ABD'nin çelik devleri United States Steel Corporation (US Steel), NUCOR Corporation, Steel Dynamics ve Wheeling-Nippon Steel, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 10 ülkeye karşı antidamping soruşturması başlatmak için bir araya geldi. Yaklaşık 100 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne sahip bu şirketler, artan ithalatın iç pazara zarar verdiğini iddia ederek ABD Ticaret Bakanlığı'na korozyona dayanıklı yassı haddelenmiş çelik ithalatına antidamping vergisi uygulanması için dilekçe verdi.
Dilekçeyi imzalayan şirketler, ABD'nin yanı sıra dünya çelik sektörünün önde gelen oyuncuları olarak biliniyor. Steel Dynamics, 13 bin çalışanı ve 23 milyar dolarlık cirosuyla ABD'nin en büyük 196’ncı şirketi konumunda. NUCOR, 35 milyar dolarlık cirosuyla dünyanın 16’ncı büyük çelik üreticisi. ABD’nin ilk milyar dolarlık şirketi olan US Steel ise 18 milyar dolarlık ciroya sahip ve dünyanın 24’üncü büyük çelik üreticisi. Japon ortaklı Wheeling-Nippon Steel ise ABD'de çinko, alüminyum ve magnezyum alaşımları üreten tek çelik şirketi olarak dikkat çekiyor.
Türkiye de Hedefte
Soruşturma talebi, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 10 ülkeyi kapsıyor. Bu ülkeler; Avustralya, Brezilya, Kanada, Meksika, Hollanda, Güney Afrika, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam ve Türkiye. Steel Dynamics'in Operasyon Direktörü Barry Schneider, inşaat, otomobil ve beyaz eşya üretimi gibi çeşitli pazar sektörlerinde kullanılan korozyona dayanıklı yassı haddelenmiş çelik ithalatının, bir önceki yıl 1.3 milyon tondan 2 milyon tona yükseldiğini belirtti.
ABD Ticaret Bakanlığı'nın 20 gün içinde soruşturma talebini değerlendirip karara bağlaması beklenirken, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu ise 45 gün içinde ön zarar tespiti yapacak. Süreçte ABD’deki sendikalar da bu şirketlerle birlikte hareket ediyor.
Bu gelişme, özellikle Türkiye'nin ABD'ye çelik ihracatında önemli bir etkiye sahip olabilir. Türkiye, 2021'de ABD’ye 127 bin ton, 2022'de ise 155 bin ton çelik ihraç etmişti. Ancak Trump yönetimi döneminde uygulanan ek gümrük vergileri Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından küresel ticaret kurallarına aykırı bulunmuştu. Şimdi, ABD’li çelik devlerinin Türkiye’yi de hedef alan bu yeni hamlesinin nasıl sonuçlanacağı merak konusu.
(Kerim Ülker'in köşe yazısından derlenmiştir.)