Çelik Sektöründen Yılın İlk Yarısında 8,4 Milyon Tonluk İhracat
Türk çelik ihracatı Haziran ayını yükselişle tamamladı. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, Haziran ayında çelik ihracatı geçen yılın aynı ayına göre miktarda yüzde 23 artış ile 1,6 milyon ton, değerde ise yüzde 10 artış ile 909,3 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Türk çelik ihracatı Haziran ayını yükselişle tamamladı. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, Haziran ayında çelik ihracatı geçen yılın aynı ayına göre miktarda yüzde 23 artış ile 1,6 milyon ton, değerde ise yüzde 10 artış ile 909,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk yarısını miktarda 8,4 milyon ton, değerde ise 4,5 milyar dolarlık ihracat ile kapatan Türk çelik sektörünün, altı ayda en çok ihracat artışı gerçekleştirdiği pazarlar Mısır, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Yakın zamanda anlaşma sağlanan İsrail’e ilk yarıda yüzde 27,7’lik artışla 636 bin tonluk ihracat gerçekleştiren sektör bu pazardaki payını daha da artırmayı hedefliyor.
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2016 yılı Ocak-Haziran dönemi verilerine göre; Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artışla 8,4 milyon ton oldu. Sektörün aynı dönemde değer bazındaki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16,4 azalış ile 4,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2016 yılının ilk altı ayındaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 8,8 milyon ton, değer bazında ise 5,5 milyar dolar oldu.
2016 yılı ilk yarı çelik ihracatında Ortadoğu 2,9 milyon ton ihracatla bölgeler bazında liderliğini sürdürdü. Bu bölgeyi miktar bazında yüzde 26,3 artış ile 1,6 milyon tona yükselen Avrupa Birliği ülkeleri ve yüzde 36,2 artış ile 1,3 milyon tona ulaşan Kuzey Afrika ülkeleri izledi.
Aynı dönemde Türk çelik sektörünün miktar bazında en fazla artış yakaladığı ilk 3 ülke; Mısır, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri olarak sıralandı.
İlk altı ayda en çok ihraç edilen çelik ürünleri sıralamasında liderliği 3,8 milyon tonluk ihracat ile inşaat çeliği üstlendi. İnşaat çeliğini; 934 bin tonla dikişli boru, 897 bin tonla sıcak yassı ve 743 bin tonla profil takip etti. Dönemin en dikkat çekici ürünü ise geçen yılın altı ayına göre miktar bazında yüzde 154,8’lik artış yakalayan soğuk yassı oldu.
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2016 yılı Haziran ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında miktarda yüzde 23 artış ile 1,6 milyon tona ulaştı. Değer bazındaki çelik ihracatı ise yüzde 10 artış ile 909,3 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Türk çelik sektörünün ilk yarı ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Yılın ilk altı ayını miktar bazında 8,4 milyon ton, değer bazında 4,5 milyar dolar ihracat ile kapattık. Haziran ayı ise sektörümüze oldukça iyi geldi ve ihracatımızı miktarda yüzde 23, değer yüzde 9,5 oranında artırdık. Söz konusu dönemde Mısır’daki yükselişin devam etmesi ile İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri pazarlarımızda yaşanan toparlanmanın etkisi Türk çelik ihracatımıza olumlu yansıdı. Özellikle Mısır’a olan ihracatımız 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 90 artarak 792,2 bin tona ulaştı. Türk çelik sektörümüzün en önemli pazarlarında yaşanan bu artı yönlü gelişmeler ihracatçılarımıza ikinci yarı için umut veriyor” diye konuştu.
İsrail ile olan ilişkilerde normalleşmenin yeniden sağlanmasının Türk çelik sektörüne olumlu yansıyacağını açıklayan ÇİB Başkanı Namık Ekinci sözlerini şöyle tamamladı: “İsrail sektörümüzün en önemli ihracat pazarları arasında yer alıyor. Öyle ki 2016 yılının ilk yarısında en çok ihracat artışı yakaladığımız ülkeler arasında ikinci oldu ve bu ülkeye yüzde 27,7’lik artışla 636 bin tonluk ihracat gerçekleştirdik. Yakın zamanda alınan normalleşme kararı ile birlikte bu pazardaki payımızı daha da artırmayı hedefliyoruz.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.