Dijital Yük Hücresinden Daha Fazlası; POWERCELL®
Mettler Toledonun üstün POWERCELL® teknolojisi yük hücresi performansını sürekli olarak izleyebilir, üretkenliğe etki etmeden önce meydana gelebilecek değişiklikleri takip eder
Mettler Toledonun üstün POWERCELL® teknolojisi yük hücresi performansını sürekli olarak izleyebilir, üretkenliğe etki etmeden önce meydana gelebilecek değişiklikleri takip eder
Kusursuz Hassasiyet Maksimum Güç!
Mettler Toledo’nun üstün POWERCELL® teknolojisi yük hücresi performansını sürekli olarak izleyebilir, üretkenliğe etki etmeden önce meydana gelebilecek değişiklikleri takip eder. POWERCELL® teknolojisi ile sistemin tam kontrolü sağlanır ve maddi zarara sebep olabilecek hatalar ortaya çıkmadan önlenebilir.
Eğer sistem sürekli izlenmez ise fark edilemeyecek aşırı yüklenme, tartım sonuçlarında hataya veya tolerans dışı sıcaklıklara neden olabilir. Bu tip durumlar istenmeyen düşük kalitede ürünlerin ortaya çıkması neden olur.
POWERCELL® dahili mikro işlemciye sahiptir. Bu sayede performans bozulmaları konusunda operatörleri uyarabilir ve hatta çevresel değişiklikleri düzeltmek amaçlı kompanzasyon yapar. Yük hücrelerinin, sıcaklık, doğrusallık ve histerezis etkilerine bağlı kalmadan doğru tartım sonucu vermesini sağlar. Yük hücresi hatasının meydana gelmesi durumunda POWERCELL® tasarımı, her bir yük hücresi için diğerlerinden bağımsız değişimi mümkün kılar.
POWERCELL® yük hücrelerinin sahip olduğu global onaylar; OIML, C3, NTEP 5K, OIML C6 ve NTEP 10K standartlarıdır.
POWERCELL® teknolojisiyle sıcaklık, doğrusal olmama, histerezis gibi durumlardan kaynaklanan ölçüm hataları dijital olarak düzeltilir ve analog yük hücrelerinden çok daha iyi doğruluk ve çözünürlük değerlerine olanak tanır.
1. Yük Hücresi Tipleri
Analog Sistem: Bir analog sistemde sinyal gücü düşük olduğundan kablolar ve bağlantı kutuları iletilen sinyaller üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Sistem bileşenlerinden herhangi parçada değişim işlemi gerçekleştiğinde sistemin tam kalibrasyonunu gerekir. Buna ek olarak düşük analog sinyali, RFI/EMI’a ve nem kaynaklı bozulmaya duyarlı olduğu için sistem performansı etkilenir.
POWERCELL® Sistem: POWERCELL® sisteminin bir bağlantı kutusu yoktur. Sistem yapısı itibariyle daha az kablolamaya ihtiyaç duyar. Bu sayede sistem içinde, sistem performansını ve güvenilirliğini etkileyen bileşenler azaltılmış olur. Tartım bilgisi dijital olarak sağlandığı için; kabloların sistem performansı üzerinde bir etkisi bulunmamaktadır. Böylece, kablolar sistem performansını etkilemeden herhangi bir zamanda değiştirilebilir.
2. Performans Farkı
Sinyal İçeriği: Analog sistemler tüm yük hücrelerinin toplu sinyalini değerlendirir. Tek tek yük hücreleri hakkında bilgi veremezler. POWERCELL® ağı ise tartım bilgisini her yük hücresinden tek tek olarak alır. Böylece terminal, her yük hücresini ayrı olarak izler ve yük hücrelerinin ve sistemin durumu hakkında karar verir.
Sinyal Gücü: Analog sinyalinin gücü oldukça düşüktür. Bu tip düşük sinyaller, cep telefonları, elektrikli motorlara olan yakınlık, nem vb. faktörlerden kolaylıkla etkilenebilir. POWERCELL® ise veri transferi için CAN Bus veri yolunu kullanır. CAN Bus, otomotiv endüstrisinde yaygın olarak kullanılan oldukça sağlam +/- 5V dijital sinyaldir.
Kablo Etkisi: Analog sistemde kabloların sistem performansı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Kablo uzunluğu, kesit alanı, kalitesi, kaplaması, 4, 6 kablo vb. Fakat POWERCELL® sistem performansı, kablo etkisinden tamamen bağımsızdır, etkilenmez.
