Sorularımıza geçmeden önce kendinizden kısaca bahseder misiniz? Sektördeki deneyiminiz ve bugüne kadar yapmış olduğunuz çalışmaları kısaca özetler misiniz? 1989 yılında, Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendiliği bölümünden mezun oldum. Profosyonel çalışma hayatına 1990 yılında Assan ile başladım. Sırası ile Assan Alüminyum ve Assan çelik firmalarında en alt kademeden, üst düzey yöneticiliğe kadar çeşitli kademelerde görev aldım. Assan Çelik A.Ş. Servis merkezi firmasında “Satış & Pazarlama Müdürlüğü” görevini takiben Assan Demir San ve Tic. A.Ş. firmasında Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütmekteyim.
Assan Demir ve Sac Sanayi olarak ürün yelpazenizde neler bulunuyor? Bu ürünler ağırlıklı olarak hangi sektörlerde kullanılıyor? Assan Demir Sac tesisleri, 1980 yılında hizmete girmiş olup, günümüzde satış miktarını 200 bin ton seviyesine taşımıştır. Tesislerimizde ayrıca Çelik Servis Merkezi hizmetleri de verilmekte olup bilgisayar kontrollü, dilme ve boy kesme makinalarımız ile sanayicinin ihtiyaç duyduğu hassas ebatlanmış yassı mamüller üretilmektedir.
Assan Demir Sac olarak misyonumuz; müşterilerimize en uygun şartlarda, en kaliteli ürünü, en güvenli koşullarda ve müşterilerimizin maksimum memnuniyetini sağlayacak şekilde teslim etmektir. Bu anayasamızın gerekliliği olarak deneyimli, profesyonel, kaliteli bir ekip ile müşterilerimize hizmet verilmektedir.
Ham mamul satışının dışında ÇSM hizmeti veren bir firmasınız… ÇSM hatlarınızdan, teknik özelliklerinden ve üretim kapasitenizden bizlere bahseder misiniz?Şu an 3 boy kesme makinası ve 2 dilme makinası ile Kartal tesislerimizde sektöre hizmet vermekteyiz. Boy kesme makinalarımızda;
• Kesme kalınlığı: min. 0,18mm, max. 3,00 mm
• Kesilebilecek rulo eni: min. 350mm, max. 1620 mm
• Kesilebilecek boy: min. 350 mm, max. 6000 mm Dilme makinalarımızda;
• Dilme kalınlığı: min. 0,28mm, max. 3,00 mm
• Dilinebilecek rulo eni: min. 200 mm, max.1640 mm
• Dilme eni: min. 12 mm
• Ebatlarına kadar hizmet vermekteyiz.
Tesislerimizde başta inşaat ve sanayi sektörü müşterilerimiz olmak üzere, boru&profil üreticileri, beyaz eşya ve yan Sanayi, otomotiv yan Sanayi, kablo ve kablo kanalı üreticileri, gemi Sanayi, çelik konstüksiyon, elektrik makinaları ve elektrik armatür üreticileri, trafo üreticileri gibi çok çeşitli sektörlere istenilen her ebatta dilinmiş, boy kesilmiş, rulo/levha şeklinde
• Galvaniz sac - Rulo/paket sac/ oluk/trapez/stor
• Boyalı sac - Rulo/paket/oluk/ trapez/stor
• Soğuk haddelenmiş sac - Rulo / paket sac
• Sıcak haddelenmiş sac - Rulo / paket sac
• Sıcak haddelenmiş asitlenmiş yağlanmış sac - Rulo/paket sac
• Alüminyum kaplı (Alüminize) - Rulo/paket sac
• Alüzink - Rulo/paket sac • Trafo sacı (M4 / M5 / M6)
• Dinamo / Motor sacı (Silisli sac)
• Teneke sac - rulo/paket sac
• Gemi sacı
• Paslanmaz sac rulo/paket Malzemeleri sağlamaktadır. Ayrıca, ürünlerimizi en kısa zamanda ve en uygun maliyetle müşterilerimize ulaştırma hedefimiz gereği; İskenderun tesislerimizde oluk ve trapez formundaki boyalı ve galvaniz saclar ile boykesme hizmeti ile galvaniz ve boyalı paket sac mamüller, firmamız kalitesi ve güvencesi altında, bölgedeki kullanıcıların ihtiyacına sunulmaktadır.
Günümüzde bir dilme ve boy kesme hattı alan bir firma kendini ÇSM olarak tanımlıyor. Bu doğru bir tanımlama mıdır? Bir firmanın tam manasıyla ÇSM olarak tanımlanabilmesi için hangi nitelikleri taşıması gerekir? Çelik Servis Merkezlerinin hizmetleri, çeşitliliği sağlayarak son kullanıcı hedefli olarak sektöre alternatif çözüm ve önerilerin yaratılmasının sağlanmasıdır. Bizlerin hizmetlerini bir yelpaze gibi görebilirsiniz. Ürün, üretici, fiyat çeşitliliğinin sağlanması hizmetlerimizin temelini oluşturmasından ve bu hizmetlerin merkezinde son kullanıcı olmasından dolayı biz kendimizi Çelik Servis Merkezi olarak tanımlıyoruz. Bu bağlamda müşteri odaklı stok yönetimi ve ürün çeşitliliği sağlayarak müşterilerimize Çelik Servis Merkezi hizmetleri sunmaya çalışıyoruz. Bu tanımdan yola çıkar isek belirli yassı ürün gruplarında hizmet verir iken kalan ürün gruplarında mal ve hizmet sağlanmaması daha çok ticari amaçlı bir servis hizmeti olarak tanımlanabilir.
