Belediye Operatörleri Hayat Kurtaracak
SİF İş Makinaları ve AKUT işbirliğinde hayata geçirilen Umut Sarının İçinde projesiyle belediyelerde görevli iş makinası operatörleri için Afet Lojistik Uzmanlığı Sertifika Eğitimleri düzenlenecek.
SİF İş Makinaları ve AKUT işbirliğinde hayata geçirilen Umut Sarının İçinde projesiyle belediyelerde görevli iş makinası operatörleri için Afet Lojistik Uzmanlığı Sertifika Eğitimleri düzenlenecek.
STFA Yatırım Holding grup şirketlerinden SİF İş Makinaları, Türkiye’de afet sonrası arama kurtarma çalışmaları konusunda yaşanan sıkıntıları gidermek için Arama Kurtarma Derneği (AKUT) işbirliğiyle hayata geçirdiği “Umut Sarının İçinde” adlı projesine 26 Şubat 2013, Salı günü düzenlediği protokol imza töreni ile start verdi. SİF İş Makinaları Genel Müdürü Cüneyt Divriş ve AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki ev sahipliğinde gerçekleşen törene İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Fen İşleri Müdürleri ile çok sayıda basın mensubu katıldı.
Proje ile belediyelerde çalışan operatörlere kurtarma çalışmalarında iş makinalarının doğru kullanılmasıyla ilgili eğitimler verilmesinin ve afet zamanında iş makinalarından en yüksek verimin alınmasının hedeflendiğini vurgulayan Cüneyt Divriş, SİF İş Makinaları olarak, kurtarma çalışmaları esnasında hataları ve kayıpları en aza indirmek amacıyla yola çıktıklarını belirtti. Umut Sarının İçinde projesiyle benzeri mücadelelerde teknik kurtarma ve makinaların doğru yöntemlerle kullanımı konusunda bilgi eksikliklerinin tamamlanmasını amaçladıklarını belirten Divriş, bunun için de en doğru adresin önce belediyeler olduğuna karar verdiklerini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de bugün itibariyle yaklaşık 65 iş makinası ve 50 bin iş makinası operatörü bulunuyor. Bu operatörlerden henüz hiçbiri dünya standartlarında arama kurtarma eğitimi almadı. Oysa, arama kurtarma çalışmalarında en büyük ve en kritik görevi operatörler üstleniyor. Bu nedenle Türkiye ve dünyada afetle mücadelede kendini kanıtlamış olan AKUT ile işbirliği yaparak ülkemizde bir ilki gerçekleştirmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz. Umut Sarının İçinde projesine ilk olarak nüfusu 12 milyonu aşan ve deprem haritasında en riskli bölgelerden biri olan İstanbul ile başlamak istedik. Projenin bu ilk etabında İstanbul’daki 39 belediyede görev yapan yaklaşık 100 belediye operatörünün eğitilmesini hedefliyoruz. İlerleyen dönemde Umut Sarının İçinde projemizi Türkiye’nin tüm afet riski yüksek olan illerine yaymayı planlıyoruz. Bu eğitimler sonucunda Türkiye’nin dört bir yanında belediyelerde görevli yüzlerce iş makinası operatörü enkaz kaldırma ve arama kurtarma eğitimi almış olarak bir felaket anında ülkemiz için hazır bir güç olarak bulunacak. Özel sektör, sivil toplum kuruluşu ve kamu işbirliğinde hayata geçirilen projemizin tüm Türkiye’deki kurum ve kuruluşlara örnek olmasını dileriz.”
Türkiye’de arama kurtarma çalışmalarında kullanılan iş makinası sayısının artması gerektiğini ifade eden AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki, Türkiye’nin afet sonrası arama kurtarma konusunda yaşadığı sıkıntılara ve yapılması gerekenlere de dikkat çekti. Mahruki, “Ülkemiz doğal afetler konusunda son derece şanssız bir ülke. Afet İşleri Genel Müdürlüğü resmi rakamlarına göre 1900 yılından beri Anadolu topraklarında yaşanan doğal afetler sonucunda 87.000 kişi hayatını kaybetti, 210.000’in üzerinde kişi ise yaralandı. Ayrıca bu afetler sonucunda 651.000 civarında konut yıkıldı veya ağır hasar gördü. Türkiye’de nüfusun 70’i birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yaşıyor. Geçen yüzyılda hasar gören binaların 75’i ve toplam afet kayıplarının 64’ü deprem kaynaklı… Ayrıca heyelan, sel, orman yangını, çığ gibi doğal afetler de Türkiye için büyük risk yaratıyor, birçok hayatı tehdit ediyor. Bununla birlikte afet sonrası iş makinası ve diğer teknik ekipman kullanımı sırasında yapılan yanlışlar da başta iş makinası operatörleri olmak üzere birçok kişi için risk yaratıyor. Özellikle, 2011 Erciş ve Van depremlerinde ekip ve ekipman yönünden bir sorun yaşanmazken, ağır iş makinası operatörlerinin içinde canlı bulunan betonarme binalarda çalışma konusunda tecrübe ve bilgi eksikliklerinin öne çıkması, konunun önemini bir kez daha ortaya koyuyor” dedi.
Eğitimler dünya standartlarında olacak
AKUT işbirliğinde hayata geçirilecek olan “Umut Sarının İçinde” projesiyle belediyelere bağlı iş makinası operatörlerine Birleşmiş Milletler, İnsani İlişkiler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışma Grubu (INSARAG) kılavuzuna uygun olarak AKUT’un deneyimlerinden, tüm dünyada ve Türkiye’de yaşanan doğru ve yanlış örneklerden derlenen eğitimler verilecek. Bu eğitimler içerik olarak dünyanın en ileri arama-kurtarma eğitimlerinden biri olacak. Eğitimlerin ardından operatörler “Afet Lojistik Uzmanı Sertifikası” almaya hak kazanacak. Böylece bu operatörler, can ve mal kaybına, yaralanmaya yol açan deprem, heyelan, su baskını, kaya ve çığ düşmesi gibi doğal afetler esnasında daha bilinçli bir şekilde arama kurtarma yapacak ve iş makinalarını daha doğru bir şekilde kullanacaklar. Eğitim alan operatörler sadece Türkiye için değil diğer ülkelerde olabilecek herhangi doğal afet durumunda da arama kurtarma ekipleriyle birlikte çalışabilecek.
Bir yılda 5 kere verilecek olan bu eğitimlerin her bir kurunda en az 20 operatörün eğitilmesi hedefleniyor. Projenin bir sonraki adımında 5 yıl içerisinde 1000 iş makinası operatörüne ulaşılması amaçlanıyor. 15 Nisan haftasında başlayacak ve AKUT Ataşehir Eğitim Enstitüsü’nde hafta içi akşam, hafta sonu ise tüm gün sürecek olan eğitimler teorik ve pratik olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Yaklaşık 30 farklı başlıkta verilecek eğitimlerin pratik bölümü için açık alanda bir enkaz simülasyonu kurulacak ve operatörler bu enkaz alanında iş makinası kullanma pratiği yapacak. Eğitimler sırasında SİF İŞ Makinaları tarafından temin edilen JCB iş makinaları kullanılacak.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.