Demir Çelik Sektörü Buluşuyor
EFR Sempozyumlarının 4.sü, 03-04 Mayıs 2012’de İzmir’de, MMO Tepekule Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirilecektir.
EFR Sempozyumlarının 4.sü, 03-04 Mayıs 2012’de İzmir’de, MMO Tepekule Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirilecektir.
İlki, “Endüstriyel Fırınlar ve Refrakter Sempozyumu” adıyla 2005 yılında TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası tarafından düzenlenerek iki yılda bir tekrarlanan ve geçtiğimiz yıl yapılan sempozyumla birlikte, sanayi ile daha iç içe, güncel teknolojiyi daha yakından takip eden bir konsept yakalayarak yoluna bu kapsamda yeni adıyla devam etme kararı alan EFR Sempozyumlarının 4.sü, 03-04 Mayıs 2012’de İzmir’de, MMO Tepekule Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirilecektir.
Türkiye Metalurji Sektöründeki lokomotif kuruluşların temsilcilerinin ve çalışanlarının katılımcı olacağı platformda, sektörün yapı taşları; üretim, verimlilik, kalite ve maliyet açılarından ele alınma ve tartışılma fırsatı bulacaktır. Bu doğrultuda sektörde faaliyet gösteren yerli ve yabancı üreticiler, pazarlamacılar, kullanıcılar ve araştırmacıların bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini paylaşmaları, sektör ile ilgili uygulamaları, yenilikleri, sorunları ve çözümleri tartışmaları ve sektörün dinamikleri açısından verimlilik arttırıcı ve maliyet düşürücü yeniliklerin bu platform etrafında duyurulması ve paylaşılması amaçlanmaktadır.
İki günlük etkinlik süresince, sempozyum bildirilerinin sunulacağı Tepekule Kongre ve Sergi Sarayında açık tutulacak sergi alanında; sektör firmaları ürün ve hizmetlerini tanıtma olanağı da bulacaklardır.
Duyurusu, Ekim 2011’de yukarıda yazıldığı gibi yapılan, IV. EFR Sempozyumu hakkında hazırlıkların durumu, sürecin analizi ve diğer detayları almak için Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Sn. Ata Özdemirler’le görüştük:
Öncelikle bu sempozyumun hedefini sizden öğrenebilir miyiz?
Sempozyumun hedefi, özellikle demir-çelik ve refrakter sektörünü ve bu sektörlere hizmet sağlayan tüm katılımcıları yerli ve yabancı gözetmeksizin bir araya getirmek, sektördeki yenilikler, sorunlar ve çözüm önerileri hakkında tartışma imkanı yaratarak; bilgi ve deneyimlerin her kuşakta paylaşılmasını sağlayacak bir platform oluşturmaktır.
III. Sempozyumun da Yürütme Kurulu Başkanlığını yaptınız, bu sene yapılacak IV. EFR Sempozyumun da Yürütme Kurulu Başkanlığını tekrar kabul etmenizdeki gerekçeleri kısaca özetleyebilir misiniz?
III. Sempozyumda teklif, TMMOB MMO tarafından, sektörün katılımını arttırmak için, yürütme kurulu başkanının sanayiden olması düşüncesiyle bana iletilmişti. O zaman için neler yapılabileceğini tartıştık ve mesleki ve sosyal bir faaliyet olarak bu görevi üzerime aldım.
IV. Sempozyumda ise bir önceki sempozyumun olumlu ve olumsuz tüm feedbacklerini hep birlikte masaya yatırdık; bunlara göre IV. Sempozyumun yapılacağı yere karar verdik, kapsamını genişletmemiz gerektiği konusunda hem fikir olduk ve son kez olmak üzere bir kez daha bu sorumluluğu üzerime almayı kabul ettim. Aslında, kısaca kendiliğinden gelişen bir süreç olduğunu söyleyebiliriz.
Neden İzmir?
Yapılan ilk üç Sempozyumda lokasyon olarak Sakarya’nın seçilmesindeki en önemli etken Sakarya Üniversitesinin vermiş olduğu destek ve sevgili Rektörümüzün sunduğu imkanlardı. Ancak demir-çelik sektörünün yoğunlaştığı bölgelerin İskenderun, İzmir ve Marmara Bölgesi olduğunu biliriz. Bu vesileyle artık sempozyumun sektörün yoğunlaştığı bölgelerde yapılması gerektiğini düşündük. Bu anlamda sektörümüzün böyle buluşmalara olan ihtiyacının ve özleminin bilinciyle, böyle bir buluşmanın en yoğun olacağına inandığımız ve bu tür buluşmalara en hasret olduğu düşündüğümüz bölgeyi tespit ettik aslında… Sağ olsunlar o bölgedeki meslektaşlarımızdan da çok yoğun ve güzel destekler aldık. Benim düşüncem, bundan sonrakilerin de diğer bölgelerde yapılabileceği yönünde…
Biraz hazırlık sürecini ve yaşadıklarınızı anlatır mısınız?