EMI Koruması: Bir sistemin cep telefonları, yüksek akım hatları gibi harici elektromanyetik alanların kendi üzerine olan etkisine dayanma kapasitesini gösteren bir ölçüdür. Düşük sinyal gücüne sahip analog sistemler oldukça hassastır, POWERCELL® oldukça sağlamdır (10 V/m alan kuvveti sistemi).
Doğruluk: Analog ve POWERCELL® yük hücreleri arasındaki belki de en önemli fark, her yük hücresinin doğasında olan hataların düzeltilme yöntemidir. Analog yük hücrelerinde, sıcaklık etkisini düzeltmek ve kalibrasyonu ayarlamak için sınırlı değer aralığında kullanılabilen pasif bileşenler kullanılır. Bu yüzden de pasif bileşenler yapılabilecek düzeltme işleminin hassaslığını işlemi kısıtlar. POWERCELL® sistemlerde ise performans hatalarını dengelemek için dahili mikro işlemci, gelişmiş sensörler ve algoritmalar kullanılır. Ve tüm büyük hata kaynakları, otomatik olarak düzeltilir. Standardın 3 kat üzerinde olan benzersiz OIML C10000e performans düzeyine çıkabilecek yüksek doğruluğa ulaşılabilir. POWERCELL® yük hücreleri üretim alanında %100 değiştirilebilirler.
3. Kalibrasyon Farklılıkları
Analog CalFree™ ve POWERCELL® CalFree™ Plus Karşılaştırması: CalFree™, test ağırlıkları veya diğer yollarla kalibrasyonun pratik olmadığı daha büyük sistemlerin ağırlıksız kalibrasyonunu sunan en yeni teknolojidir. Temel olarak yük hücrelerinin dahili kalibrasyonu, nihai sisteme manuel olarak aktarılır. Kablo etkilerinin belirsiz olduğu analog yük hücresi sistemlerinde bağlantı kutusu ve yük hücreleri arası haberleşmenin karışması, aktarma doğruluğunu olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, kalibrasyonun doğruluğu, teknisyenin hesaplamalarına bağlıdır. Bu durumda, tamamen uygun olmayan bir kalibrasyon fark edilmeyebilir.
POWERCELL® CalFree™ Plus potansiyel hata kaynaklarının çoğunu giderir. Kabloların etkisi yoktur, bağlantı kutusu ve haberleşmenin karışması durumu mevcut değildir ve teknisyenin hesaplama yapmasına gerek olmaz. Bu sayede CalFree™ Plus kullanan POWERCELL® ile yapılan kalibrasyonun güvenilirliği çok daha iyidir.
4. Diagnostik ve Bakım Farklılıkları
Bozulma veya başka nedenle bir analog yük hücresinden gelen sinyalin yanlış olması halinde ne olur? Hata önemli ise operatör fark edebilir ve hata sebebini inceleyebilir. Ancak, bunun için operatörün deneyimli olması ve tartım modülünün tamamen “bozulmuş” olması gerekir. Aksi takdirde operatörün, tartımın doğru olmadığını bilmesinin yolu yoktur. Ekipmanın, son ürünün kalitesi üzerindeki önemine bağlı olarak sonuçları çok ciddi olabilir.
Her POWERCELL® sistemi, her bir yük hücresinin performansını izleyen sensörler ile donatılmıştır. Bir problemin kaçınılmaz olması halinde tartım terminalinde, belirli bir yük hücresinin etkilendiğini ve bir sorun olmasının beklendiğini bildiren bir mesaj oluşturulur. Tartım, planlanan zamanda hücrenin değiştirilmesine kadar normal şekilde devam edebilir. Her yük hücresinin bütünlüğünün izlenmesi, nihayetinde beklenmedik tartım hatalarına sebep olabilecek “gizli” problemleri ortadan kaldırır.
5. Sonuçlar
POWERCELL®, son ürünün kalitesi ve maliyeti üzerinde önemli sonuçlara yol açabilecek gizli hatalardan kaçınmaya yardımcı olur. Bir hatanın gerçekte meydana gelmesinden önce onarım yapılmasına imkan tanır. Ayrıca servis sonrasında tekrar kalibrasyon yapılması ihtiyacını ortadan kaldırdığı için, tartım işlemine daha hızlı başlanabilir. Bu tablo, POWERCELL®’in yararlarını özetlemektedir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.