Bor madeni neden çok üretilmiyor
Yeni kullanım alanının olmaması bor madeni üretiminin daha da artması önündeki en önemli engel olarak görülüyor
Yeni kullanım alanının olmaması bor madeni üretiminin daha da artması önündeki en önemli engel olarak görülüyor
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, Türkiye'de üretilen 1,5 milyon ton civarındaki bor kimyasallarını, 2013'e kadar 3 milyon tonlara çıkaracaklarını belirterek, ''Bunun daha da artırılmasının önündeki engel yatırım değil, yeni kullanım alanı bulamamak'' dedi.
Yılmaz yaptığı açıklamada, dünyanın birçok yerinde ve Türkiye'de üretilen bor kimyasalları sektörünün en önemli sorununun pazarlama olduğunu ifade ederek, ''Ancak temel bor kimyasalları konusunda en fazla ürün çeşitliliği Türkiye'de'' dedi.
Bor kimyasalları sektöründe yeni kullanım alanlarının bulunması gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, ''Dünyadaki bor madeni rezervinin yüzde 72'si Türkiye'de. Son 5-6 yıldır ülkemizde ürettiğimiz bor kimyasallarının hepsini sattık ancak bu her zaman böyle olmaz'' diye konuştu.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün bor kimyasallarına yeni kullanım alanları bulmak amacıyla yürüttüğü 20'den fazla araştırma projesi bulunduğunu anlatan Yılmaz, ''Amacımız yeni kullanım alanları bularak bor kimyasalları sattığımız sektörlerdeki tüketim hızını artırmaktır. Yeni kullanım alanı olarak rakiplerimizde olmayan bir iş yaptık. Elyaf sanayisinde Bigadiç'te üretilen öğütülmüş kolemaniti 40 bin tondan 400 bin tona çıkardık. Şimdi 400 bin tonluk daha fabrika yapıyoruz'' dedi.
Bor madeninin ülkede bulunmasının yanı sıra yeni kullanım alanları bulunarak müşterilere önerilmesinin de önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, bor sektörünün pazar payının az olduğunu, yeni kullanım alanları bularak pazarın genişletilebileceğini belirtti.
''Yeni kullanım alanları bulup pazarı geliştirirken de kapasitemizi artırıyoruz'' diyen Yılmaz, şunları söyledi:
''li yılların başlarında 750 bin ton olan bor kimyasalları üretimi, şu anda 1,5 milyon ton civarında. Üretimin çok daha fazla artırılmasının önündeki tek engel, yatırım değil yeni kullanım alanı bulamamak.''
''HEDEFİMİZ GÜBRE VE DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ''
5 yıldır ürün çeşitliliği konusunda çalışmalar yaptıklarını bildiren Yılmaz, boroksit, kalsine tinkal, borlu gübre gibi ürünler yaptıklarını, susuz boraksın da ekonomik hale getirildiğini söyledi.
Yeni hedeflerinin gübre ve demir çelik sektörü olduğunu ifade eden Yılmaz, ''Bu sektörde araştırmalar yapıyoruz. Bunlar daha önceden yapılmayan araştırmalar değil. Ancak sanayi çok muhafazakardır. Kolay kolay yeni duruma intibak etmez, bu nedenle önce bir yerde deneme yapıp sonra ortaya çıkmanız lazım. Şimdi bunun mekanizmalarını oluşturuyoruz. Çalışmalarımız umut verici'' diye konuştu.
İcracı bir kuruluş olan Eti Maden İşletmelerinin aynı zamanda araştırma kuruluşu gibi de çalıştığını bildiren Yılmaz, ''Çünkü yeni kullanım alanları bulmak zorundayız'' dedi.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Yılmaz, şunları kaydetti: ''Önce sektörlerin nasıl üretim yaptığını öğrenip onlara önerilerde bulunuyoruz, önerimizin faydalarını anlatıyoruz ve şimdiye kadar çok iyi neticeler aldık. Şu an büyümemizin nedeni, rakiplerden pay almamız değil yeni kullanım alanları ortaya çıkmasını tetiklemiş olmamız. Üretimini yapıp 'kimin işine yarar' diye bir alana hapsetmedik sektörü. Hep rakip sahada oynadık. Bor ürünleri sanayide nerelerde kullanılır, potansiyel kaynaklar hangileridir, sürekli bunlar üzerinde çalıştık ve çalışıyoruz.''
HT
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.