Çelik Sektörü Sorunların Çözümü İçin Buluştu
Türk çelik sektörü geçen yıl ihracat ve üretimde yaşadığı kayıpların 2016 yılında minimuma indirmek için bir araya geldi. Çelik İhracatçıları Birliği organizasyonuyla buluşan sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcileri sorunlarını dile getirdi.
Türk çelik sektörü geçen yıl ihracat ve üretimde yaşadığı kayıpların 2016 yılında minimuma indirmek için bir araya geldi. Çelik İhracatçıları Birliği organizasyonuyla buluşan sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcileri sorunlarını dile getirdi. Sorunların çözümü için izlenmesi gereken stratejilerin tartışıldığı toplantıda, ortak komiteler kurulması kararı alındı. Toplantının ev sahipliğini üstlenen Çelik İhracatçıları Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Türk çelik sektörünün geleceği için ortak akılla hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Çelik Sektörü Sorunların Çözümü İçin Buluştuhttps://t.co/gGtb9UaKnM pic.twitter.com/xdNC6zZjGU
— Demir Çelik Sektörü (@celiksektoru) 26 Şubat 2016
Zor bir yılı geride bırakan ve yeni yılda kayıpları en aza indirmeye odaklanan Türk çelik sektörü, Çelik İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen sektör buluşmasında bir araya geldi. Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirilen buluşmada, Türk çelik sektörünün mevcut durumu, maruz kaldığı sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı. Sektör temsilcilerinin görüşlerinin dinlendiği toplantıda 2016 yılında sorunların çözümü için izlenmesi gereken stratejiler masaya yatırıldı. Toplantıya; Ekonomi Bakanlığı temsilcileri, Çelik İhracatçıları Birliği yönetimi, sektörün ilgili sivil toplum kuruluşları Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, Çelik Boru İmalatçıları Derneği ve Exim Bank temsilcileri yöneticileri ile sektörün önde gelen firmalarında üst yöneticiler katıldı.
Türk çelik sektörünün üretim ve ihracatını düşüren, ticaretini zorlaştıran MENA bölgesindeki pazar daralmaları, Çin’in neden olduğu haksız rekabet, ana ihraç pazarlarımızın ithal ikamesi için kendi sanayilerini kurmaları, ithalatın artışı, olası İran tehdidi ve sektörün haksız ticaret önlemlerine maruz kalması ana sorunlar olarak paylaşıldı.
Sektör temsilcileri de özel olarak sorunlarını dile getirdiği toplantıda Mısır’ın uygulamaya başlamayı planladığı kayıt sisteminin sektöre olumsuz yansımaları, yerli ürün kullanımının desteklenmesi, dâhili işleme rejiminin yeniden düzenlenmesi, mevzuat düzenlemeleri ve Eximbank’ın ihracatçılara uyguladığı sistemler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. İhracatın artırılması, rekabet gücü ve katma değerin yükseltilmesinin yanı sıra farklılaşma, ürün gamını çeşitliliğini artırma ve yeni pazarların önemi öne çıkan diğer konu başlıkları oldu.
Toplantı boyunca gündeme gelen tüm sorunların çözümü için ortak hareket kararı alan sektör temsilcileri, konularla ilgili çalışmalar yürütmesi için komiteler belirledi. Sorunların çözümü için faaliyetlerine devam eden Ticaret Önlemleri, İletişim ve Ticaret Geliştirme Komitelerine ek olarak sektörün durumunu ortaya koyacak SWOT Analizi, Çelik ve Çelik Ürünleri Mutabakat ile Mevzuat Komiteleri kurulmasına karar verildi.
Toplantının açılışını yapan ve moderatörlüğünü üstlenen Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Türk çelik sektörünün mevcut durumunu ortaya koymak, sektörümüzün gerek üretim gerekse ihracatını engelleyen sorunları ve bu sorunların çözümü için izlenecek yolları belirlemek amacıyla bir araya geldiklerini belirtti. Namık Ekinci sözlerine şu şekilde devam etti: “Sektörümüz 2015 yılını başta sektörel sorunlar olmak üzere küresel piyasalardaki olumsuz ekonomik ve siyasi koşullar nedeniyle oldukça zor bir şekilde tamamladı. Bu sorunlara bir de yurtiçindeki birçok olumsuz şartlar da eklendiğinde ihracat ve üretimimiz beklentimizin çok altında kaldı. Çelik İhracatçıları Birliği olarak olumsuz sürecin 2016 yılında devam etmemesi, sektörümüzün bu sorunları en az zararla atlatabilmesi ve kayıplarımızın telafisi için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Türk çelik sektörünün gelişimine katkı sağlayacak raporlar hazırlıyor, MATİL şirketimiz ile Çelik Test ve Araştırma Merkezi kurulması projemizi yürütüyor, teknik eğitim faaliyetleri düzenliyor ve ticari heyetler organize ediyoruz. Sektörümüzün önde gelen sivil toplum kuruluşları ve temsilcileri, Ekonomi Bakanlığı’ndan katılımcılarımızla bir araya geldiğimiz bu sektör buluşmamızda da bunlardan bir tanesi. Sektör temsilcilerimizin görüş ve önerilerine her zaman açığız. Türk çelik sektörümüzün yeni yılda her zamankinden daha güçlü ve istikrarlı bir yapıya kavuşması için güçlerimizi birleştirmeliyiz. Şirketlerin menfaatleri açısından değil, Türk çelik sektörünün geleceği için olaylara bakmalıyız. Sektörümüz çok zor durumda ve ortak menfaatlere göre hareket etmezsek bu durum sektörün sonunu getirebilir. Bu nedenle sektörümüzü artık tekrar ayağa kaldırmak için birlik olma vakti gelmiş, hatta geçmeye başlamıştır.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.