Bartın'a 50 milyon dolarlık ark ocağı yatırımı
Bartın'da kurulu Mescier Demir-Çelik Fabrikasının, 50 milyon dolar yatırımla ark ocağı kurup, 1 milyon ton hurda demiri kütük demire dönüştürerek kendi ham maddesini üreteceği bildirildi.
Bartın'da kurulu Mescier Demir-Çelik Fabrikasının, 50 milyon dolar yatırımla ark ocağı kurup, 1 milyon ton hurda demiri kütük demire dönüştürerek kendi ham maddesini üreteceği bildirildi.
2007'de Bartın Organize Sanayi Bölgesi'nde temeli atılarak yaklaşık 40 milyon dolar yatırım yapılan Mescier Demir-Çelik Fabrikası, Batı Karadeniz Bölgesi'nin en büyük tesisleri arasında yer alıyor.
Köşebent, lama, kare ve yuvarlak gibi demir-çelik ürünleriyle 300 bin tonluk üretiminin yüzde 80'ini Fas, Cezayir, Suudi Arabistan ve ABD başta olmak üzere 100'e yakın ülkeye ihraç eden fabrika, kendi ham maddesini de üretmek için yatırımlar yapıyor.
Mescier Demir-Çelik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Mescier, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 haddehaneye ilave profil tesisinin de temelini attıklarını, birkaç ay içinde hizmete alınacağını söyledi.
En büyük hedeflerinin ithal ettikleri kütük demiri fabrikalarında üretmek olduğunu dikkate çeken Mescier, şöyle konuştu:
''Şu anda Rusya ve Ukrayna'dan yılda yaklaşık 550-600 bin ton kütük demir ithal ediyoruz. Fabrikamızda 50 milyon dolar yatırımla ark ocağı kurup, ithal edeceğimiz 1 milyon ton hurda demiri kütük demire dönüştürerek kendi ham maddemizi üreteceğiz. Hedefimiz üretimimizi 500 bin tona yükseltmek. Şu anda faaliyetimiz 60 bin metre kare alanda sürüyor. Ark ocağı için yılın ilk aylarında 130 bin metrekare arsayı teşvik yasası kapsamında bedelsiz aldık.''
-ELEKTRİK İHTİYACI-
Mescier, yatırımlarını hayata geçirmek için 150 megavat gücünde yüksek gerilim hattına ihtiyaç duyduklarını işaret ederek, şöyle dedi:
''Bu konudaki çalışmalarımız sürüyor. İhtiyacımız enerji 150 bin nüfuslu yerleşim birimine yetecek düzeyde. Bizim ihtiyacımız enerji aynı zamanda üretim kapasitemizi belirleyecek. Şayet daha düşük enerji verilmesi durumunda 500 bin ton üretim hedefimizde aradaki açığı yine ithal kütük demirle karşılamak durumda kalırız.''
Bartın Limanı'nın fabrikalarının ihtiyacına cevap verebilmesi için genişletilmesi gerektiğini ifade eden Mescier, ''Yatırımımız tamamlandığında Bartın Limanı'na yılda her biri 5-6 bin ton kapasiteli 200 gemi girecek. Bunun için limanın genişletilmesi ve büyük gemiler için yer açılmasını talep ediyoruz. Şu anda 300 istihdam sayımız yatırımımızla en az iki katına çıkacaktır'' dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.