Babacan'dan 'mevduat' açıklaması
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul Sanayi Odasının (İSO) Sanayi Forumu, 2010 yılı Meslek Komiteleri Ortak Toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.
Mevduat için alınmış somut karar yok
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Sanayi Forumu, 2010 yılı Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’na katılarak bir konuşma yaptı.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bankalarda mevduat toplamada 10 sınır getirilmesiyle ilgili, “ABD’den örnek verdim, Türkiye’de aynısını yapacağız diye birşey yok” dedi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bankalara mevduat toplamada yüzde 10 sınır getirilmesi tartışmaları ile ilgili olarak alınmış hiçbir kararın ve somut adımın olmadığını belirterek, “Ben konuşmamda Amerika’dan örnek verdim. Türkiye’de aynısını yapacağız diye bir şey yok. Şu anda alınmış somut bir karar da yok” dedi.
Bankaları sıkıntıya sokmayız
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından düzenlenen Sanayi Forumu, 2010 yılı 1. Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, bankalara yüzde 10 mevduat sınırı getirilmesi konusuna açıklık getirdi. Bakan Babacan, her ülkenin kendi şartlarına göre farklı şeyler yapabileceğini belirterek, “İlla mevduat ve illa yüzde 10 diye bir şey yok. Çok farklı kriterler, çok farklı şeyler olabilir. Bir ülke onu yaptı diye bir ülke peşinden sürüklenip gidecek diye bir şey yok. Ancak bankaları sıkıntıya sokacak bir adım atmayız” dedi.
Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince’nin Tobin vergisi önerisi ile ilgili olarak da Babacan “Tobin vergisi denenmiş ve işe yaramamış. Bu tür vergiler hızlı hareketlerde hiçbir işe yaramıyor” diye yanıt verdi.
Küçük: Sanayici pes ediyor
Aynı toplantıda İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük ise hükümete eleştirilerde bulundu. Başkan Tanıl Küçük Türkiye’yi geleceğe taşıyan lokomotifin sanayi olacağını, ancak krizle birlikte lokomotifin gücünün azaldığını, sanayicinin pes etme noktasına geldiğini belirterek, “Tek beklentimiz hükümetimizin durumun ciddiyetini görmesi, sesimize kulak vermesidir” dedi.
İstanbul Sanayi Forumu, 2010 yılı 1. Meslek Komiteleri ortak Toplantısı’nda konuşan Tanıl Küçük, sanayi üretiminin 2009’da yüzde 9.6 2008’de yüzde 1 oranında küçüldüğünü, son bir yılda sanayide istihdamın 200 bin kişi azaldığını söyledi. Küçük, Başbakan’ın sanayi sektörü temsilcileri ile en son 3 yıl önce görüştüğünü, bu görüşmede sanayicilerin, “Makro reformları bir kenara bırakalım, bazı mikro reformları hayat geçirelim. Bu ümitsizlik içindeki sanayinin moralini yükseltebilir” dediğini hatırlatarak aradan 3 yıl geçmesine rağmen bir sonuç alınamadığını vurguladı ve “Sanayicimizin yılgınlığının önemsenmediği duygusu azalmak yerine arttı” değerlendirmesini yaptı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.