Egeli İhracatçılar 206 Ülkeye İhracat Yaptı
Türkiyede en fazla ihracat yapan ikinci bölge konumundaki Ege Bölgesinden 2015 yılında 206 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Egeli ihracatçılar, 206 ülkeden 69 tanesinde ise ihracatlarını arttırma başarısı gösterdi.
Türkiye’de en fazla ihracat yapan ikinci bölge konumundaki Ege Bölgesi’nden 2015 yılında 206 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Egeli ihracatçılar, 206 ülkeden 69 tanesinde ise ihracatlarını arttırma başarısı gösterdi.
Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden yapılan derlemeye göre, Egeli ihracatçılar, 2015 yılında 206 ülkeye ihracat yaparak Türkiye’ye 10 milyar 462 milyon dolarlık döviz kazandırdı. EİB üyeleri, 2014 yılında ise 210 ülkeye 12 milyar 222 milyon dolar ihracat yapmıştı.
Egeli ihracatçıların ihracat yaptığı ülkeler arasında Anguilla, Aruba, Belize, Benin, Bermuda, Brunei, Burundi, Cape Verde, Eritre, Fiji, Guam, Laos, Makao, Mauritius, Mayotte, Sierra Leone, Togo, Tonga gibi haritada yerini bulmakta zorlanılacak ülkelerde yer alıyor.
Almanya Liderliğini Sürdürdü
Almanya geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2015 yılında da Egeli ihracatçıların en fazla ihracat yaptığı ülke oldu. Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri, Almanya’ya 2014 yılında 1 milyar 330 milyon dolarlık ihracat yapmışken, 2015 yılında 1 milyar 128 milyon dolarda kaldı. Almanya’ya ihracat yüzde 15 geriledi.
Ege İhracatçı Birlikleri üyelerinin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Amerika Birleşik Devletleri, 798 milyon 442 bin dolarla ikinci sırada yer aldı. ABD’ye ihracat yüzde 16 azaldı. İngiltere ise yüzde 7’lik daralmayla 772 milyon dolarlık ihracatla listenin üçüncü sırasında yer buldu. İngiltere’yi 603 milyon dolarlık ihracatla İtalya izledi.
Egeli ihracatçılar, Türkiye’nin önemli ihraç pazarlarından Hollanda ve İspanya’ya ihracatta 2014 yılına göre daha başarılı bir performans sergiledi. Hollanda’ya ihracat yüzde 2’lik artışla 529 milyon dolara, İspanya’ya ihracat ise yüzde 2’lik yükselişle 505 milyon dolara çıktı.
Güney Afrika, Mısır, Yunanistan, BAE, Meksika, Tayvan ihracatın arttığı ülkeler oldu2015 yılında Ege İhracatçı Birlikleri üyelerinin ihracat artışı yakaladığı ülkelerde Güney Afrika, Mısır, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Meksika, Tayvan, Bahreyn, Kuveyt, Katar ve Pakistan ilk 10 ülke olarak dikkati çekti.
Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapılan ihracat yüzde 18’lik artışla 146 milyon dolardan, 173 milyon dolara çıkarken, EİB üyelerinin Mısır’a yaptığı ihracat yüzde 35’lik sıçramayla 171 milyon dolara çıktı. Ekonomisi kötü giden komşu Yunanistan’a yaptığımız ihracat ise yüzde 17’lik yükselişle 133 milyon dolara çıktı.
Çin, Irak, Rusya, İran’a ihracat düştü
Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri 69 ülkede ihracatlarını arttırırken, 2015 yılında dünya genelinde yaşanan dolar/avro paritesindeki değişim, emtia fiyatlarındaki düşüş ve siyasi krizler nedeniyle birçok pazarda gücünü kaybetti. Çin, Irak, Rusya, İran, Tunus, Yemen, Hindistan, Suriye, Kanada ve Libya ihracat düşüşünde öne çıkan ülkeler oldu.
Türkiye’nin ihracatında son yıllarda öne çıkan Irak’a ihracatımız 2015 yılında hem Türkiye genelinde hem de Ege Bölgesi’nde ciddi gerileme gösterdi. Türkiye’nin Irak’a ihracatı yüzde 22’lik düşüşle 10 milyar 656 milyon dolardan, 8 milyar 326 milyon dolara gerilerken, Ege Bölgesi’nden Irak’a yapılan ihracat yüzde 30’luk azalışla 429 milyon dolardan 298 milyon dolara indi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyì̀̀̀̀̀̀̀nin daimi üyeleri ABD, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa ve İngiltere ile Almanyà̀̀̀̀̀̀̀dan oluşan P5+1 ülkeleri ve İran arasındaki 14 Temmuz 2015 tarihli antlaşma sonrasında Türk ihracatçılarının önemli potansiyel pazar olarak gördükleri İran’a Ege Bölgesi’nden yapılan ihracat 2015 yılında arzu edilenden uzakta kaldı. İran’a ihracat yüzde 21’lik azalışla 300 milyon dolardan, 239 milyon dolara indi.
2015 yılında Ruble’nin değer kaybetmesi sonrasında ithalatı düşmeye başlayan Rusya’ya ihracatımız ise yüzde 33’lük gerilemeyle 299 milyon dolardan 202 milyon dolara indi. Ekonomisindeki büyüme yavaşlayan Çin Halk Cumhuriyeti’ne de ihracatımız yüzde 33’lük düşüşle 350 milyon dolardan 235 milyon dolara geriledi.
Ekonomide büyüme ve refah için her doların değeri büyük
Türkiye’nin, ekonomisinin büyümesi ve toplumsal refahın artışı için ihracatta katma değerli ihracat ve pazar çeşitliliğinin çok önemli olduğuna işaret eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak için her bir dolar ihracatın değerinin büyük olduğunu kaydetti.
2023 yılı hedefine ulaşmak için inovasyon, ar-ge, tasarım ve marka çalışmalarına ağırlık verdiklerini anlatan Ünlütürk, “İnovasyon, Ar-Ge, Tasarım ve Markalaşma çalışmaları yanında pazar çeşitliliğini arttırmakta çok önemli. Yakın coğrafyamızda Rusya, Irak ve Suriye ile yaşadığımız sorunlar ihraç pazarlarının çeşitliliğinin fazlalılığının ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bu nedenle dünyadaki tüm ülkeleri hedef pazar olarak görüyoruz. Geleneksel ihraç pazarlarından vazgeçmeden yeni ihraç pazarları bulma çalışmalarına ağırlık veriyoruz” şeklinde konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.