Yoğun ve yorucu bir süreç yaşadık, ama sonunda geldiğimiz nokta her şeye değdi. Başlarken herkesi birleştirmeyi görev edinerek Yürütme Kurulumuzu topladık, bu noktada çok değerli arkadaşlarımla çalıştım. Her biri ciddi mesai ve emek ayırdılar bu sempozyum için… Danışma Kurulunu da seçerken her firmanın, sektöre emeği olan herkesin temsil edilmesini esas aldık; yine kimse kırmadı ve katılımcı oldu. Bu noktada belirtmek isterim ki, daha birçok isim vardı dahil olması gereken ve dahil olmak isteyeceğine emin olduğumuz, ama malum belli kontenjanlar söz konusu ve herkesin her an bir araya gelebilmesi biraz zor. Ancak Yürütme ya da Danışma Kurulunda yer almasa da herkes destek verdi, herkese sonsuz teşekkürler.
Sayısını hatırlayamadığım kadar yürütme kurulu toplantısı yapıldı. Resim biraz şekillenmeye başladığında da bir danışma kurulu toplantısı yaparak yaptıklarımızı paylaştık. Aynı anda hem sempozyumun kuvvetli bildirilerin sunulduğu, sektörü bir araya getirecek bir yapıda olması hem de aynı zamanda yapılacak serginin de buna yakışır olması için elimizden geleni yaptığımıza inanıyorum.
Sonuç olarak akademik ve ticari sunumlardan ziyade, daha çok demir-çelik endeksli, ark ocaklı ve sürekli döküm tesislerini hedef alan, aynı zamanda güçlü haddehane konularını da içeren; verimliliği arttırıcı yeni teknoloji ve yeni buluşlara yer veren, sektörün daha çok üretim kısmında çalışan mühendislerine ve yatırım yapmak, yatırımlarını geliştirmek isteyen demir çelik işverenlerine hitap eden bir sempozyum yaratmaya çalıştık.
Bu durumda yapılanların sonucunu merak ediyoruz. Katılımcılarla ilgili bilgi alabilir miyiz sizden?
Taktir edersiniz ki bu tür sempozyumların başarılı olmasındaki önemli unsurlarından biri de maddi olanaklardır. Bu anlamda da sponsorluklar ve sergi alanı kiraları en ciddi bütçe kaynakları: Bu noktada Demir-Çelik firmalarına tesisler yapan yerli ve yabancı firmalardan tutunda, Türkiye’nin önde gelen Demir-Çelik firmaları, Refrakter firmaları ve sektöre diğer konularda destek veren irili ufaklı birçok firma, gerek sponsorluk, gerek stand alanında kiraladıkları yerler, gerek de sunacakları tebliğlerle sempozyuma güç kattılar ve destek verdiler.
Ana Sponsorumuz Aveks-Magna, Platin Sponsorlarımız CVS, Çolakoğlu, Danieli, Diler, Ege Çelik, İDÇ, Kaptan DÇ, NCO, Özkan DÇ ve Siemens-Vai; Gümüş Sponsorlarımız Arcelor Mittal/Rozak, Durer, Ergolines, Hannover Messe Fuarcılık, Haznedar, Kümaş, RHI, Süperateş, Unikon, Vesivius ve IMMIB gibi sektörlerinde duayen toplam 22 firmadan oluşuyor. Benzer şekilde toplam 500 m2’lik bir sergi alanımızda sektörlerinde başaralı 30’a yakın firma ürünleri ile yer alacak. Bunların tümü birkaç gün içinde Sempozyum Programı ile birlikte tüm sektöre duyurulacak.
İki gün boyunca, toplam 34 sunum yapılacak sempozyumda… Aslında zaman dar geldi; toplamda 52 tebliğ aldık, hepsi birbirinden ilgin ve değerli konular, ancak seçim yapmak zorunda kaldık. Tabii ki tüm tebliğler Bildiriler Kitabında yer alacak ve tüm katılımcılara güzel bir kaynak olarak dağıtılacak. Ayrıca demir-çelik ve refrakter sektörünün duayenleri sunucu veya oturum başkanı olarak sempozyumda yer alacaklar. En çarpıcılarından birkaç örnek vermek gerekirse: Üç değişik/yeni ocak tipi (Quantum, EPC, ConARC) anlatılacak, refrakter ve işletmelerde refrakter kullanımı ile ilgili çok güzel çalışmalar sunulacak. Ayrıca, sürekli döküm teknolojileri ve haddehaneler ile ilgili de son derece çarpıcı konular yer alacak sempozyumda.
Anlıyoruz ki ciddi bir emek ve mesainin ürünü bir sempozyum için hazırlıklar tamamlanma aşamasına gelmiş. Umarız sempozyumun bitiminde de bu çabaların haklı gururunu, olumlu eleştiriler ve övgülerle alacaksınız.
Sn. Ata Özdemirler, bize zaman ayırdığınız ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz. Siz değerli okuyucularımıza da EFRS’04’de mutlaka katılmanızı tavsiye ederiz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.