Çıraklıktan 80 milyon lira cirolu şirkete
Karabük Demir Çelik Fabrikaları'nda döküm işçisinin oğlu olan Hidayet Atay, çıraklıktan başladığı çalışma hayatında, azmiyle, iş dünyasında eğitim, sağlık ve inşaat sektörlerinde yılda 80 milyon lira ciroyla istihdama katkı yapıyor.
Karabük Demir Çelik Fabrikaları'nda döküm işçisinin oğlu olan Hidayet Atay, çıraklıktan başladığı çalışma hayatında, azmiyle, iş dünyasında eğitim, sağlık ve inşaat sektörlerinde yılda 80 milyon lira ciroyla istihdama katkı yapıyor.
Antalya'da 2 hastane ve 3 sağlık merkezi bulunan Andeva Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Atay AA muhabirine, çıraklıktan başladığı iş hayatındaki başarıyı anlattı. Karabük Demir Çelik Fabrikalarında döküm işçisi 6 çocuklu babanın oğlu olduğunu belirten Atay, iş hayatına 1981 yılında alçı ve dekorasyon çıraklığı yaparak başladığını söyledi.
Karabük'ten 1981 yılında Antalya'ya geldiğini belirten Atay, şunları kaydetti:
'ཐ yaşında Karabük'ten Antalya'ya iş bulma umuduyla geldim. Alçı ve dekorasyon işleri yapan bir hemşehrimizin yanında çırak olarak işe başladım. Kısa sürede işi öğrendim. 10 yıl çıraklık ve kalfalıktan sonra 1990 yılında kendi firmamı kurdum. Böylece şirketlerimizin de ilk temelini atmış olduk. Antalya'da turizm ve inşaat sektörü sürekli gelişiyor. İhtiyacımız olan alçıyı kendimiz üretmek istedik. 15-20 arkadaş bir araya gelerek ortaklık kurduk ancak uzun sürmedi. Hayata geçiremedik ama bir kez yola çıkmıştık. Bir kaç arkadaşımla birlikte inşaat sektöründe Ümran AŞ'yi kurduk. 1995 yılında ortak sayımızı artırdık. 17 ortak olduk. Doktor ortağımız da vardı. Sonra sağlık sektörüne girdik. Kurduğumuz sağlık merkezi ve hastanemiz kısa sürede büyük ilgi gördü. Böylece Andeva Grubu'nu kurduk.''
Daha sonra eğitim sektörüne girdiklerini anlatan Atay, 1996 yılında Envar Koleji'ni kurduklarını belirtti. Hem sağlık hem de eğitim sektöründe kamunun verdiği hizmetlerin yetersiz olduğunu ifade eden Atay, '-2000 yılları arasında 2 hastane ve 3 tıp merkezine ulaştık. Daha sonra Yıldız Andeva Hastanesi'ni hizmete açtık. Bu hastane için 45 milyon dolar harcadık'' dedi.
Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde dekorasyon ve yalıtım malzemeleri üreten fabrika kurduklarını anlatan Atay, şöyle devam etti:
''Dekorasyon ve yalıtım malzemeleri ithal ediliyordu. Biz de bu malzemeleri üretmeye karar verdik. İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi'nde de toplam 12 bin metrekare alan üzerinde yeni bir fabrika daha kurduk. Sağlık, eğitim, inşaat ve inşaat müteahhitliği sektörlerinde Antalya'nın sayılı firmaları arasında yer aldık. Bu başarıyı ortaklık kültürü ile gerçekleştirdik. Amiral gemimiz ise Andeva oldu. İstanbul'daki fabrikamızda üretiğimiz ürünün yüzde 80'i iç piyasaya veriliyor. Yüzde 20'isi ise ihracata gidiyor. İhracatımızı yüzde 50 artırmayı hedefledik.''
Hastaneler ve tıp merkezleri ile diğer tüm şirketlerde 1400 çalışanın istihdam edildiğini ifade eden Atay, şunları söyledi:
''Başta sağlık sektöründeki şirketlerimiz olmak üzere yılda 80 milyon lira ciro elde ediyoruz. Sağlık sektöründe en çok istihdam yaratan şirketiz. Andeva sağlık sektöründe her yıl 5 milyon dolarlık yatırım yapıyor. Hastanelerimizde sürekli teknolojik yenilikler yaparak 3-4 yıl içinde 70-80 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmiş olacağız. Tüm şirketlerde toplam 120 ortağımız var. Bunların dörtte biri gurbetçi ortaklardan oluşuyor. Dörtte biri de sağlıkçılardan.''
Yalıtım malzemeleri üretiminde AR-GE çalışmalarına ağırlık verdiklerini anlatan Atay, eğitim de de yeni yatırımlar gerçekleştirerek ilköğretim ile lise eğitimini ayrı binalarda sürdürmek istediklerini kaydetti.
Atay, inşaat sektöründe de İstanbul'da bazı şirketlerin yaptığı prestijli konutlar üretmek için proje çalışmaları yaptıklarını sözlerine ekledi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.