Egeli Demircilerin Başarısı
Ege ihracatının yüzde 10'undan fazlasını tek başına sırtlayan demir Çelik sektörü, temmuzdaki ihracat artışını yüzde 100'lerin üzerine çıkardı.
Ege ihracatının yüzde 10'undan fazlasını tek başına sırtlayan demir Çelik sektörü, temmuzdaki ihracat artışını yüzde 100'lerin üzerine çıkardı.
Ege ihracatının yüzde 10'undan fazlasını tek başına sırtlayan demir Çelik sektörü, temmuzdaki ihracat artışını yüzde 100'lerin üzerine çıkardı.
Egeli demir Çelik ihracatçıları temmuz ayındaki başarılarıyla bölge ihracatına da moral verdi. Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, geçen ay demir Çelik ürünleri ihracatı geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 90 artarak 55 milyon 310 bin dolardan 104 milyon 921 bin dolara yükseldi. Demir Çelik ihracatçıları yılın ilk 7 ayında ise 1 milyar 155 milyon 918 bin dolarlık ihracata ulaşarak geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 144'lük artışı hanelerine yazdırmayı başardı.
Demir ve demir dışı metaller grubunda da aylık bazda yüzde 138'lik artışla, 22 milyon Dolar seviyelerindeki ihracat 53 milyon 585 bin dolara yükseldi. Bu grupta yıllık bazdaki artış yüzde 53 olarak gerçekleşti ve 312 milyon 701 bin dolarlık ihracat yapıldı.
ŞAHİN: SEKTÖR HER YIL BÜYÜYOR
Ege Demir ve Demirdışı Metal İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, kriz döneminde yatırım yapan Türk demir Çelik sektörünün çabalarının meyvelerini almaya başladığını vurguladı. Türkiye'nin dünya demir Çelik sektörü içinde en fazla üretim artışı gerçekleştiren ülke olduğunu belirten Şahin, "Geçen yıl 26 milyon tonlar düzeyinde üretimimiz varken bu yıl sonunda 33 milyon tonu geçeceğimizi, önümüzdeki yıllarda da büyüme trendinin yüzde 10'larda devam edeceğini tahmin ediyoruz. Türk demir Çelik sektörü her yıl büyüyor ve bu büyüme katma değerin yanında istihdam da yaratıyor" diye konuştu.
HEDEF, PAZARLARDA KALICILAŞMAK
Türkiye'de en hızlı toparlanan sektörlerin başında demir çeliğin geldiğini vurgulayan Halil Şahin, "Yurtdışı piyasalarda rekabet edebilecek özellikleri taşıyan ihracat potansiyeline sahibiz. Uzakdoğu, Ortadoğu, Afrika ülkeleri başta olmak üzere Türkiye dünyanın her yerine demir Çelik ürünlerini satıyor. Önümüzdeki dönemde de bu pazarlarda kalıcılaşmak ve yeni pazarlarla tanışmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.
FİYAT ARTIŞLARI DÜNYAYA ENTEGRE
Şahin ayrıca, sektör ihracatının artmasında son bir yılda demir Çelik fiyatlarındaki yüzde 35-40'lar düzeyindeki artışın da etkiliği olduğunun kabul edilebileceğine dikkat çekti. Halil Şahin, "Sektörümüzde son yıllarda üretim artışının yanında, inşaat sektörünün toparlanmasıyla yaşanan talep artışı ile birlikte değer bazında da artış yaşandı. Demir Çelik sektöründeki uluslararası kuruluşlara üye olan Türkiye'deki fiyatların dünyadaki fiyatlara entegre olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.