Çin'in İthalatı Dururken, Hint Demir Madeni Fiyatları Geriledi
Çin çelik fabrikaları, yenilerini satın almadan önce mevcut stokları boşalttıktan sonra Hindistan’daki demir madeni fiyatı, 30 aylık bir düşüşle azaldı.
Çin çelik fabrikaları, yenilerini satın almadan önce mevcut stokları boşalttıktan sonra Hindistan’daki demir madeni fiyatı, 30 aylık bir düşüşle azaldı.
Çin çelik fabrikaları, yenilerini satın almadan önce mevcut stokları boşalttıktan sonra Hindistan’daki demir madeni fiyatı, 30 aylık bir düşüşle azaldı. Fabrikalar kayıpları azaltmak için bir ay bakıma kapatılarak geliştirildi.
Mevcut veriler; 62 tenörlü bir madenin bir tonda 115.2 $ düşüşünü sergilerken, yüzde 63 oranla demir içeriğine sahip bir kıyaslama demir madeninin ton başına 118.1 $ gibi düşük bir ihtimal olduğunu gösterdi.
Uzmanlar bu düzeylerin önceden, sadece Aralık 2009’da görüldüğünü söyledi. Dünyanın en büyük çelik üreticisi olan Çin'in, demir madeni talebindeki düşüşü; Amerika'da ve Avrupa bölgesinde devam eden ekonomik gerilemenin, gelişmekte olan ekonomi üzerine Çin ve Hindistan’ın da dahil olduğu Asya’da, sadece olumsuz bir etkiye sahip olduğunu gösterir. Aslında, Çin ve Hindistan için ekonomik büyüme (GSYIH) tahminleri, sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 8 üstünden yüzde 7.5-8 oranına düşürülmüştür.
Çeliğin inşaat ve altyapı gelişiminde kullanılan en önemli malzeme olmasından buyana; ekonomideki büyüme, çelik tüketimine yakından bağlıdır. Hint Maden Endüstrileri Federasyonu Genel Sekreteri olan R K Sharma "Zemin üzerinde hiç bir faaliyet yoktur. Çin talebi tamamen yok oldu," diye belirtmiştir.
Uluslararası piyasalardaki demir madeni fiyat krizleri, Asya piyasalarında önemli bir ihracatçı olarak Hindistan'ın rolünü azaltacaktır. Tüm büyük Hint limanlarında, demir madeni ihracatları, içinde bulunulan mali yılın ilk çeyreğinde üçte bir oranla 12.9 milyon tona düştü.
Çin'deki demir madeni ve çeşitli çelik ürünleri stokları; büyük fabrikaları ve limanları da hesaba katarak, bu yıla dek sırasıyla 100 milyon ton (mt) ve 12.45 mt ile yüzde 46 oranına kadar artış göstermiştir.
Uzmanlar, Çin hükümetinin, yılın ikinci yarısında öncelikle stokları elden çıkarmak için devlete ait çelik firmalarını teşvik ettiğini ve daha fazla stoklama yapılmasından kaçınılması gerektiğine dikkat çekti. Sonuç olarak, çelik fabrikaları yeni alımlardan kaçınıyor.
Ayrıca, ülkenin yıllık 550 mt çelik üretiminin neredeyse yarısına tekabül eden, Çin'deki küçük ve orta çaplı çelik üreticileri, çelik fiyatlarında düşüşten ve stoklardaki bir dalgalanmadan gelen üretim ve kök kayıplarını engellemek için çaba gösteriyorlar ve bakımı artırıyorlar.
Son aylardaki rekora yakın üretim düzeylerinden sonra, görünüşte çelik talebinde hiç bir iyileşme olmamış ve dolayısıyla Çin'de çok sayıda fabrika, kendi üretimlerini azaltmaya başladı. Ham çelik üretiminin yaklaşık bir milyon tonu, üreticilerin planları doğrultusunda bir süre sonra bakım için kesilecek.
Uzmanlar, genelde Çin çelik fabrikalarının yüksek maliyetlerden dolayı üretimi hemen durduramayacağını söyledi. Bunun yerine, üretimi durdurmak için bir yol olarak, bakımı son çare diye kullanmışlardır.
Monnet Ispat’ın pazarlama ve kurumsal ilişkiler başkan yardımcısı Amitabh Mudgal şöyle söyledi: "Hint piyasası, bu yıla kadar demir madeninde %5 oranında marjinal bir düşüşle genel anlamda ayakta durabilmiştir. Devam eden kısıtlama ve madenlerin kapatılması, çelik fabrikaları adına maden bulundurmayı azaltma, ülke genelindeki tüm üretimi etkiledi”
Bazı uzmanlar, fiyatların ve abartılı stokların ani düşüşü nedeniyle küçük bir kaç tüccarın herhangi bir zararda stoklarını satmaya zorlanıldığını, bu yılın ikinci yarısında demir madeni ve çelik talebinin canlanması umudunu kaybettiğini, küresel ekonomide bahsedilen piyasayı düşürücü bir bakış açısının olduğunu dile getirdi
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.