Son yıllarda yassı çelik sektöründe çok büyük yatırımlar yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Hatta kapasite fazlalığından söz ediliyor. Bu konuda neler düşünüyorsunuz? Sizce bu yatırımlar ülkeye ve sektöre neler katacak?Ülkemizdeki sanayileşmenin bir sonucu olarak kapasite artışı kaçınılmaz bir durum olmuştur. Bu sebepten birçok firma yatırım yapmış ve planlamıştır. Bu yatırımlar beraberinde, son kullanıcılar bir takım beklentileri doğurmuştur. Kapasite artışlarına paralel, İthalatın azalarak ve yerli üretime ağırlık verilmesi global piyasalardaki kalite standartları düşük mamüllerden ziyade, yerli üretim ve kaliteli mamül ihtiyacı sanayileşmeyi arttırabilecek bir beklenti olarak görülebilir.
Son kullanıcı için avantaj sayılabilecek kapasite artışları, aynı ölçüde mal ve hizmet üreten fabrikaları firmaları da bir o kadar zorlamıştır. Kapasitenin talepten fazla seviyelerde olması alıcısı olmayan bir mal stoğu oluşturduğu düşünülebilir. Bu husus pazarın gelişmesinin önündeki en büyük engel olarak görülebilir. Zira gelişmiş pazarlarda çözümlerin üreticilerden ziyade en büyük pazarlama unsurları olan Çelik Servis Merkezleri tarafından organize edilerek yönetilmesi en belirgin örnektir.
Gerek yassı gerekse de uzun mamul üretiminde hurdaya bağımlı bir ülke konumundayız. Sizce bu durum bir handikap mı? Ne gibi avantajları ve dezavantajları var? Uzun mamüllerin üretimi için yıllardır hurda alımı yapılıyordu. Son yassı hadde yatırımlarından sonra hammadde girdisi hurdaya talep arttı. Ancak, yeni tesislerdeki üretim diğer yan ürünlerle beraber hurdadan üretilse bile kaliteli hale geldi. Sonuç olarak ilk yatırım maliyeti, üretim maliyeti ve tedarik olarak hurda cevherden her zaman daha avantajlı durumda. Kaliteyi uygun hale getirilen tesisler var oldukça hurdadan üretim geri dönüşüm için ideal bir fırsat. Tabii ki çevreye saygılı tesislerinde faal olması şartı ile…
Yassı çelik sektöründe ticaret anlayışı son yıllarda önemli değişiklikler yaşadı. Piyasaları bu değişikliğe iten ne oldu? Çelik ticaretinde neler değişti ve bundan sonra neler değişecek?Yassı çelik sektörü son dönemde öncelikle kapasite fazlalıkları sebebi ile ortaya çıkan bazı değişiklikler ile hep ön planda durmakta idi. Fiyat odaklı bir sektörden hizmet odaklı bir sektör haline gelmesi ana değişim olarak nitelendirilebilir. Son kullanıcıların artan kapasiteye paralel olarak artık kaliteli mamül ve hizmet alma talepleri bu değişikliğin ana sebebi olarak değerlendirilebilir.
Son kullanıcının eskisi gibi belli bir firmaya bağlılığının kalmadığını kim daha iyi hizmeti ve fiyatı sunuyorsa onu tercih etttiği bir pazar ile oluşmaktadır. Müşterinin artık sadece mamül hizmetinden ziyade teknik destek de talep etmesi pazarın gelecekte nasıl şekillenebileceği konusunda bizlere ışık tutmaktadır.
Türkiye’de yassı çelik sektörünün üretimi, tüketimi, ithalat ve ihracat rakamları hakkında bizleri bilgilendirir misiniz? 2013 yılı sektör açısından nasıl geçiyor?Son dönemdeki gelişmeler ve yeni yaklaşımların değerlendirilmesi fiyat odaklı sektörden hizmet odaklı bir sektöre doğru bir değişim içerisinde olduğumuzu da gösterebilmektedir. Zira kaliteli mamül ve hizmet alımı son kullanıcılarda da kaliteli ürün elde etmenin bir gerekliliği olarak değerlendirilebilmektedir. Ayrıca, Türkiye’de kapasite fazlası olması ve sektörün net ihracatcı konumda olması sebebi ile iç piyasada özellikle kaliteli ürün talebini arttırmakta ve fabrikalarda ürün ve hizmet baskısı yaratmaktadır.
Sektörümüz 2012 yılında kriz sonrası yaşanan duraklamaya nispeten takip eden yıllara göre nispeten daha iyi bir dönem geçirmiştir. Daralan talepler ve tüketim, bu dönemde toparlanma sürecine girerek 2013 yılı olumlu bir yön çizmesi, yılsonu hedeflerimizi yakalamamız için bizlere cesaret vermektedir.
Ülkemizde yapılan son yatırımlar ve devam eden yatırımlardan sonra, toplam üretim kapasitesi dahada artacaktır. Bu durum da beraberinde müthiş bir rekabeti de getirebilecektir. Termin sürelerinin kısalığı, ihraç pazarlarındaki (özellikle ortadoğu ve avrupa) ekonomik ve sosyal krizler vb. etmenler de yine piyasa rekabetini zorlayan ve şiddetini artıran unsurlar olmuştur.
Firma olarak kısa ve uzun vadede neler yapmayı planlıyorsunuz? Proje ve hedeflerinizi bizimle paylaşır mısınız? Değişen pazar şartlarını yakından takip ederek farklı ürünler çeşitliliğimizi daha da arttırmak istiyoruz. Bu da beraberinde doğal olarak yeni makina ve teçhizat yatırımını getirecek.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.