Autodesk Inventor 2015 ile, Kapsamlı, Detaylı ve Hızlı Kalıp Tasarımı
Kalıp enjeksiyonu olası üretim sorunları olan karmaşık bir teknoloji, bu sistem kalıp hatalarına ya da daha sık kalıplama işlemi neden olmaktadır. Bu kalıp hatalarını asgari düzeye indirebilmek amacı ile CAD / CAM / CAE yazılımları vazgeçilmez bir unsur haline geldi. Bugünün kalıp mühendislerinin ortak birleştiği nokta ise, kalıp tasarım yazılımın kullanıcı dostu olması. Ayrıca kullanılan yazılım sadece kalıp ayrımı yapan değil, tam anlamı ile yüzey formları oluşturan,ayrım yüzeylerinde esneklik sağlayan, yolluk, soğutma kanalı gibi kullanımlara da izin vermelidir.
Autodesk Inventor yazılımı ile yüzey modelleme ve kalıp tasarım işlemlerini, kapsamlı, detaylı ve hızlı bir şekilde oluturabilirsiniz.
Autodesk Inventor, plastik enjeksiyon kalıplanın tasarımını kolaylaştırmaktadır. Ayrıca kalıp analizi için kullanılan araçları ve kalıpta çok kullanılan üreticilerin standart parçalarından oluşan bir kütüphanede sunmaktadır. Autodesk Inventor, doğrudan 3 Boyutlu plastik parçalar kullanımı kolay kalıp tasarım unsurları içerir.Inventor ile tam ilişkili sayısal model,kalıp tasarımında yapılan herhangi bir değişikliğin modele yansımasını sağlar. Inventor,bazı karmaşık kalıp tasarım işlemleri ve otomasyonları boyunca size rehberlik yapar. Sonuç olarak yüksek kaliteli ve en kısa sürede piyasaya çıkan ürünlerdir. Autodesk Inventor kalıp tasarımında ana olarak kullanılan adımları incelelersek:
Parça Hazırlama:
Yapılan kalıp tasarımlarında en önemli etkenlerin başında malzeme seçimi gelmektedir. Plastik enjeksiyon kalıplama için dünyanın en geniş malzeme veritabanına sahip Autodesk Moldflow malzeme veritabından parça malzemesi seçerek,çok kapsamlı malzeme özellikleri elde edilir. Etkileşimli olarak kalıptan çıkış yönü tanımlanır. Parçanın boyutlarına bağlı olarak, yazılım size iş parçası önerir. Ayrıca istenirse bu parçaların ayarları kolayca düzenlenebilir.
Yama ve Ayrılma Yüzeyi Oluşturma:
Gerekli yüzeyleri otomatik bir şekilde oluşturarak,kalıp tasarım sürecini kısaltır. Parçadaki açıklıkları, yamalar ile otomatik bir şekilde kapatma imkanı sağlar. Kalıp çıkış yönüne göre, ayrılma yüzeyleri de otomatik olarak oluşur.
Hacim Kalıbı Tasarımı:
Hacim kalıbı tasarımı, geleneksel CAD araçları ile, oldukça zaman alır. Buna karşın Inventor’un sunduğu araçlar tasarım zamanını kısaltmanızı sağlar. Inevntor ile iş parçasını,ayrılma yüzeyine göre dişi ve erkek olarak ayırabilirsiniz. Ayrıca kalıp montajı ile uyumlu maça tasarımları yapabilir ve daha önce oluşturulmuş olanları var olan montajlara ekleyebilirsiniz.Birden fazla göze (multicavity) sahip kalıp tasarımları için kolayca kalıp konfigürasyonları tanımlayabilirsiniz. Bu şekilde otomatikleşen hacim kalıbı tasarımı araçları ile kalıp aileleri oluşturabilirsiniz.
Yolluk ve Yolluk Girişi Tasarımı:
Otomatik olarak oluşturulan yolluk ve yolluk girişi tasarımı ile kalıp tasarımını hızlandırın. Plastik enjeksiyon makinesinden püskürtülen plastik malzemenin boşluklara dağılımını en verimli şekilde ayarlayarak, tüm yolluk sisteminin tasarımını yapabilirsiniz. Yolluk girişi analizleri, giriş noktalarının tam ve hassas olarak tanımlanmasını sağlar. Önceden tanımlı şekiller, giriş noktalarının yolluk girişlerinin ve yollukların kolayca oluşturulması için kullanılır.
Soğutma Kanalı Tasarımı:
Tutarsızlıkların ve hataların oluşmasına meydan veren, en önemli hata sebebi soğutma kanallarıdır. Inventor kalıp tasarımı ile sezgisel bir kullanıcı arayüzü yardımıyla soğutma kanallarını tasarlayabilirsiniz. Soğutma kanallarına yerleştireceğiniz tıpa,o-ring gibi parçaları, standart parçalar kütüphanesinden alabilirsiniz.
Kalıp Analizi:
Tasarım sürecinin her aşamasında, kalıpları analiz ederek, hataları saptamaya olanak sağlar. Inventor ile, kalıp tasarımına başlamadan önce, modeli analiz edebilirsiniz. Bu analiz ile, soğutma verimliği, yolluk giriş konumları ve optimum kalıplama özellikleri konusunda detaylandırabilirsiniz.
Kalıp Kütüphanesi:
Kalıpların tasarımında gerekli olan standart parçaları, kütüphaneden alarak tasarımınızda kullanın. Inventor, aralarında DME, Futaba, HASCO, LKM, Pedrotti, Polimold, Rabourdin ve Strack gibi çok bilinen imlatçıların standart kalıp parçalarını bir kütüphane olarak içermektedir. İstenildiğinde, gereksinimleriniz doğrultusunda, standart parçaları özelleştirebilir ve kütüphaneye yerleştirebilirsiniz.
Standart Kalıp Parçaları:
Detaylı kalıp tasarımını 3 Boyutlu olarak oluştururken, verimliliği arttırın ve hataları engelleyin.
Meusburger, Misum, National, Progressive, Punch ve Sideco gibi üreticilerim parçalarını kataloglardan bulup çizime yerleştirebilirsiniz. Gereksinimleri karşılayan standart kalıp parçalarını, sonraki tasarımlarda şablon olarak kullanabilirsiniz.
Dökümantasyon:
Teknik resim görünüşlerini ve malzeme listelerini otomatik olarak oluşturun ve böylece kalıp tasarım sürecini kısaltabilirsiniz. Inventor, kalıp tassarımlarının 2B teknik resim görünüşlerini ve ilgili malzeme listelerini otomatik olarak çıkartır. 3 Boyutlu modelde değişiklik yaptığınızda, ilişkili tüm resimler ve malzeme listeleri de otomatik olarak güncellenir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.