Cari Açıkla Mücadelede Demir Çelik Sektörü Yeniden Yapılanacak
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açığa ‘kesin çözüm’ odaklı yol haritası peşinde.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açığa ‘kesin çözüm’ odaklı yol haritası peşinde.
Öncelikle demir çelik, otomotiv, makine, tekstil ve kimyada üretim yapısı değişecek.Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “amiral bakanlık” olarak nitelediği yeni bakanlığının en önemli görevinin cari açığı çözmek, üretim, istihdam ve ihracat olduğunu belirtti ve yeni dönemde izleyeceği yol haritasının ayrıntılarını açıkladı. “Cari açıkta artık opon - gripin tedavisi bitmiştir” diyen Çağlayan, dün Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) Conrad Otel’deki özel buluşma toplantısına katıldı. Başbakanın “Ustalık Dönemi” olarak nitelediği bu dönemi ‘ustalara yakışır’ şekilde tamamlamak istediklerini ifade eden Çağlayan, cari açığa kesin çözüme yönelik açıkladığı tedbirlerde, önemli sektörlerde “üretim”in yeni baştan yapılandırılacağını anlattı ve “Hangi ilden hangi ülkeye ihracat yapılacağını belirleyip, adeta dünyanın tüccarı gibi çalışacağız” dedi.
Teşvik sistemi sil baştan
Bölgesel ve sektörel bazda teşvik sisteminin yeniden yapılandırılacağına ve sanayi bölgelerinin yeniden ele alınacağına dikkat çeken Çağlayan, üretim modellerinin öncelikle değiştirilecek sektörlerin cari açığı tetiklediği belirlenen demir çelik, otomotiv, beyaz eşya, elektronik, tekstil, tarım ve gıda ile kimya olduğunu açıkladı. Bu sektörlerle ilgili çarpıcı örnekleri yineleyen Çağlayan şöyle konuştu:
İthalata bağımlı sektörler yapılanacak
“Demir çelik firmaları. Yılda 9 milyar dolarlık hurda getiriyor. Bu rakam cari açığın yüzde 20, dış ticaretin de yüzde 15’ini oluşturuyor. Buna çare için maden zenginliklerimizi sil baştan ele alacağız. Yine otomotivde kullanılan araba motoru, şanzıman ekipmanı, kauçuk, lastik conta gibi malzemeler için 5 milyar dolarlık ithalat yapılıyor. Bunun yanında otomobilin yüzde 35’lik maliyeti de elektronik ve gömülü yazılım için ithalata gidiyor. Elektronik sektörü otomotive bir kuruşluk girdi sağlayamıyor.” Dünyaya geçen yıl 615 milyon dolarlık buzdolabı satan beyaz eşya sektörünün, Çin’le fiyat rekabeti sağlamak için 500 milyon dolarlık kompresör ithal ettiğini de kaydeden Çağlayan, kimya sektöründe de büyük oranda dış ticaret açığı olduğunu söyledi.
128 ülke cari açık sorunu yaşıyor
Cari açıkla ilgili endişelerin haklı olduğunu ancak paniğe gerek bulunmadığını aktaran Çağlayan,”Bu sadece Türkiye’nin başının belası değil. 128 ülke bu sorunu yaşıyor. Sadece 55 ülke cari fazla veriyor. Biz, cari açığı kesin çözeceğiz. Cari açık Türkiye için bir tehdit unsuru oluşturmamaktadır” dedi. Türkiye’nin eski Türkiye olmadığını, ekonomik dengelerin son derece sağlam olduğunu kaydeden Çağlayan, “değerli TL”nin Türkiye’de ithalatı patlattığını söyledi. Merkez Bankası’nı asla hedef almadıklarını belirten Çağlayan, “Ama Para Politikası Kurulu’nun hatalı politikalarının cezasını çekiyoruz” diye konuştu.
MB ve BDDK’nın tedbirleri cari açığı artırdı
“38.5 milyar dolarlık enerji ithal ettik. Enerjide her 10 dolarlık artış, 4 milyar dolarlık açık getirir, negatif etki yaratır” diyen Çağlayan, sürpriz bir açıklama yaptı ve BDDK ile Merkez Bankası’nın bankalarda munzam karşılıkları artırmasının da cari açığı artıran bir sebep olarak ortaya çıktığını söyledi. Bu önlemleri ‘ağrı kesici’ olarak gördüğünü belirten Çağlayan, “Her ilacın yan tesiri vardır. Karşılıkların artırılması, enerji yatırımlarında kaynak bulunmasına frenleyici etki yapmıştır. Gelecek dönemdeki talebin de öne çekilmesini sağlamıştır. Her şeye rağmen nükleer santral yapılacaktır” dedi ve BDDK ile Merkez Bankası yetkilileriyle görüşüleceğini anlattı.
Başarırsa Türkiye uçar
- Seçimlerin ardından ikinci kez kendisini dinlediğim Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni dönemdeki “Ustalar Kabinesi”nde güçlenmiş bir aktör izlenimi verdi. ‘Ekonomi Bakanlığı’na bağlanan Dış Ticaret Müsteşarlığı, Teşvik Uygulama ve Yabancı Yatırım ve Destek Ajansı ile sadece sanayinin değil, ticaretin de iplerini elinde tutar hale gelen Çağlayan’ın önü açık.
- Çağlayan’ı diğer bakanlardan ayıran en önemli özelliği, işadamı ve sanayi odası başkanlığı yanını kullanması. “Başarırsanız büyük bir devrim yaparsınız. Gençliğinizde de devrimci miydiniz” soruma, “Devrimciyim ama bilinen anlamda değil, ben anti - komünisttim” şeklinde şakalı cevap veren Çağlayan, her ne kadar bütün uluslar arası anlaşmalara uyulacağını söylese de, onun AB ile işinin zor olduğu da görülüyor. Bu konudaki soruya cevap vermek istemeyen Çağlayan’ın özellikle Gümrük Birliği (GB) alanındaki zorlukları yenmeyi planladığı da biliniyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.