Egeli İşadamları Ürdün’de Umduğundan Fazlasını Buldu…
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) koordinasyonunda, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) organizasyonunda Ürdün’ün Amman ve İrbit şehirlerine 10-13 Aralık 2011 tarihleri arasında düzenlenen Türkiye – Ürdün Ticaret ve Yatırım Heyeti programına katılan ESİDEF Üyesi İşadamları anlaşmalarla döndü
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) koordinasyonunda, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) organizasyonunda Ürdün’ün Amman ve İrbit şehirlerine 10-13 Aralık 2011 tarihleri arasında düzenlenen Türkiye – Ürdün Ticaret ve Yatırım Heyeti programına katılan ESİDEF Üyesi İşadamları anlaşmalarla döndü
Ürdün’ün İrbit Şehrinde İrbit valisi Halid Ebu Zeyd’in misafirliğinde, İrbit Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ve İrbit Sanayi Odası ile gerçekleştirilen görüşmelerde İrbit Sanayisi ve Ticareti ile ilgili imkân ve fırsatlar masaya yatırıldı. 1 milyona yakın nüfusuyla Ürdün’ün en büyük 2.şehri olan İrbit’in, ekonomik anlamda yükselişinin önemli aktörlerinin Türk Müteşebbisleri olması noktasında teknik alt yapının çok uygun olduğu gözlendi. Bu noktada iki ülke arasında geçmişe dayanan birlikteliğin artık ticarete dönüşmesinin gerektiğini hem İrbit Valisi, hem sanayi odası başkanı, hem organize sanayi bölgesi müdürü hem de Türk Heyeti yetkililerinin ortak kanaati oldu.
Ürdün de Türk Malı Kıymetli
İkinci gün Ürdün’ün Başkenti Amman da Yatırımı Destekleme Kurumu ve Ürdün Ticaret Odası ziyaretinden sonra, Sheraton Otelde gerçekleştirilen ve 30 Türk İşadamının görüşme masalarında beklediği Ürdünlü meslektaşları ikili iş görüşmelerine büyük ilgi gösterdi. Coğrafi konum olarak stratejik öneme sahip olan ülkenin çok cazip bir ekonomisi olduğunu belirten ESİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özkara ‘‘Ürdün’ün bir çok ülke ile imzalamış olduğu serbest ticaret anlaşmaları ile 1 milyar nüfusa sahip dünya marketlerine gümrüksüz ve kotasız mal satabilme imkânı var. Enflasyon, devalüasyon, döviz kuru dalgalanmaları gibi ekonomik risklerden uzak istikrarlı ekonomisi var. Piyasada kalite denince akla Türk Malının gelmesi bize ticareten bu ülkede yapılacak çok işin olduğunu gösterdi. Ülke yatırım ve ticarete çok müsait ve bir an evvel bu fırsattan yararlanmamız gerekiyor. Heyet olarak yapmış olduğumuz ziyaretlerden sonra gerçekleşen ikili iş görüşmelerinin ardından bir çok arkadaşımız iş bağlantıları kurdular. Beraberinde de ön görüşmeler yapıldı. Bu gelip gitmeler devam ettikçe daha çok iş yapacağımıza inanıyoruz’’dedi.
SONUÇLANAN GÖRÜŞMELERDEN BAZILARI
Ürdünlülerin gelinlikleri Nazilli’den gidecek.
Organizasyona Nazilli den katılan Zümrüt Gelinlik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Kaplan yapmış olduğu görüşmeler neticesinde anlaştığı firmadan ön ödemesini ve şiparişlerini aldığı ürünleri 1 ay içerisinde göndermeyi planlıyor.
Kozmetik firmasına plastik kapak satacak
Organizasyona İzmir den katılan Ardan Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çizmecioğlu yanındaki numuneleri beğenen kozmetik firmasına plastik kapak satacak.
Tekstil firmasının kumaşları Uşaktan gidecek
Organizasyona Uşaktan katılan aynı zamanda Uşak Sanayici ve İşadamları Derneği (USİAD) Yönetim Kurulu Başkanı olan Gökkuşağı Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yıldırım, yapmış olduğu görüşme neticesinde hazır giyim tekstil üretimi yapan firmaya kumaş tedariği sağlayacak.
Hellim Peynirini Ürdünlülere sevdirdi
Organizasyona İzmir Tire den katılan Reha Süt Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Gök, gıda zincir mağazalara olan firma sahibine hellim peynirinin numunesinden tattırdı ve ardından ön anlaşmasını yapıp ay sonuna kadar siparişi göndermek üzere sözleme imzaladı.
Rakamlarla Ürdün
Yüzölçümü: 89.213 kilometre kare
Nüfus: 6.198.677
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla: 25.555 milyar dolar
Kişi Başı GSYİH: 4.500
İhracat: 6,3 milyar dolar
İthalat:13,9 milyar dolar
Resmi Dil: Arapça
Para Birimi: Ürdün Dinarı
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.