Bursa'nın İlk Sıcak Daldırma Galvanizleme Firması: Kıraç Galvaniz A.Ş.
Kıraç Galvaniz Genel Müdürü Serkan Malçok ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Kıraç Galvaniz Genel Müdürü Serkan Malçok ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
2006 yılından bu yana Kıraç Grup bünyesinde, Bursa’nın ilk sıcak daldırma galvanizleme firması olarak sektörde hizmet vermekteyiz. Kıraç Galvaniz A.Ş. olarak ürünlerimizi yüksek teknoloji ile donatılmış tesislerimizde üreterek ülkemizin ekonomik büyümesine ve kalkınmasına ciddi katkı sağlamaktayız. Aylık 6000 ton metal imalat ve 3000 ton galvanizleme kapasitesine sahip olan toplam 10.000 m2’lik iki tesisimizde üretim yapmaktayız. Firmamız galvaniz kaplama kapasitesinin %80’ini kendi imalatları için değerlendirirken, %20 kapasitesini diğer sıcak daldırma galvanizleme işleri için iç piyasaya ayırmaktadır. Yenilikçi anlayışımız ile sektörümüzde güvenilir bir firma haline gelmeyi başarmış olmanın verdiği heyecan ile faaliyetlerimize devam ediyoruz.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Kıraç Galvaniz A.Ş. olarak 7m x 1,5m x 2,5m ocak ölçülerine sahip tesisimizde TS EN ISO 1461 Standardına uygun sıcak daldırma galvanizleme hizmeti vermekteyiz. Bunun yanı sıra 2010 yılından bu yana yeni yatırımlarımız ile çelik otokorkuluk sistemleri, ses (gürültü) bariyerleri, çelik menfez sistemleri, çarpışma yastıkları ve solar panel taşıyıcı sistemleri alanlarında da hizmet vermekte, faaliyet alanımızı gün be gün genişletmekteyiz.
Galvanizlemenin faydaları, ülke ekonomisine, sektöre ve çevreye olan katkıları hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Bilindiği üzere demir-çelik malzemelerin en etkin doğal düşmanı korozyondur. Çelikten üretilmiş malzemeleri korozyondan korumak için kullanılan birçok yöntem mevcuttur, fakat bunların içerisinde en etkin çözümlerden biri Sıcak Daldırma Galvanizleme yöntemi ile malzemenin yüzeyinin kimyasal reaksiyon sayesinde çinko kaplanmasıdır. Ülkemizde yapılan tez çalışmaları sadece Türkiye’de direk ve endirek olarak korozyonun maliyetinin gayri safi milli hasılaya oranla %4,26 olduğunu göstermektedir. Galvanizlenmediği için ekonomik değerini kaybetmiş ve hurdaya çıkmış çeliğin dönemsel kaybı göz önüne alındığında ülke ekonomisi açısından da çok önemli bir proses olduğu aşikârdır. Sıcak daldırma galvanizleme zehirli kimyasalların kullanımını gerektirmeyen, çevre dostu bir prosestir. Galvanizlenmiş çeliğin kolay bir şekilde geri dönüşümü mümkündür. Bu proses ile kaplanmış malzemenin estetik görünümü, gerekli bakım periyotlarının oldukça seyrek oluşu ve metale kazandırdığı dayanımı Sıcak Daldırma Galvanizlemeyi tercih sebebi yapmaktadır.
Sıcak Daldırma Galvanizleme (SDG) yöntemi ülkemizde son dönemde yaygınlaşmaya başladı. Bu anlamda sektör son yıllarda ne gibi gelişmeler kaydetti?
Sıcak daldırma galvanizleme son yıllarda ülkemizde önemli bir yüzey kaplama yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun sebebi yurtdışında yapılmış resmi ve bilimsel araştırmaların sıcak daldırma galvanizlemenin üstün avantajlarını ortaya koymasıyla birlikte teknik şartname ve standartlarda yer almaya başlamasıdır.
Ülkemizde artan çelik yatırımları, bununla birlikte büyüyen çelik yapı pazarı hakkında neler düşünüyorsunuz? Bu gelişmeler sizin sektörünüze nasıl yansıyor?
Artan çelik yatırımları elbette galvaniz sektörüne de ivme kazandırmaktadır ancak Türkiye’de halen galvanizle alakalı farkındalık ve bilinç istenilen düzeylere ulaşmamıştır. Devlet desteği ile bazı sektörlerde hareketlilik artmakta da olsa, genel olarak Avrupa ile kıyaslandığında geride kalmaktayız.
Sektörün ve galvanizleme bilincinin gelişmesi için ülkemizde neler yapılması gerekiyor? Bu noktada okuyucularımıza ve resmi makamlara iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Son dönemde yapı iskelelerinin galvanizlenmesi yönünde yeni yönetmelikler yayınlanmıştır. Tarım alanında verilen hibe destekleri ile tarım sektöründeki galvanizleme de hız kazanmaktadır. Benzer şekilde devlet tarafından verilen desteklerin artırılması sektörde hareketlilik sağlayacaktır.
Firma olarak 2016 yılının ilk yarısını nasıl geçirdiniz, yılsonundan beklentileriniz neler?
Kıraç Galvaniz A.Ş. olarak ürün ve hizmet portföyümüzü genişleterek yeni alanlarda çözüm ortağı olma isteğimiz her yıl katlanarak artmaktadır. 2016 yılının ilk yarısında hedeflerimiz doğrultusunda otokorkuluk ve galvaniz alanlarının yanı sıra, diğer hizmet alanlarımızla alakalı da önemli adımlar attık. Bunlardan ilki Solar panel konstrüksiyonlarının üretimi konusunda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızdır. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde ve Avrupa’da ürünlerimiz enerji sektörüne yenilikçi bir bakış açısı getirmiş bulunmaktadır. Bir diğer yandan gürültü bariyerleri, çarpışma yastıkları, mobil bariyerler gibi ülkemiz için yeni ve önemli ürünlerle alakalı projelerde de aktif bir şekilde rol almaktayız. Genç ve dinamik kadromuz ile 2016 yılı boyunca bahsi geçen projelere yenilerini katmak, ülkemize ve bölgemize pozitif değerler katmak bu yıl içerisindeki en önemli beklentimizdir.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız?
2010 yılında yaptığımız yatırımlar ile faaliyet alanımızı genişletmiş; çelik otokorkuluk sistemleri imalat ve montajına başlamış ve Türkiye’nin az sayıdaki entegre tesisleri arasındaki yerimizi almış bulunmaktayız. Firmamız aynı zamanda “Çevre ve Güvenlik Duyarlılığı” misyonu doğrultusunda TÜBİTAK TEYDEB destekleri kapsamında birçok proje gerçekleştirilmiştir. 2015 yılında metal imalat tesisimizde yaptığımız yatırımlarla da yenilikçi şirket kültürümüzü pekiştirmiş bulunmaktayız. Ürünlerimizi çevre, iş sağlığı ve güvenliği duyarlılığımıza bağlı kalarak en kaliteli şekilde üretme isteğimiz doğrultusunda Galvanizleme tesisimizde teknolojik yatırımlar yapmaktayız. 2016 yılı başında ise şirketimiz alt yapısını dünyada öncü bir ERP programı olan IFS ile sağlamlaştırarak kurumsal kaynak planlama konusunda önemli bir adım atmış olduk.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.