Demir Çelik sektörünün imdadına Ortadoğu yetişti
Yılın ilk çeyreğinde sektördeki tüm firmaların bilançolarının zarar gösterdiği demir çeliği son bir ayda Ortadoğu?dan gelen talep rahatlattı, fabrikalar yeniden çalışmaya başladı.
Yılın ilk çeyreğinde sektördeki tüm firmaların bilançolarının zarar gösterdiği demir çeliği son bir ayda Ortadoğu?dan gelen talep rahatlattı, fabrikalar yeniden çalışmaya başladı.
Yılın ilk çeyreğinde sektördeki tüm firmaların bilançolarının zarar gösterdiği demir çeliği son bir ayda Ortadoğu’dan gelen talep rahatlattı, fabrikalar yeniden çalışmaya başladı. Demir çelik sektörü son aylarda yaşadığı ağır krizi geride bırakmaya hazırlanıyor. Sektördeki son gelişmelerin dile getirildiği İzmir Demir Çelik A.Ş’nin (İDÇ) Genel Kurulu’nda, Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, yılın ilk çeyreğinde kapasiteleri önemli oranda düşen fabrikaların, son bir ayda Ortadoğu ülkelerinden gelen taleple tekrar tam kapasite çalışmaya başladığını belirtti. Şahin, sektörün 2008 yılına ürün fiyatları ve talebin iyi durumda olması nedeniyle iyi girdiğini, ancak küresel krizin etkisiyle hammadde ve mamul fiyatlarının gerilediğini, talebin durma noktasına geldiğini anlattı. 2009’un ilk çeyreğinde sektördeki tüm şirket bilançolarının ya sıfıra yakın kar ya da zarar gösterdiğini dile getiren Şahin, şunları söyledi: “Ancak son günlerde olumlu işaretler var. Ortadoğu ülkelerinden gelen talep son bir aydır artış gösterdi. Mısır, Yemen, Dubai, Libya ve bazı Afrika ülkelerinden talep geliyor. Fabrikaların on gün çalışıp, on gün durduğu bir süreci yaşıyorduk. Üretim yapmak önemli.”
Avrupa’daki hareketlilik bize de yansıyor
Şahin, uzun vadeli konuşmanın mümkün olmadığını, iki üç ay sonrasını bilemediklerini, ancak ABD ve AB’deki her düzelmenin kendilerine çok çabuk yansıdığını söyleyerek, Türkiye’nin ihracatta ulaşım avantajına sahip olması nedeniyle rakiplerine göre avantajlı olduğunu dile getirdi. Şahin, iç piyasada 2007’deki 9 milyon tonluk seviyeye bakıldığında bu yıl 10 milyon ton olması gereken tüketimin 7-7.5 milyon ton düzeyinde olduğunu da kaydetti.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.