAZ Osman BABAARSLAN
Proje: Pamuk Elyafında Yabancı Madde (Kontaminasyon) Temizleme Sistemi
Sanayici Kategorisi
1) Proje Sahibi: Hasan Basri Kayakıran
Projenin Adı: Kara gövde senkron tork motoru üretimi
2) Proje Sahibi Mustafa R.DİRİN Dirinler Makine San. ve Tic. A.Ş
Proje: İki Kafalı Altı Eksenli CNC Yatay Freze
3) Proje Sahibi: Gökhan Vargın GÖK, Orhan BOZOKLU Teknodrom Robotik ve Otomasyon San. Ve Tic. A.Ş.
Proje : 28 Servo Eksenli Transfer CNC İşleme Merkezi Geliştirilmesi
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.